Γενικά θέματα 12 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν θα αξιολογηθεί η Κύπρος στην Ε.Ε.

Δεν θα αξιολογηθεί η Κύπρος στην Ε.Ε.

Η Τουρκία θα κριθεί από το βαθμό εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ. Δεν κρίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία το Δεκέμβριο, καθώς είναι κράτος-μέλος από το 2004, ενώ στο Κυπριακό είναι η πλευρά που επιδεικνύει και καλή θέληση και βούληση για λύση.

Δεν θα αξιολογηθεί η Κύπρος στην Ε.Ε.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟτο οποίο στήνεται ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο αφορά ευθέως την Κύπρο για μια σειρά λόγους. Μια απλή αξιολόγηση, η οποία υιοθετείται για όλα τα υποψήφια για ένταξη κράτη, τείνει να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για την Ένωση.

Πέραν δε τούτου, αντί τα διλήμματα να στρέφονται προς τη χώρα που θα κριθεί, τίθενται και προς τη Λευκωσία. Προς ένα κράτος-μέλος. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, «χωρίς την ένταξη της Τουρκίας, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει διαιρεμένη», ενώ χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό γεγονός που μπορεί να συμβεί εντός της ΕΕ την επίλυση του Κυπριακού. Τι θέλει να υποστηρίξει με αυτή την τοποθέτηση ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών; Ότι εάν προβληθούν προσκόμματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τούτο θα έχει επιπτώσεις στο Κυπριακό. Δεν θα λυθεί το Κυπριακό.

Η Τουρκίαθα κριθεί από το βαθμό εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ. Δεν κρίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία το Δεκέμβριο, καθώς είναι κράτος-μέλος από το 2004, ενώ στο Κυπριακό είναι η πλευρά που επιδεικνύει και καλή θέληση και βούληση για λύση.

Η Τουρκία θα κριθεί για τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να κάνει, για την προσαρμογή της στους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο. Θα κριθεί και από την εφαρμογή ή όχι του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.

Κανείςδεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία εάν σταματούσε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια χώρα υπό κατοχή και η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει.

Είναι δυο στοιχεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ανάψει κόκκινο όταν συζητείτο η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ουδείς θα μπορούσε να την κατηγορήσει.

Άναψε πράσινομε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα εισερχόταν σε μια πορεία εναρμόνισης με τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και η Άγκυρα δεν έδωσε δείγματα γραφής ότι θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Το Δεκέμβριοθα κριθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας και μόνο. Θα κριθεί και για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και επειδή δεν εκπληρώνει και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube