Γενικά θέματα 10 Σεπτεμβρίου 2009

Νεκροί τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σε ανταλλαγή πυρών με Αζέρους

Νεκροί τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σε ανταλλαγή πυρών με Αζέρους


Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά την ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις Αζέρων κοντά στο πέρασμα Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, ANS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην περιφέρεια Αγκντάμ, περιοχή γειτονική με τα εδάφη των ανταρτών.

Από τα υπουργεία Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας δεν έγιναν αμέσως ανακοινώσεις.

ΠΗΓΗ: Reuters, Naftemporiki

Ένταση ξανά στον θύλακα
Αιματηρή σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων στο διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά πληροφορίες σε ανταλλαγή πυρών με Αζέρους κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ένταση στον ορεινό διαφιλονικούμενο θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν έρχεται τη στιγμή που Τουρκία και Αρμενία κινούνται προς ιστορική σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANS του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης ότι οι ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην περιοχή Αγντάμ, δίπλα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανέτρεψε την αζέρικη κυριαρχία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι σύγκρουση ξέσπασε μετά από επίθεση των Αρμενίων και δεν υπήρξε καμία απώλεια από την πλευρά των Αζέρων. Ωστόσο, το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στην ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε και ένας Αζέρος.

Τα υπουργεία Αμυνας Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν διαθέσιμα για κάποιο σχόλιο, μεταδίδουν το Reuters.

Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, πολέμησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τον τερματισμό της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν επί του θύλακα. Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Το 1993 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως ουδέποτε υπεγράφη επίσημη ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά την κατάπαυση του πυρός το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μεσολαβητές από την ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία δηλώνουν το τελευταίο διάστημα ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη πρόοδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγεφ για τον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Ωστόσο, η ένταση στην περιοχή έχει ενταθεί από τη στιγμή που η Αρμενία και η Τουρκία, η οποία στηρίζει τους Αζέρους στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν ότι κινούνται προς πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, γεγονός που έχει εξοργίσει το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αγκυρα και το Γερεβάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις το 1993, όταν η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία μετά την εισβολή της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube