Γενικά θέματα 6 Οκτωβρίου 2009

Κυπριακό: Εφικτό το δημοψήφισμα το α’ εξάμηνο του 2010

Κυπριακό: Εφικτό το δημοψήφισμα το α’ εξάμηνο του 2010


Αισιοδοξεί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μονογραφή εγγράφου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε απίστευτα δύσκολη τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να διευκολύνουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες τους.
Σε παρατήρηση ότι δημοσιεύματα τον φέρουν να έχει κουραστεί και να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε πως η διαδικασία δεν είναι για αυτόν ή τον ΟΗΕ, αλλά ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για το μέλλον της Κύπρου.
«Ο κόσμος θα πρέπει να εστιαστεί σε αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα αρχίσουν τις συναντήσεις αύριο.
«Το μέλλον της Κύπρου επηρεάζει τον κόσμο», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες.
Σε ερώτηση περί εγγράφου, που θα κληθούν να μονογράψουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, αλλά εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί.
«Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Αυτή είναι μια απίστευτα δύσκολη διαδικασία. Δεν έχει βρεθεί συμφωνία εδώ και τρεις δεκαετίες και πλέον. Εάν ήταν εύκολο, θα γινόταν πριν από πολύ καιρό. Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά έχετε δύο ηγέτες με καλή θέληση, οι οποίοι επιθυμούν μία συμφωνία, έχετε την Τουρκία και την Ελλάδα που λένε ότι θα ήθελαν να δουν μία συμφωνία, που πιέζουν για συμφωνία», ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.
«Το σημαντικό -τόνισε- είναι να γίνει διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».
«Ο ρόλος μας εδώ -εξήγησε- είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και το πράττουμε αυτό με τον συνήθη βαθμό ενθουσιασμού και ακεραιότητας».

Τι είπε για την εκλογή Γ. Παπανδρέου
Ερωτηθείς εξάλλου εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμβάλει στην επίτευξη προόδου στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν σχολιάζουν τέτοια πράγματα, αλλά σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι σθεναρός υποστηρικτής της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, όπως ήταν και ο Κώστας Καραμανλής.
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ – Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube