Γενικά θέματα 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: Να αξιοποιήσουμε… τους εχθρούς μας

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: Να αξιοποιήσουμε… τους εχθρούς μας


«Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει όσους σήμερα θεωρεί εχθρούς επειδή είναι φίλοι της Τουρκίας, όπως τους Σουηδούς, τους Άγγλους, τους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο τους Ρώσους, μέσα από τις διασυνδέσεις που έχει αναπτύξει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τους Ιταλούς και όλους τους άλλους που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία».

Όλοι απορρίπτουν την εισήγηση Αναστασιάδη για ιδέες από τρίτους

Πανομοιότυπη πρόταση με την ισχυριζόμενη προτροπή του Β.Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών προς τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Να αξιοποιήσουμε… τους εχθρούς μας

Τροφή… για αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις έδωσε η πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, για υποβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και άλλες χώρες που έχουν εμπλοκή στο Κυπριακό, ιδεών προς σκέψη, στο τραπέζι των συνομιλιών. Να σημειώσουμε ότι η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την προτροπή του Βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Πάσκο, προς τον εδώ Αμερικανό Πρεσβευτή Φρανκ Ούρμπαντσικ, όπως «εμπλουτίσει με ιδέες τη διαδικασία», αλλά να το πράξει με τρόπο που οι ηγέτες να νομίζουν «πως διατηρούν την κυριότητα των συνομιλιών».
Τη σχετική προτροπή του Β.ΓΓ. των Ηνωμένων Εθνών προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή αποκάλυψε χθες ο «Φιλελεύθερος», ο οποίος δημοσίευσε και τα πρακτικά της συνάντησης των δύο διπλωματών. Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η σχετική πρόταση του κ. Αναστασιάδη, η οποία λέχθηκε μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τόνιζε ότι η δέσμη υπαλλακτικών προτάσεων πρέπει να υποβληθεί, «έτσι ώστε να αποτελέσουν τροφή προς σκέψη για τους δύο ηγέτες, προκειμένου οι ίδιοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε να μη θεωρείται ότι επεβλήθη από τρίτους». Σαφείς, συνεπώς, οι ομοιότητες, με την προτροπή Πάσκο…

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό πρεσβευτή, δήλωσε ότι ο κ.Ούρμπαντσικ διέψευσε το δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», και εξέφρασε αντίθετες θέσεις με αυτές που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτές, οι ΗΠΑ, παρά το ενδιαφέρον που έχουν για τη λύση του Κυπριακού, παραμένουν μακριά ενόσω δεν τους ζητείται συγκεκριμένος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Ούρμπαντσικ, με στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις του ΔΗΣΥ ενόψει και της έναρξης του δευτέρου γύρου των συνομιλιών, «αλλά ταυτόχρονα να με ενημερώσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά πρόθεση να εμπλακούν στο Κυπριακό, εκτός και αν τους ζητηθεί».

Δεν είναι σοφή η τετρανδρία
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η εισήγησή του για υποβολή ιδεών από τρίτους, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Άκουσα χθες από πολιτικούς ηγέτες και πολιτικούς αναλυτές τόσα και τόσα. Εκπλήττομαι για τον τρόπο σκέψης αλλά περισσότερο δυσαρεστούμαι όταν ακούω ανάλογες τοποθετήσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Διερωτώμαι αν πιστεύουν ότι οι τέσσερις της διαπραγματευτικής ομάδας στην Κύπρο, κατέχουν την πάσα σοφία και δεν δέχονται από κανέναν υπαλλακτικές προτάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε στη συνέχεια ότι όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστήριζε ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, το μήνυμα που επιθυμούσε να στείλει είναι ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις από τρίτους, πράγμα που, όπως είπε, είναι σωστό. Ωστόσο, πρόσθεσε, το κυπριακό πρόβλημα έχει και τις διεθνείς του διαστάσεις και πως όλοι γνωρίζουν πως το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα. «Συνεπώς, πώς θα χρησιμοποιείται αυτό το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα και θα μας οδηγήσει στην πορεία για λύση;» διερωτήθηκε.

Στο ερώτημά του απάντησε ο… ίδιος, ρίχνοντας στο τραπέζι μια νέα πρόταση: «Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει όσους σήμερα θεωρεί εχθρούς επειδή είναι φίλοι της Τουρκίας, όπως τους Σουηδούς, τους Άγγλους, τους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο τους Ρώσους, μέσα από τις διασυνδέσεις που έχει αναπτύξει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τους Ιταλούς και όλους τους άλλους που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία».

Να επιλέξουμε συμμάχους
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι ο μόνος τρόπος να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και προχώρησε να προειδοποιήσει ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η παράταση του αδιεξόδου και η μη λύση, μόνο δεινά μπορούν να προκαλέσουν».
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, πρέπει να επιλέξει συμμάχους και τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία.

«Θετικός» ο Μπιλντ
Ο κ. Αναστασιάδης ανέλαβε ρόλο συνηγόρου του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών και απομονώνοντας μιαν ανώδυνη δήλωσή του (το Κυπριακό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη) και όχι τον εκβιασμό που άσκησε (αν η Κύπρος δεν συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας, το νησί θα παραμείνει διαιρεμένο) δήλωσε ότι «αντί να το παίρνουμε ως θετικό, το εκλαμβάνουμε ως απειλή ή εκβιασμό».ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Β΄ γύρος με κατάθεση γεφυρωτικών ιδεών
Η προσοχή στο πάρε-δώσε
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στο μεταξύ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, «ελπίζει ότι θα είναι σημαντικά πιο επωφελείς γενικότερα οι συναντήσεις και πιστεύει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούν να υποβάλουν και εναλλακτικές προτάσεις εκεί και όπου υπάρχουν, για αυτό και παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος».

Ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι πιο ενεργός στις συνομιλίες απ’ ό,τι είναι τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ρόλος των ΗΕ, της ΕΕ και άλλων χωρών που έχουν εμπλοκή και ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος, θα ήταν να υποβάλουν ιδέες για τροφή προς σκέψη προς τους δύο ηγέτες. Αυτές είπε, δεν πρέπει να είναι με τη μορφή του «εμείς προτείνουμε», έτσι που να φαίνεται ότι πρέπει να γίνει αποδεχτό διαφορετικά εκείνος που δεν το αποδέχεται θα φέρει και την ευθύνη, αλλά υπό μορφή τεχνοκρατικής ή τεχνογνωστικής άποψης.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube