REAL TIME |

Γενικά θέματα 11 Νοεμβρίου 2009

Στρατηγική προσέγγιση Ελλάδας και Ισραήλ – Αποχή της Αθήνας από ψήφισμα κατά του Τελ-Αβίβ στον ΟΗΕ

Στρατηγική προσέγγιση Ελλάδας και Ισραήλ – Αποχή της Αθήνας από ψήφισμα κατά του Τελ-Αβίβ στον ΟΗΕ

Σε νέα φάση έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ καθώς τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο, συνεχίζεται με επαυξημένη διάθεση και από τη νέα κυβέρνηση.

Μετά τον «Ένδοξο Σπαρτιάτη» του 2008 έρχεται μία μεγάλη άσκηση έρευνας-διάσωσης μάχης (Combat Search & Rescue) 6-13 Δεκεμβρίου στην Ανδραβίδα, αλλά την κυριότερη εξέλιξη την είχαμε σε πολιτικό επίπεδο: Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ψήφιση της καταδικαστικής για το Ισραήλ έκθεσης 575 σελίδων του Δικαστηρίου Richard Goldstone για τις βιαιότητες των Ισραηλινών στη επίθεση κατά της Γάζας τον περασμένο χειμώνα.

Η έκθεση υπερψηφίστηκε με 114 υπέρ, 18 κατά και 44 αποχές. Εκτός από την Ελλάδα απείχαν και χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία κ.ά.

Η καταδικαστική έκθεση αρχικά είχε ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη τον περασμένο μήνα. Στις 18 χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και το Ισραήλ. Μάλιστα ο Ριάντ Μανσούρ, Πρέσβης και μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, σημείωσε ότι “μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών εθνών» απείχε από το ψήφισμα. Για την Ελλάδα η οποία μέχρι στιγμής ακολουθούσε παραδοσιακά αντί-ισραηλινή στάση σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες ήταν πραγματικά ένα «μεγάλο βήμα» η αποχή της.

Σε ότι αφορά την CSAR συνάσκηση μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών αυτή πρόκειται να διεξαχθεί στην Ανδραβίδα και οι Ισραηλινοί θα μεταφερθούν με ελικόπτερα Super Stallion.

Πρόκειται για σειρά ασκήσεων που στόχο έχουν από πλευράς Ισραηλινών την εξοικείωση των πληρωμάτων σε αποστολές εντός περιοχών με υψηλή αντιαεροπορική προστασία και σε περιβάλλον έντονης ηλεκτρονικής δραστηριότητας, κάτι που το εκπαιδευτικό πεδίο του του ΚΕΑΤ-ΣΟΤ, το προσφέρει και με το παραπάνω.

Σε ότι αφορά τις γενικότερες ελληνό-ισραηλινές σχέσεις, είναι σαφές ότι η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και οι περιορισμένες πιθανότητες βελτίωσής τους στο εγγύς μέλλον, έχουν φέρει Ελλάδα και Ισραήλ πιό κοντά. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσον αυτή η προσέγγιση θα αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα…

Στο μεταξύ, αρνήθηκε κάθε πρόθεση από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, στρατηγός Gabi Ashkenazi, να πλήξουν άμαχους Παλαιστίνιους κατά την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που έγινε από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου 2009 και στην οποία σκοτώθηκαν συνολικά 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.

Ο Ashkenazi δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε στρατός κλεφτών και πλιατσικολόγων. Δεν έχουμε καταγράψει κανένα επεισόδιο στη διάρκεια του οποίου ένας δικός μας στρατιώτης ηθελημένα είχε στόχο μια γυναίκα ή ένα παιδί. Διαπράξαμε λάθη και πλήξαμε κατά λάθος και εντελώς τυχαία πολίτες με τον ίδιο τρόπο που εντελώς τυχαία πλήξαμε και ισραηλινούς στόχους».

Στα άκρα η ρητορική της Άγκυρας κατά του Τελ Αβίβ

Στα άκρα τραβάει την ρητορική κατά του Ισραήλ η Άγκυρα: «Ποια είναι η διαφορά του Αλ Μπασίρ (σ.σ. του δικτάτορα του Σουδάν που ευθύνεται για γενοκτονία) από τον Σιμόν Πέρες, τον πρόεδρο του Ισραήλ;», διερωτώνται Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, σε ακολουθία του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επισκεπτόμενος της Σουδάν υποστήριξε ότι “Δεν μπορεί ένας μουσουλμάνος να είναι υπέύθυνος για γενοκτονία”.

Η συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην κρατική τηλεόραση χθες προκάλεσε αίσθηση. «Να μην μπερδεύουν τη Γάζα με το Νταρφούρ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός απορρίπτοντας την άποψη ότι στην περιοχή αυτή του Σουδάν δολοφονήθηκαν 300 χιλιάδες άνθρωποι, γεγονός που ανάγκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Αλ Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά του Ισραήλ για τα εγκλήματα στη Γάζα, στην περίπτωση του Σουδάν τηρεί διαφορετική στάση. «Στη Γάζα σκοτώθηκαν 1.500 άνθρωποι, αν γινόταν κάτι τέτοιο στο Νταρφούρ θα το παρακολουθούσαμε. Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να προκαλέσει γενοκτονία.

“Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα το έλεγα στον Αλ Μπασίρ ανοικτά: Δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, δεν έχεις δικαίωμα».

Και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε ζητήσει την Παρασκευή από την Ε.Ε. να μην ανακατεύεται. «Ποιοι είναι αυτοί που θα μας λένε τι να κάνουμε;», δήλωσε! Έτοιμοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι γείτονες!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube