REAL TIME |

Γενικά θέματα 14 Νοεμβρίου 2009

Ο υιός Γκάλμπρεϊθ και ο «μαύρος χρυσός» των Κούρδων του Ιράκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ O γιος του επιφανούς αμερικανού οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ φημολογείται ότι κερδίζει εκατομμύρια δολάρια ελισσόμενος στις παρυφές της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το τελευταίο «κατόρθωμα» του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ Πίτερ Γκάλμπρεϊθ είναι ότι αύξησε την περιουσία του περίπου κατά 100.000.000 δολάρια- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έγκυρης εφημερίδας «Τhe Νew Υork Τimes»- ως «σύμβουλος» των Κούρδων του Ιράκ. Χάρη στη δική του καθοδήγηση, γράφει η εφημερίδα, οι Κούρδοι πέρασαν διατάξεις στο νέο Σύνταγμα του Ιράκ με τις οποίες τούς παραχωρείται η εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στα εδάφη τους.

«Οχι, δεν έχω πάρει τίποτα από τους Κούρδους», αντιλέγει ο κ. Γκάλμπρεϊθ ισχυριζόμενος ότι πρόκειται απλώς για εμπορικούς χειρισμούς μιας εταιρείας, η οποία ενήργησε κατά τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντά της. Πρόκειται για τη νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία DΝΟ, η οποία εντόπισε τα νέα κοιτάσματα στην περιοχή Τάουκε του Βόρειου Ιράκ.

«Δεν είχα καμία ανάμειξη στην επεξεργασία του ιρακινού συντάγματος. Απλώς ο ι ηγέτες των Κούρδων ζήτησαν τη συμβουλή μου και εγώ τους την έδωσα. Αυτό δεν αποτελεί ανάμειξη στη συνταγματική διαδικασία» δήλωσε ο κ. Γκάλμπρεϊθ στους «Τimes» του Λονδίνου. Από ντοκουμέντο όμως που έφτασε στα γραφεία της νορβηγικής οικονομικής εφημερίδας «Dagens Νaeringsliv» προκύπτει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο νορβηγός συνέταιρός του Εντρε Ρόσγιο είχαν συμφωνήσει να εισπράξουν μερίδιο 5% από τα κέρδη της μελλοντικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Τάουκε, τα οποία ανακάλυψε η DΝΟ τον Δεκέμβριο του 2005.

Ο Πίτερ Γκάλμπρεϊθ ήταν μεσολαβητής μεταξύ της DΝΟ και της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης ως το 2004, οπότε υπογράφηκαν τα συμβόλαια. Η εταιρεία συνέχισε να τον πληρώνει και κατά το διάστημα που συμβούλευε τους Κούρδους για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος. Τώρα, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης βρίσκεται στα δικαστήρια με την DΝΟ, γιατί με νεότερη νομοθεσία τον απέκλεισαν από τη διανομή κερδών του τεράστιου κοιτάσματος. «Εγώ έχω μια συμφωνία με την DΝΟ.Δεν μου ανήκει κανένα τμήμα του κοιτάσματος», λέει ο ίδιος.

Ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία κατά τη δεκαετία του 1990, ο 58χρονος σήμερα Γκάλμπρεϊθ είχε κατηγορηθεί ότι έκανε τα στραβά μάτια, επιτρέποντας στο Ιράν να διακινήσει λαθραία όπλα στη γειτονική Βοσνία, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube