REAL TIME |

Γενικά θέματα 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η Τεχεράνη προτείνει ένα σύστημα εξάλειψης των πυρηνικών όπλων

Ωστόσο, δεν συζητά τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν έχει προτείνει τη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, καθώς επίσης τη συνεργασία του στο Αφγανιστάν και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όμως δεν συζητά τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με ανώτατο Ιρανό αξιωματούχο που μίλησε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

«Το Ιράν όχι μόνο δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα αλλά τάσσεται κατά των πυρηνικών όπλων», φέρεται να δήλωσε ο Μοζτάμπα Σαμαρέχ Χασεμί, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει στο παρελθόν υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών του Ιράν.

Υποστήριξε ότι οι χώρες, όπως το Ιράν, που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων δικαιούνται να εμπλουτίζουν ουράνιο, μια τεχνολογία από την οποία μπορεί να παραχθεί καύσιμο για βόμβες ή για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

«Είναι προφανές ότι οι νόμιμες ενέργειες είναι δικαίωμα κάθε έθνους», πρόσθεσε ο Χασεμί υποστηρίζοντας ότι «το Ιράν προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς για να αποτρέψει τα πυρηνικά όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η απειλή των πυρηνικών όπλων προήλθε από χώρες που τα έχουν ήδη και όχι από την Τεχεράνη».

Σύμφωνα με τον Χασεμί, το πλαίσιο που προτείνει το Ιράν αποκλείει την έρευνα, την παραγωγή και τη φύλαξη πυρηνικών όπλων αλλά προβλέπει επίσης και την καταστροφή των ήδη υπαρχόντων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube