Γενικά θέματα 19 Νοεμβρίου 2009

Ρωσικά κεφάλαια $10 δισ. στην Κύπρο

Ευρύ πεδίο για ενίσχυση εμπορικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας βλέπει να υπάρχει ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο. Κάλεσε την Κυβέρνηση να ανοίξει προξενεία σε ακόμα τρεις περιοχές της χώρας του προκειμένου να αυξήσει το ρεύμα τουρισμού προς την Κύπρο. Ρώσοι διατηρούν στην Κύπρο καταθέσεις $10 δισ. και οι επανεπενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσία ανέρχονται στα $56,7 δισ.

Τουρισμός και επενδύσεις από τη Ρωσία
Υπάρχει πεδίο, δηλώνει ο Ρώσος Πρέσβης και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- ΠΑΥΛΙΔΗ

Πεδίο προσέλκυσης περισσότερων τουριστών και επενδύσεων στην Κύπρο προσφέρει η Ρωσία, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η διεθνής οικονομία, ενώ παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Vyacheslav Shumskiyδήλωσε χθες ότι μια από τις πιο προσοδοφόρες κατευθύνσεις της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι ο τουρισμός και το επόμενο βήμα της Κυπριακής κυβέρνησης στην περαιτέρω προσέλκυση Ρώσων τουριστών, πρέπει να είναι το άνοιγμα προξενείων στο Κρασνοντάρ, τη Σαμάρα και την Αικατερινούπολη.

Στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης που διοργάνωσε το CΙΙΜ Βusiness Schoolσε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσίας, για τις «αναδυόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες διεύρυνσης των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας», σημείωσε ότι, η καινοτομία της έκδοσης προκαταρτικής θεώρησης διαβατηρίων στους Ρώσους υπηκόους, έχει εκτιμηθεί στην πραγματική της αξία από τους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο επισκέφθηκαν την Κύπρο περίπου 105.000 Ρώσοι τουρίστες, συμπλήρωσε ο κ. Shumskiy.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει πεδίο περαιτέρω οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και αυτό φαίνεται μέσα από τις στατιστικές. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις διαθέσιμες στατιστικές το ύψος των διμερών συναλλαγών το 2008 ανήλθε μόνο σε €60 εκατ., ενώ το 2003 ανέρχονταν περίπου στα €123 εκατ. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα στις εξαγωγικές χώρες προς τη χώρα μας, ενώ το 1999 καταλάμβανε την 9η θέση. Κυρίως, προμηθευόμαστε πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα ξυλεία και πετρελαϊκά προϊόντα. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές της Κύπρου προς τη Ρωσία παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια και αφορούν κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα, ψάρια και έπιπλα.

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι η Κύπρος βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πρώτων ξένων επενδυτών στη Ρωσική οικονομία. Οι Κυπριακές επενδύσεις, εκ των οποίων όπως δήλωσε ένα σημαντικό ποσοστό είναι ρωσικής καταγωγής, αγγίζουν τα $56,7 δισ. και αντιπροσωπεύουν περίπου το 23,4% των συνολικών ξένων επενδύσεων στη Ρωσική οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι από τα $16 δισ. που είναι κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες από αλλοδαπούς τα $10 δισ. είναι από Ρώσους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόθεσε, ότι ένα σημαντικό ποσό των κυπριακών επενδύσεων θα επανεπενδυθούν άμεσα στη Ρωσική οικονομία. Οι επενδύσεις αυτές συμπλήρωσε απολαμβάνουν προνομιακές νομικές προϋποθέσεις, περιλαμβανομένης της υφιστάμενης συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και ευνοϊκές δυνατότητες μπορεί να προσφέρει η Κύπρος ως περιφερειακό και διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι Ρωσία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου και ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα διατήρησης και ενδυνάμωσης αυτής της θέσης. Αυτή την περίοδο, πρόσθεσε αναμένεται η υπογραφή της τελικής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας από την Δούμα, η οποία διευρύνει τις επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση, θα διατηρήσει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν σήμερα και ότι η χώρα μας εκτός από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ευκαιρίες στην Υγεία και την Παιδεία
Σημαντικές ευκαιρίες ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας εκτιμά ότι υπάρχουν ο πρόεδρος του Κυπρο Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Φειδίας Πηλείδης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε υπάρχει πεδίο στη δημιουργία στην Κύπρο εξειδικευμένων κέντρων υγείας υψηλής ποιότητας και παραρτήματα διακεκριμένων Ρωσικών πανεπιστημίων στο νησί μας. Ωστόσο, σημείωσε ότι για να καταστεί αυτό εφικτό το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται στην αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων. Σημείωσε όμως ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες απέτρεψαν συγκεκριμένους επενδυτές οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον για εγκαθίδρυση στην Κύπρο τέτοιων κέντρων. «Οι διαδικασίες είναι αποθαρρυντικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πηλείδης. Αυτή την περίοδο, που οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών στην προσέκλυση επενδύσεων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος του Κυπρο – Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς και οι οικονομικές των χωρών διεθνώς γενικά βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Πηλείδης. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Σύνδεσμος ετοιμάζει σημαντικές επισκέψεις και τη διοργάνωση σεμιναρίων στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες περιοχές εντός του 2010.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube