REAL TIME |

Γενικά θέματα 22 Σεπτεμβρίου 2009

Προίκα στην Άγκυρα με εποίκους Οι 50.000 είναι αυτοί που έχουν «ιθαγένεια» λένε τα Ηνωμένα Έθνη

Προίκα στην Άγκυρα με εποίκους Οι 50.000 είναι αυτοί που έχουν «ιθαγένεια» λένε τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρεται να έχει αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δεχθεί την παραμονή 50.000 εποίκων, που πιθανότατα, όπως εξήγησε, αφορά εκείνους στους οποίους έχει δοθεί «ιθαγένεια» της «ΤΔΒΚ»…

ΤΟ θέμα των εποίκων περνά μέσα από αλχημείες αριθμών που μαγειρεύονται σε διάφορες πολιτικο-διπλωματικές κουζίνες και φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται να συμμετέχει και ο Διεθνής Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στη διάρκεια συνάντησής του με επαγγελματική οργάνωση στις ελεύθερες περιοχές φέρεται να έχει δώσει και ερμηνεία στην εξαγγελία του Προέδρου Χριστόφια για την παραμονή 50.000 εποίκων μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρεται να έχει αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δεχθεί την παραμονή 50.000 εποίκων, που πιθανότατα, όπως εξήγησε, αφορά εκείνους στους οποίους έχει δοθεί «ιθαγένεια» της «ΤΔΒΚ»…Οι υπόλοιποι, φέρεται να έχει αναφέρει ο κ. Ντάουνερ, θα αποτελέσουν ζήτημα προς συζήτηση για την πολιτική που αφορά «τους ξένους εργάτες». Με αυτό, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται ουσιαστικά να ανοίγει παράθυρο για να παραμείνουν περισσότεροι έποικοι στην Κύπρο. Πέραν, δηλαδή, των 50.000 αν όχι και όλοι.

Πάντως, σε συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (στις 23 Ιουλίου, όταν συζητήθηκε το θέμα των εποίκων), ο τελευταίος ήγειρε το ζήτημα των 50.000. Ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να μάθει γιατί δεν αναφέρεται στην εξαγγελία του αυτή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρεται να απάντησε πως δεν το αναφέρει γιατί οι Τουρκοκύπριοι θα προσθέσουν στον αριθμό αυτό κι άλλους.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις του «Φ» για την τουρκική θέση για τους εποίκους, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο (δηλώσεις κομμάτων στη σελίδα 4) και προκαλεί ανησυχία τόσο για το γεγονός ότι η Τουρκία τραβά κόκκινη γραμμή και σε αυτή την πτυχή του Κυπριακού όσο και για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων το θέμα των εποίκων θα έλθει ενώπιον των δυο συνομιλητών, στο τέλος της φάσης αυτής. Όπως, δηλαδή, έχει γίνει και στον πρώτο γύρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει υποβάλει πάντως και δημογραφικά στοιχεία για τις ελεύθερες περιοχές, κάτι που δεν φαίνεται να έχει πράξει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Δεν φεύγει στρατός και η Τουρκία…»
Ο ΜΕΧΜΕΤΑλί Ταλάτ άρχισε επαφές στην Ουάσιγκτον με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, λομπίστες και δημοσιογράφους. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντάρμπιν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια συνάντηση ανωτέρου αξιωματούχου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρότι τουρκικές πηγές έλεγαν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον θα δει τον κ. Ταλάτ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ταλάτ σε δηλώσεις του στο ΕURΟΡΟLΙΤΙQUΕ αναφέρεται σε τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό. Ο Ταλάτ αναφέρεται στη «σημαντική πρόοδο» που καταγράφηκε στην πρώτη φάση των συνομιλιών και ειδικότερα στα θέματα της διακυβέρνησης, της κατανομής των εξουσιών, καθώς και σε ευρωπαϊκά και οικονομικά ζητήματα. Συμπληρώνει ωστόσο ότι «στο ζήτημα των περιουσιών, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε» και επισημαίνει ότι έχουν μείνει ακόμα τα ζητήματα που αφορούν στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Στη δεύτερη φάση, θα εξετάσουμε τα ζητήματα για τα οποία δεν κατορθώσαμε να συνεννοηθούμε, ξεκινώντας από τις προεδρικές εκλογές», αναφέρει o Ταλάτ.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το ζήτημα των περιουσιών είναι κατά τη γνώμη του το πιο δύσκολο, ο κατοχικός ηγέτης απαντάει καταφατικά, επισημαίνοντας ότι η παράμετρος που δυσχεραίνει τη λύση συνδέεται με το γεγονός ότι το θέμα των περιουσιών αφορά όλους σχεδόν τους πολίτες. Επιπλέον, «ορισμένες προτάσεις των Ελληνοκυπρίων έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της διζωνικότητας», επισημαίνει, τονίζοντας ότι θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιών να ανήκει σε Τουρκοκυπρίους.

Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας επηρεάζει αναμφίβολα την πορεία λύσης του Κυπριακού, παραδέχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ενώ δεν βρίσκει ότι υπάρχει λόγος μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει τη διατήρηση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης «επειδή δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλο εγγυητή» ούτε καν στην ΕΕ καθώς «δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και επιπλέον δεν διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις», ανέφερε.

ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube