Γενικά θέματα 13 Νοεμβρίου 2009

Απόφαση υπό το “πρίσμα” ότι οι άραβες πέφτουν θύματα διακρίσεων έβγαλε δικαστής της Ναζαρέτ

Ένας ισραηλινός δικαστής αποφάσισε να μην καταδικάσει έναν έφηβο Άραβα που κατηγορείται ότι πετούσε πέτρες κατά ενός αστυνομικού οχήματος, εκτιμώντας ότι οι νέοι άραβες παραβάτες του νόμου είναι θύματα διακρίσεων, γράφουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

“Το Ισραήλ εφαρμόζει δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων για ιδεολογικά παραπτώματα που διαπράττουν νεαροί Εβραίοι και Άραβες”, αναφέρει ο δικαστής Γιουβάλ Σαντμί του δικαστηρίου της Ναζαρέτ.

Ο νεαρός Άραβας (17 χρόνων) συνελήφθη προσφάτως με την κατηγορία ότι μαζί με κάποιους φίλους του πετούσαν πέτρες κατά αστυνομικού οχήματος στη Ναζαρέτ.

Ο δικαστής συνέστησε στον νεαρό να απέχει στο μέλλον από τέτοιου είδους ενέργειες, σε αντίθεση με την αστυνομία που του επέβαλε ποινή 200 ωρών εργασίας σε δημόσιους χώρους.

Κατά τις εκτιμήσεις του δικαστή Σαντμί η εισαγγελία συστηματικά υιοθετεί μια συμπεριφορά διακρίσεων κατά των νεαρών Αράβων που διαπράττουν αδικήματα, ειδικότερα δε εάν η περίπτωση αφορά επιθέσεις κατά της αστυνομίας.

Αντιθέτως κατά τον δικαστή η εισαγγελία δεν έχει κατηγορήσει παρά μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό νεαρών Εβραίων που έδειξαν επιθετική συμπεριφορά κατά της αστυνομίας στη διάρκεια της αποχώρησης εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Τέλος οι δικαστής επισημαίνει ότι ποτέ δεν έχει δει να καταδικάζεται ανήλικος Εβραίος σε φυλάκιση, ενώ αντιθέτως αυτό συμβαίνει με ανήλικους Άραβες για διάπραξη παραπτωμάτων. Και ζητά “να υιοθετηθεί μια κοινή πολιτική που σημαίνει ίδια αντιμετώπιση όλων των νέων εφήβων και ανήλικων ανεξαρτήτως της εθνικότητας ή της θρησκείας τους”.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη το 2006 ότι οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ (που αποτελούν το 20% των πολιτών του Ισραήλ) υφίστανται διακρίσεις.
Nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube