REAL TIME |

Γενικά θέματα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Τουρκία- Αποφασισμένη η ‘Αγκυρα να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

“Αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας και είναι στρατηγικής σημασίας.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου είναι η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ.
“Αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας και είναι στρατηγικής σημασίας.

Καθώς έχει νομικές παραμέτρους, η διαδικασία λήψης της σχετικής απόφασης έχει επιμηκυνθεί.
Η αποφασιστικότητά μας (να προχωρήσουμε) συνεχίζεται.Ωστόσο, χρειαζόμαστε χρόνο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιλντίζ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ- Γιουμουρταλίκ (εξαγωγή πετρελαίου του βορείου Ιράκ μέσω της συγκεκριμένης γραμμής), ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε πως θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.

“Διαπραγματευόμαστε με το Ιράκ την ανανέωση της συμφωνίας”, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως προβλέπεται η παράταση της συμφωνίας για μια περίοδο 20 χρόνων.
“Θα ταξιδέψουμε στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα και θα μπορέσουμε εκεί να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα”, τόνισε ο κ. Γιλντίζ.Διευκρίνισε ακόμη πως δεν τίθεται θέμα κατασκευής ενός νέου αγωγού, παράλληλου στον ήδη υπάρχοντα.

“Ο αγωγός αυτός έχει δυνατότητα μεταφοράς 70 εκ.τόνων (πετρελαίου).Ο αγωγός Μπακού- Τμπιλίσι- Τσεϊχάν έχει δυνατότητα μεταφοράς 50 εκ.τόνων”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός, διευκρινίζοντας πως προς το παρόν, ο αγωγός Κιρκούκ- Γιουμουρταλίκ λειτουργεί προς το παρόν στο 18% των δυνατοτήτων του.

EΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube