REAL TIME |

Γενικά θέματα 18 Σεπτεμβρίου 2009

«Μπαρόζο, δυστυχώς!»

«Μπαρόζο, δυστυχώς!»


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από τη μια βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ευρωβουλευτές. Ομόφωνα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν την επανεκλογή του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Ντουράου Μπαρόζο ως προέδρου της Κομισιόν. Με απόλυτη πλειοψηφία (382 από το σύνολο των 736) οι ευρωβουλευτές επικύρωσαν την επανεκλογή. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται σχεδόν σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος, ο οποίος είναι σφοδρότατα επικριτικός έως και απαξιωτικός για τον Μπαρόζο, αντανακλώντας λίγο – πολύ τις διαθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών απέναντί του. Το σύνθημα της επίθεσης το έδωσε με κύριο άρθρο της η γαλλική «Μοντ» την ημέρα της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για την επικύρωση της επανεκλογής του. «Μπαρόζο, δυστυχώς!» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου.

«Για να σαγηνεύσει τους ευρωβουλευτές ο “χαμαιλέων”, όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του, χρειάστηκε να πολλαπλασιάσει τις υποσχέσεις του… Η πρώτη άχρωμη και απογοητευτική θητεία του Μπαρόζο έχει αποδυναμώσει για πάντα το κύρος του και τη δυνατότητά του ανάληψης πρωτοβουλιών. Είναι αμφίβολο, δυστυχώς, αν ένας πρόεδρος που κακώς εξελέγη είναι σε θέση να αντιστρέψει την τάση αυτή» υπογράμμιζε το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.
Ο Μπαρόζο είναι ομοϊδεάτης της δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Δύσκολα όμως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει κολακευτική χθεσινή ανάλυσή της για την προσωπικότητα του Μπαρόζο. «Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κλαμπ οπαδών του Μπαρόζο» άρχιζε και συνέχιζε: «Θα δυσκολευτεί πολύ κανείς να βρει στην ΕΕ κάποιον υψηλό πολιτικό ή σημαντικό δημόσιο υπάλληλο που να είναι ενθουσιασμένος με τον τέως και νυν πρόεδρο της Κομισιόν.

Πολλοί θεωρούν τον Μπαρόζο καιροσκόπο… Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι και φορτικός. Σε πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και επίσης σε μερικούς ευρωβουλευτές φάνηκαν υπερβολικά πολλά τα τηλεφωνήματα, με τα οποία προσπαθούσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του» υπογράμμιζε η γερμανική εφημερίδα.

Μπορεί ο Μπαρόζο να έγινε «τσιμπούρι» στους Ευρωπαίους ηγέτες, τελικά όμως ακολουθώντας και το ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει» κατάφερε να επανεκλεγεί και μάλιστα πανηγυρικά. Η αγγλική κεντροαριστερή εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» δεν μπορεί να το χωνέψει. «Η απλή πραγματικότητα είναι ότι επιλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Κομισιόν πριν από πέντε χρόνια επειδή οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Αυτή τη φορά επανεξελέγη επειδή οι ηγέτες ακόμη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για κάποιον άλλον… Είναι τρέλα να ξανατοποθετείς έναν διευθύνοντα σύμβολο που δεν μπορεί να οδηγήσει προς τα εμπρός τον θεσμό…» έγραφε χθες με απελπισία.

Η στάση του «Ιντιπέντεντ» όμως δεν αντανακλά τη στάση του βρετανικού κατεστημένου, το οποίο λατρεύει τον Μπαρόζο για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες του. Τεράστια φωτογραφία του Μπαρόζο στην πρώτη σελίδα των χθεσινών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Οκτάστηλος ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ: «Η ισχυρή νίκη λύνει τα χέρια του Μπαρόζο στις Βρυξέλλες»! Από κοντά και οι Αμερικανοί: «Η επανεκλογή του Μπαρόζο αποτελεί άγκυρα για την ΕΕ» είχε τίτλο στην πρώτη σελίδα της η «Χέραλντ Τρίμπιουν», δηλαδή η παγκόσμια έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Μπορεί ο Γερμανός πρόεδρος των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο να τον αποκάλεσε «τον πιο αδύναμο πρόεδρο που είχε η Κομισιόν στην ιστορία της ΕΕ», αλλά η ουσία είναι ότι ο Μπαρόζο όχι μόνο εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία ενώ του αρκούσε και η απλή, αλλά επιπροσθέτως εξελέγη και με δεκάδες ψήφους… ευρωσοσιαλιστών από τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία!

Χώρια που πήρε υπέρ του και σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα των Βρετανών, Τσέχων και Πολωνών ευρωσκεπτικιστών με 54 ευρωβουλευτές! «Γάτα» αποδείχτηκε στην ψηφοθηρία ο αποκαλούμενος και «καφετζής των Αζορών» εξαιτίας του ότι ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είχε φιλοξενήσει στις Αζόρες τη σύνοδο Μπους, Μπλερ και Αθνάρ που αποφάσισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟΥ
Πρόεδρος της ΕΕ από μεγάλη χώρα

Η πανηγυρική επανεκλογή του Μπαρόζο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα έχει μεγαλύτερο κύρος τη νέα πενταετία. Στόχος του «Διευθυντηρίου» της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) είναι να εκλέξουν στη νέα θέση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ πολιτικό μεγάλου διαμετρήματος από ισχυρή χώρα.

Αν το πετύχουν, τότε ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν θα υποβαθμιστεί θεαματικά, γιατί ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΕΕ θα είναι αυτός που θα την εκπροσωπεί στις διεθνείς σχέσεις. Αν όμως επιλεγεί πρόεδρος από μικρή χώρα, τότε ο ρόλος του Μπαρόζο θα παραμείνει ισχυρός. Αυτή η μάχη αρχίζει τώρα.

Πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube