Γενικά θέματα 6 Νοεμβρίου 2009

Μακελειό με 13 νεκρούς σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Τέξας

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίσθηκαν έπειτα από επίθεση ενόπλου ταγματάρχη στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας. Ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για το μακελειό, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση, παρότι αρχικώς θεωρείτο νεκρός, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο διοικητής της βάσης στρατηγός Μπομπ Κόουν, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι”ο δράστης δεν είναι νεκρός, αλλά υπό κράτηση και σε σταθερή κατάσταση”, προσθέτοντας πως το όνομά του υπόπτου είναι Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, έχει το βαθμό του ταγματάρχη και νοσηλεύεται έχοντας δεχτεί αρκετές σφαίρες.

Επίσης ο διοικητής, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, ωστόσο διευκρίνισε ότι “τα στοιχεία που έχουμε δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Όπως έγινε γνωστό,ο 40χρονος δράστης είναι ψυχίατρος, αμερικανός αξιωματικός, παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος επρόκειτο να σταλεί στο Ιράκ.

Συγγενής του δράστη δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι παραπονιόταν για παρενόχληση εξαιτίας της καταγωγής του.

“Είχε προσλάβει στρατιωτικό δικηγόρο για να επιλύσει το ζήτημα και ήταν έτοιμος να αποζημιώσει το κράτος για να εγκαταλείψει τον στρατό, όμως είχε εξαντλήσει τα χρονικά του περιθώρια και μόλις είχε μάθει ότι θα σταλεί στο Ιράκ” εντός του Νοεμβρίου.

Ο ταγματάρχης Χάσαν άνοιξε πυρ οπλισμένος με δύο περίστροφα σε κτίριο της βάσης, όπου οι στρατιώτες περνούσαν από ιατρικές εξετάσεις πριν από την αποστολή τους στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς μια αίθουσα όπου διεξαγόταν τελετή επίδοσης διπλωμάτων, στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα.

“Πολλοί στρατιώτες αντέδρασαν με ταχύτητα κλείνοντας τις πρώτες του αμφιθεάτρου “, δήλωσε ο στρατηγός Κόουν, διευκρινίζοντας ότι μια πολίτης ήταν η πρώτη που πυροβόλησε εναντίον του δράστη, τερματίζοντας τη σφαγή.

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τραυματιών που απομακρύνονταν με φορεία προς τα ασθενοφόρα , ενώ επίλεκτοι σκοπευτές περικύκλωναν το κτίριο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με δηλώσεις του χαρακτήρισε το περιστατικό ως “αποτρόπαια έκρηξη βίας”.

“Οι σκέψεις και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους τραυματίες και τις οικογένειες των νεκρών”, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ακόμη νωρίς να επιβεβαιωθεί το κίνητρο πίσω από την επίθεση.

Η αμερικανική Γερουσία τήρησε ενός λεπτού σιγή, έπειτα από κάλεσμα της Γερουσιαστού του Τέξας Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, “παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Φορτ Χουντ” και διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τόνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

“Ο υπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Φορτ Χουντ” και “ανά τακτικά διαστήματα ενημερώνεται για τις εξελίξεις και συνδιαλέγεται τηλεφωνικώς για το θέμα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τζεφ Μορέλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τόνισε χθες πως είναι ακόμη νωρίς να διασταυρώσει κανείς εάν υπήρχε τρομοκρατικό κίνητρο στην επίθεση που σημειώθηκε στην στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας.

“Έχουμε δρομολογήσει τη συλλογή στοιχείων για την κατάσταση στο Φορτ Χουντ”, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σάρα Κουμπάν, προσθέτοντας πως μέλη της αμερικανικής αντικατασκοπίας “συλλέγουν και αξιολογούν τα γεγονότα”.

Εκπρόσωπος του FBI στο Σαν Αντόνιο, δήλωσε πως η υπηρεσία ‘δεν κάνει υποθέσεις, ούτε επιβεβαιώνει κάποιο κίνητρο”.

Επίσης το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε την επίθεση, ενώ μέλος της οργάνωσης εξέφρασε φόβους ότι η τραγωδία στο Φορτ Χουντ θα στραφεί κατά των αμερικανών μουσουλμάνων.

Το Φορτ Χουντ είναι η μεγαλύτερη βάση του αμερικανικού στρατού, καταλαμβάνοντας 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν όσο και η πόλη της Νέας Υόρκης. Στεγάζει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και χιλιάδες πολίτες.

Το μακελειό κινδυνεύει να κάμψει ακόμη περισσότερο το ηθικό των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που τελούν υπό την πίεση της βιαιότητας των συγκρούσεων, της συχνότητας και της διάρκεια των αποστολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που διαρκούν δώδεκα μήνες με μια μόνη άδεια διάρκειας δεκαπέντε ημερών.

Αυτές οι επαναλαμβανόμενες αποστολές θεωρούνται αιτία για τον πολλαπλασιασμό των αυτοκτονιών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube