REAL TIME |

Γενικά θέματα 25 Νοεμβρίου 2009

Αναζητεί εφοπλιστικά κεφάλαια για το Ταμείο Αναχρηματοδότησης

Αναζητεί εφοπλιστικά κεφάλαια για το Ταμείο Αναχρηματοδότησης


Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Εφοπλιστικά κεφάλαια που θα στηρίξουν το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας ζητεί η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει την ίδρυση αμοιβαίου κεφαλαίου για τη ναυτιλία.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο, στη συνάντηση που είχε χθες με την Ελληνική Επιτροπή ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) αλλά και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο μία αποστροφή του λόγου της στη συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με την οποία είχε «μία πρώτη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών» για το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε χθες την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) κ. Θεόδωρου Βενιάμη.

Μιλώντας στη «Ν» ο κ. Bενιάμης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο πρόεδρος της EEE κ. Θεόδωρος Βενιάμης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κας Κατσέλη σύμφωνα με τις οποίες η κα υπουργός έχει ήδη κάνει μία πρώτη συζήτηση με την ΕΕΕ για μία πιθανή συμμετοχή της σε Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας ή για τη συμμετοχή της σε αμοιβαίο κεφάλαιο για τη ναυτιλία τόνισε ότι ουδέποτε έχει γίνει τέτοια συζήτηση».

Η κα Κατσέλη ενέταξε τη συμμετοχή των εφοπλιστών στο Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διασύνδεσης εν μέσω της κρίσης της ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση των λιμανιών και των υπηρεσιών, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα.

Και το τελευταίο, το οποίο, όπως είπε, το επεξεργάζεται ακόμη, είναι η συμμετοχή της ναυτιλίας στο Ταμείο Αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα Ταμείο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είναι είπε η κα Κατσέλη, η σύγχρονη μορφή μιας αναπτυξιακής τράπεζας για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε είναι ένα ταμείο που θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα στις διεθνείς αγορές, με ιδιωτικά κεφάλαια και όχι μόνο δημόσια και θα μπορεί να συμμετέχει σε μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

«Έχω ήδη κάνει μία πρώτη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, είπε η κα Κατσέλη και συνέχισε: «Θα μιλήσω και αύριο (σ.σ. χθες) με τους εφοπλιστές εδώ, στο Λονδίνο για τη συμμετοχή τους στο ταμείο αναχρηματοδότησης, ακόμα και τη δημιουργία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου για τα θέματα της ναυτιλίας, έτσι ώστε πραγματικά στο χώρο αυτό που υπάρχει ρευστότητα, να μπορεί αυτή η ρευστότητα να έχει υψηλές αποδόσεις γύρω από αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία είναι ωφέλιμα και για την ελληνική οικονομία».

Η υπουργός δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται η τεχνική επεξεργασία στο υπουργείο σε συνεργασία και με διεθνείς οίκους αλλά και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία είχα τη δυνατότητα να μιλήσω την προηγούμενη εβδομάδα. Τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε τελικές ανακοινώσεις».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στη συνάντηση με το Committee το βάρος από πλευράς των εφοπλιστών έπεσε στο πρόβλημα της κατάργησης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Περί μηχανισμών αγοράς
Δηλώσεις Λ. Κατσέλη κατά την 26η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Κατά την παραμονή της στο Λονδίνο η κα Κατσέλη μίλησε και στη γενική συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Μεταξύ των άλλων, η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στο θέμα της προσεχούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα τονίζοντας ότι, σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει το έργο του ΙΜΟ και να αναζητήσει την υιοθέτηση πολιτικών αποφάσεων παγκοσμίου εφαρμογής σε ότι αφορά στη συμμετοχή των πλοίων στο μετά-Κιότο νέο καθεστώς για την Κλιματική Αλλαγή.

Οπως είπε η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην MEPC 59 (ειδική επιτροπή του ΙΜΟ) είναι προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να συμπληρωθούν από μηχανισμούς βασισμένους στην αγορά που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επίκαιρο θέμα της πειρατείας, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών είναι νέο θέμα στην ατζέντα και απαιτεί διεθνή απάντηση ώστε να επανέλθουν οι συνθήκες ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, η υπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Η συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και, κατά τη διάρκειά της, εθίγη και το θέμα της επένδυσης της COSCO στην Ελλάδα, με γενικές αναφορές στα θέματα τα οποία θα τεθούν σε διάλογο.
Δηλώσεις Λ. Κατσέλη μετά τη διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό εμπορίου της Κίνας.

«Υπογραμμίσαμε ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν με καλή διάθεση και μέσω διαλόγου, ώστε να προχωρήσει, όχι μόνο αυτή η συνεργασία, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Επίσης, η κα Κατσέλη επιβεβαίωσε ότι, ο Κινέζος ομόλογός της, είναι πλήρως ενήμερος των θεμάτων τα οποία έχει ανακινήσει η Commission σχετικώς με τη σύμβαση της Cosco και τα οποία αφορούν, κυρίως, στο φορολογικό καθεστώς.

«Τα θέματα αυτά, συζητούνται στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα και ΣΕΠ και είμαι σίγουρη ότι θα αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα είναι σύννομες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα προάγουν το δημόσιο συμφέρον», τόνισε η υπουργός.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube