REAL TIME |

Γενικά θέματα 30 Νοεμβρίου 2009

Τα παρασκήνια της ήττας της Ντόρας Μπακογιάννη

Ανάσταση» θύμισαν οι πρώτες πρωινές ώρες έξω από τη Ρηγίλλης. Η νύχτα έγινε μέρα από πυροτεχνήματα και καπνογόνα, καθώς πολλοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά συνέρευσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος για να γιορτάσουν με πανηγυρικό τρόπο τη μεγάλη νίκη του υποψήφιου αρχηγού της προτίμησής τους. «Ελλάς-Ελλάς-Αντώνης Σαμαράς», «πιο ψηλά, πιο ψηλά με Αντώνη Σαμαρά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μαζί με κόρνες, καραμούζες και γενικότερο πανηγυρικό κλίμα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των αποτελεσμάτων σε τοπικό επίπεδο, που δείχνει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν κατάφερε να κερδίσει «περιφέρειες- κλειδιά», με εξαίρεση την αναμενόμενη επικράτησή της στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εκλογικό τμήμα του Μετς, στο οποίο ψήφισε η ίδια (και βρίσκεται στην «δική της» Ά Αθηνών) δεν κατάφερε να κερδίσει. Αλλά και γενικά στο Λεκανοπέδιο, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν η μεγάλη της δύναμη, η Ντόρα δεν τα πήγε καλά, σε πείσμα των προσδοκιών των συνεργατών της ότι θα σάρωνε.

Μια από περιοχές της χώρας που σφράγισε την κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά ήταν αναμφίβολα η Μακεδονία. Ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε μεγάλη νίκη στους νομούς της, ενώ τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις Σέρρες, την κοιτίδα του καραμανλισμού, είναι ευνόητα. Δεν είναι μόνο η συντριπτική νίκη του Μεσσήνιου πολιτικού στον συγκεκριμένο νομό που προκάλεσε εντύπωση, αλλά και ότι η Ντόρα Μπακογιάννη περιορίσθηκε εκεί σε μάχη για την… δεύτερη θέση με αντίπαλο τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν και από την Πελοπόννησο. Όχι μόνο για Ντόρα και Αντώνη, αλλά και για το ποιος στήριξε ποιον και τι επιρροή τελικά είχε η επιλογή του στη βάση του κόμματος. Στον τόπο καταγωγής του Δημήτρη Αβραμόπουλου, την Αρκαδία, ο Αντώνης Σαμαράς σάρωσε. Ο Πελοποννήσιος υποψήφιος επικράτησε όμως και στην Αχαϊα, παρά την σύμπλευση του Πατρινού Άρη Σπηλιωτόπουλου με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Αβραμόπουλος – Αρης σημειώσατε 1, όπως λένε και στα αποτελέσματα του ΠΡΟΠΟ.

Το αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο ίσως να δικαιολογεί και την αμηχανία του Άρη Σπηλιωτόπουλου μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, βγαίνοντας από τα γραφεία της Ντόρας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Άρης ήταν φανερά επηρεασμένος από την έκβαση της μάχης και απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο στον τηλεοπτικό φακό για τα αίτια της ήττας. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του στο «στρατηγείο» του Αντώνη Σαμαρά, στην Βασιλίσσης Σοφίας, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ. Ανάμεσα σε αυτούς η Φωτεινή Πιπιλή, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο τελευταίος αρκέσθηκε απλώς να κουνά με νόημα το κεφάλι ενώ μιλούσε ο φίλος και κουμπάρος του…

Madata.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube