Γενικά θέματα 12 Σεπτεμβρίου 2009

Οι στόχοι επιτυγχάνονται μόνο με την ενότητα;

Οι στόχοι επιτυγχάνονται μόνο με την ενότητα;

Η ΠΙΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ, παρεξηγημένη, ποδοπατημένη και εξευτελισμένη λέξη στο κυπριακό πολιτικό λεξιλόγιο, είναι η ενότητα. Πόσες πολιτικές απάτες, πόσες παραπλανήσεις, πόσες διαβουκολήσεις, πόσες υφαρπαγές και εκποιήσεις ιδεών, θέσεων, προτάσεων, πόσα ψεύδη και πόσα αήθη έχουν συντελεστεί στο όνομα μιας διαστρεβλωμένης, παραποιημένης και εξευτελισμένης ενότητας;

Από κτίσεως Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερους, πιο σκληρούς καιρούς, η ενότητα ήταν η βολική καραμέλα στο στόμα όλων των πολιτικών και κυβερνήσεων. Και δι’ αυτής, η εμφανής προσπάθεια εξαπάτησης αφελών πολιτών ότι διά της ενότητας ήταν δυνατόν να επιτευχθούν τα πάντα, ακόμα και τα ακατόρθωτα. Από κυβερνώντες και πολιτικάντηδες, η ενότητα θεωρείται ως η μαγική συνταγή που τα πάντα εξυπηρετεί και συντελεί, επειδή ποιος θα της αντισταθεί; Ποιος θα αμφισβητήσει τη χρησιμότητά της; Ποιος θα την αποποιηθεί; Ποιος θα την πλήξει και δεν θα κατηγορηθεί ως άθλιος υπονομευτής της; Ποιος δεν τη χρειάζεται για να προβάλει την πολιτική του, να επικαλύψει τα λάθη και να συγκαλύψει τις αβελτηρίες του;

Η ενότητα… φοριέται πολύ, κατά τη λαϊκίστικη έκφραση, επειδή όσοι αμφισβητούν τη μονοδρομιακή και μονοσήμαντη υπόστασή της κινδυνεύουν να στιγματιστούν ανά πάσα στιγμή ως εχθροί της και εξ αυτού και ως εχθροί του λαού. Στη μακαρία Κύπρο, όπου είναι τρομερό και επιζήμιο πράγμα να σκέφτεσαι, η εύκολη και ανέξοδη καταφυγή κάθε κυβέρνησης και κάθε σχεδόν πολιτικού, είναι η ενότητα. Είναι το ισχυρό σύνθημα, που διαπερνά τις λαϊκές μάζες και τους υποβάλλει πως, αν είμαστε ενωμένοι και μονοιασμένοι, όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Ασφαλώς, η ενότητα ενός λαού ενώπιον προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο, και κινδύνων, επιβάλλεται. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό όπλο αγώνα.

Επισημαίνουμε τα πιο πάνω επειδή τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι εκκλήσεις από το ΑΚΕΛ, τον Κυβ. Εκπρόσωπο και τον πρόεδρο Χριστόφια για ενότητα λαού και ηγεσίας για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Η ενότητα δεν είναι πουκάμισο για να το φορέσεις.

Η ενότητα στην πολιτική συναρτάται προς τη στοχοθεσία. Δηλαδή, προς τη στρατηγική, τη μεθόδευση, την ανάλυση πολλών παραμέτρων, την ερμηνεία γεγονότων και τη συνεκτίμηση συμφερόντων, τη συνάρτηση προς τις ενέργειες και την πολιτική του αντιπάλου, κτλ.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε πως, χωρίς ενότητα, η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της. Και εννοεί εμφανώς ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά πώς; Εδώ κάθε κόμμα έχει και μια πολιτική για το Κυπριακό. Το Εθνικό Συμβούλιο, αντί να είναι όργανο ενότητας και παραγωγής υπερκομματικής πολιτικής, κατάντησε ένας θορυβώδης… γουμάς, όπου συμφύρονται τα πάντα, συγκρούονται και διασπώνται. Όλοι, πλην ΑΚΕΛ, διαφωνούν με την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό, τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του. Και όλοι διαφωνούν για τους στόχους και τον τρόπο υλοποίησής τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι μας στο Κυπριακό; Άλλους εννοεί και παραθέτει ο Πρόεδρος και άλλους υποβάλλουν τα κόμματα. Οι διαφωνίες Προέδρου – κομμάτων είναι συγκρουσιακές και κάθετες. Ο Δ. Χριστόφιας κατηγορείται ότι δεν έχει πολιτική, δεν έχει στρατηγική και δεν ξέρει τι θα κάνει στην ΕΕ με την Τουρκία. Το πολιτικό τοπίο δίνει εικόνα ασυνεννοησίας, ασυναρτησίας και βαθύτατης διαφωνίας. Πώς, λοιπόν, ο πεπλανημένος λαός και τα διαφωνούντα κόμματα να στηρίξουν έναν Πρόεδρο, που θεωρούν ότι αδυνατεί να υλοποιήσει σιδηρές δεσμεύσεις και διακηρύξεις του; Ακόμα και η καραμέλα της ενότητας δεν μπορεί να γλυκάνει την πικρή αυτή πραγματικότητα.

ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
*Η Φωτογραφία είναι για να μας θυμίζει την τακτική της Τουρκίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube