REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2009

Πόντιος Πιλάτος η Κομισιόν για την Τουρκία

Πόντιος Πιλάτος η Κομισιόν για την Τουρκία


Ευρωπαϊκό «άδειασμα» στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που ζητούσε παρέμβαση της Επιτροπής

Βρυξέλλες, Γ. Δαράτος

«Λάδι» έβγαλε -με χθεσινή ανακοίνωσή της- η Κομισιόν την Τουρκία, διαψεύδοντας ταυτόχρονα πλήρως τις κατηγορίες της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν συνεργάζεται με την Κοινότητα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αλλά παρεμπόδισε προχθές, για έκτη συνεχή φορά, τη δράση της FRONTEX (Κοινοτικός Οργανισμός Ελέγχου Εξωτερικών Συνόρων της Ένωσης) για την παρακολούθηση πλοίου με λαθρομετανάστες που κατευθυνόταν στα ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι) του ανατολικού Αιγαίου.
Την προχθεσινή καταγγελία της κ. Μπακογιάννη στην Επιτροπή και τις κοινοτικές κυβερνήσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί στη FRONTEX και την Ελλάδα απέρριψε η Κομισιόν με χθεσινή ανακοίνωση-απάντησή της σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Παρενόχληση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής δεν υπήρξε καμία παρενόχληση της δράσης (λετονικού) ελικοπτέρου της FRONTEX που πέταγε «εντός του ελληνικού εναερίου χώρου» στο ανατολικό Αιγαίο.

«Δεν υπήρξε παρεμπόδιση του έργου του από τουρκικά ραντάρ -όπως είπε η κ. Μπακογιάννη- αλλά μια απόπειρα των τουρκικών αρχών να έλθουν σε ραδιοφωνική επαφή με το ελικόπτερο προκειμένου να το ταυτοποιήσουν». «Αυτή η ραδιοφωνική επαφή δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας της χρήσης διαφορετικών ραδιοσυχνοτήτων».

Θέλοντας δε να μειώσει ακόμη περισσότερο τη σημασία της υπόθεσης, η Κομισιόν σημειώνει ότι «παρόμοιες περιπτώσεις μη αδύνατης ραδιοφωνικής επαφής για τεχνικούς λόγους συμβαίνουν πολύ συχνά».

Επιπλέον, υπογραμμίζει η Κομισιόν στην ίδια ανακοίνωση της, ότι τα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες μεικτές επιχειρήσεις (σ.σ. παρακολούθησης, διάσωσης λαθρομεταναστών) «δεν έχουν παραβιάσει ποτέ μέχρι σήμερα τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν έχουν ποτέ απειληθεί από τις τουρκικές αρχές».

Πρόθεση
Από την ανακοίνωση της Επιτροπής διαφαίνεται σαφέστατα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, ότι αυτή δεν έχει την πρόθεση να καταγράψει στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία την αρνητική έως προκλητική -κατά την Ελλάδα- συμπεριφορά της στην υπόθεση της ηθελημένης παρεμπόδισης του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως διαβεβαίωσε προχθές η κ. Μπακογιάννη.

Διαπραγματεύσεις
Τέλος, η Επιτροπή, στην ίδια ανακοίνωση-άδειασμα της υπουργού Εξωτερικών, αναφέρει ότι η FRONTEX διαπραγματεύεται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για μία επιχειρησιακή συνεργασία (FRONTEX – Τουρκίας) αναφορικά με τη διαχείριση των (σ.σ. των κοινοτικών εξωτερικών – τουρκικών) συνόρων.

Πηγή imerisia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube