Γενικά θέματα 11 Νοεμβρίου 2009

Το στοίχημα της ασφάλειας του πολίτη

Του Θανου Π. Ντοκου*

Γράφαμε σε αυτή τη στήλη (24/6 και 2/9/2009) ότι «…Χρειαζόμαστε επιτελικά στελέχη με οργανωτικές ικανότητες, σφαιρική αντίληψη των ζητημάτων ασφαλείας, διάθεση αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, σύγχρονων οργανωτικών δομών και χρήσιμων στοιχείων από μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων σε άλλες χώρες. Τέτοια στοιχεία χαρακτηρίζουν αρκετά στελέχη που είχαν συμμετάσχει στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα». Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί αξιωματικό που να συγκεντρώνει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο βαθμό από τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Μια εξαιρετική επιλογή του νέου υπουργού, ο οποίος όπως άλλωστε αναμενόταν, έχει δώσει πολύ θετικά πρώτα δείγματα γραφής. Βεβαίως, οι μεγάλες προκλήσεις στον κρίσιμο χώρο της ασφάλειας του πολίτη βρίσκονται μπροστά μας, με σημαντικότερο ζητούμενο όχι μόνο την άμεση βελτίωση των επιδόσεων και πρακτικών, αλλά και τη διατήρησή τους στο επιθυμητό επίπεδο σε βάθος χρόνου.

Με δεδομένες τις αναπόφευκτες περιοδικές αλλαγές στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου και των υπηρεσιών, και με την έλλειψη συνέχειας να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, είναι απαραίτητη η θεσμική κατοχύρωση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Βασική επιδίωξη θα πρέπει να αποτελέσει η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας, η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επίτευξη επαρκούς διακλαδικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΥΠ, αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση), τόσο όσον αφορά τον επιχειρησιακό συντονισμό κατά τη διάρκεια εκτάκτων καταστάσεων όσο και τη συνεργασία για την προληπτική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Και εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις θεσμικού χαρακτήρα και όχι προσωπαγείς, με έμφαση στην κοινή εκπαίδευση. Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμες θα είναι και οι διεθνείς συνεργασίες τόσο για την απόκτηση και ταχεία ενσωμάτωση τεχνογνωσίας, όσο και γιατί ορισμένες προκλήσεις για την ελληνική ασφάλεια έχουν σημαντική διεθνή διάσταση και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμιγώς εθνικά μέσα.

Επειδή είναι εμφανής ο κίνδυνος υψηλών προσδοκιών για λύσεις άμεσης απόδοσης, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι «μαγικές φόρμουλες» δεν υπάρχουν, χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την ουσιαστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, νοοτροπίες πολλών ετών όσον αφορά τη γενικότερη λειτουργία της Αστυνομίας δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, θα γίνουν λάθη και θα υπάρξουν προσωρινά πισωγυρίσματα, τα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη έχουν, πέραν της αστυνομικής, σημαντικότατες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις και αν δεν υπάρξει εξυγίανση και μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε η διαφθορά ούτε η εγκληματικότητα κάθε μορφής.

Είναι πιθανό ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα προκληθεί βάναυσα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν θα είναι πολύ νωρίς για να έχουν υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αναβάθμισης της επιχειρησιακής της ικανότητας, και θα χρειαστεί, εκτός από ψυχραιμία, και την πλήρη συμπαράσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. Ο Δεκέμβριος θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Και δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο να το χάσουμε ξανά.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος, είναι γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube