Γενικά θέματα 12 Σεπτεμβρίου 2009

Τουρκικά διαβήματα για την έκθεση αξιολόγησης

Τουρκικά διαβήματα για την έκθεση αξιολόγησης

Μπλοκάρουν την Επιτροπή.Τουρκικά διαβήματα για την έκθεση αξιολόγησης.Η Άγκυρα ζητά από την Επιτροπή να είναι δίκαιη και να περιλάβει στην έκθεση την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Για αμοιβαία άρση των εμπάργκο

Βρυξέλλες
Του ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η Άγκυρα έχει, ήδη, προβεί σε διπλωματικά διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Η τουρκική πλευρά ζητά από τον Επίτροπο Ρεν και τις υπηρεσίες του να είναι αντικειμενικές και δίκαιες. Η τουρκική διπλωματία, εξηγώντας τι εννοεί, τονίζει ότι, εκτός των τουρκικών υποχρεώσεων, υπάρχουν και υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε η Ε.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και η λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τ/κ. Το αίτημα της τουρκικής πλευράς είναι όπως στην έκθεση περιληφθεί η υποχρέωση της Ε.Ε. να τερματίσει την «απομόνωση» των Τ/κ.

Εναλλακτική πρόταση
Η Τουρκία υποστηρίζει τη λογική της αμοιβαίας άρσης των εμπάργκο, που σημαίνει ότι, από τη μια, η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και στα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, από την άλλη, η κυπριακή Κυβέρνηση θα συναινέσει στο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο της Τύμπου. Οι Τούρκοι προσδοκούν ότι, η εναλλακτική πρόταση που εισηγούνται, δημιουργεί θετικό γι΄ αυτούς κλίμα και επαρκή δικαιολογία για να μην εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Επιδιαιτησία
Πέραν τούτου, στα διπλωματικά της διαβήματα η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι στηρίζει πλήρως τις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού μεταξύ των δύο ηγετών του νησιού και ότι επιδιώκει λύση ώς το τέλος του έτους, η οποία, κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, δεν είναι κατορθωτή ένεκα της ε/κ στάσης, που απορρίπτει την επιδιαιτησία ως διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών και επιτάχυνσης της διαδικασίας.

Επίδραση
Επιρροή επί των συνεργατών του Επιτρόπου Ρεν ασκούν η Βρετανία, αφού ο Γ. Διευθυντής του Επιτρόπου Μάικλ Λι είναι Άγγλος και υποστηρικτής τουρκικών θέσεων, καθώς και η ανεξάρτητη ομάδα των «σοφών», της ανεξάρτητης δηλαδή Επιτροπής για την Τουρκία, με επικεφαλής το συμπατριώτη του κ. Ρεν, Μάρτιν Αχτισάρι. Καθοριστικό τεχνοκρατικό και πολιτικό ρόλο στην εκπόνηση της έκθεσης αξιολόγησης έχει και ο γνωστός στο κυπριακό κοινό Ζακ Κριστόφ Φιλορί για τη στήριξή του στο σχέδιο Ανάν και τις φιλοτουρκικές του θέσεις, αφού είναι άμεσα εμπλεκόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σημειώνουμε ότι με δική του παρέμβαση, δημόσια και παρασκηνιακή, είχε περιληφθεί στην τελευταία έκθεση της Ευρωβουλής για την τουρκική ενταξιακή πορεία παράγραφος, που τονίζει ότι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα υπάρξουν αποκλίσεις από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες.

Ο Ταλάτ ενημερώνει τις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται, την προσεχή Δευτέρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη Σουηδή αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα επικοινωνίας, Μάργκοτ Γουάλστρομ, καθώς και με τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο θα θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν.

Ο κ. Ταλάτ θα επιδιώξει να διατυπώσει τις αντιλήψεις της τ/κ πλευράς στη Σουηδή Επίτροπο, τις οποίες η χώρα της υποστηρίζει σφόδρα.

Επειδή την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει ο κ. Ταλάτ επαφές με κάποιους από τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες προκειμένου ο κ. Ταλάτ να δει τη Δευτέρα το βράδυ το Σουηδό ΥΠΕΞ και προεδρεύονται της Ε.Ε. Καρλ Μπλιντ. Στην ουσία πρόκειται για διπλωματική προσπάθεια, που είναι συναφής και με την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας.

Ο Τ/κ ηγέτης θα καταθέσει, επίσης, τη δική του άποψη σχετικά με τις συνομιλίες και θα εγείρει το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ και του «απευθείας εμπορίου». Το λόμπι στις Βρυξέλλες, που διευθετεί τις συναντήσεις Ταλάτ, προσπαθεί ταυτοχρόνως να οργανώσει πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους, την προσεχή Τρίτη το πρωί.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube