Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ευρωβουλευτής Ι. Κασουλίδης έθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “να παρέμβει προς την Τουρκία για να συνεργαστεί με την Διερευνητική Επιτροπή αγνοουμένων του ΟΗΕ, με την παροχή των αρχείων της και με την αποδοχή της διάνοιξης δύο τεμαχίων γης στη Λάπηθο που πρόσφατα έχουν υποδειχθεί, τα οποία αποκαλεί απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές, όπου πάνω από 800 αιχμάλωτοι πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κασουλίδη, ο Κύπριος ευρωβουλευτής σε σύντομη ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι “κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ένας Τούρκος δημοσιογράφος φωτογράφισε αριθμό Κυπρίων στρατιωτών ενώ παραδίδονταν στον τουρκικό στρατό”.
Πρόσθεσε ότι “αυτή η φωτογραφία έγινε σύμβολο στην προσπάθεια για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων”.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “τα λείψανα των στρατιωτών αναγνωρίστηκαν μέσω της μεθόδου DNA πριν μερικές εβδομάδες, αφού μετά την εκτέλεση τους πριν 35 χρόνια, τα πτώματα είχαν ριχτεί σε ένα πηγάδι στο βόρειο κατεχόμενο μέρος του νησιού”.
Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι “αυτό καταδεικνύει την κραυγαλέα παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τους φυλακισμένους που παραδίνονταν σε αυτόν”.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube