Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2009

Παρέμβαση της Ν.Δ. για λύση με το άσυλο

Η Νέα Δημοκρατία είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση.
Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να διστάσει σήμερα. Αύριο ίσως είναι αργά».

Τη στήριξή της προς την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, προσφέρει η Νέα Δημοκρατία

Συγκεκριμένα σε χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ότι «με αφορμή τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί υποχρέωσή της να καλέσει την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συζητήσουμε όλοι την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα άσκησης βίας σε βάρος πρυτάνεων και καθηγητών, καθώς και οι συνεχιζόμενες καταστροφές της δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει υπερβεί τα όριο.

Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ελευθερία διακίνησης ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια, όπως την ορίζει το Δημοκρατικό Σύνταγμα της Ελλάδας.

Είναι καιρός να καταργηθεί η ασυλία κακουργηματικών πράξεων μέσα στους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων.

Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε.

Το σημερινό καθεστώς -που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς.

Είναι προτιμότερο να αλλάξει σήμερα, πριν συμβούν τα χειρότερα, πάρα αύριο, όταν θα έχει πυροδοτήσει νέες εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να διστάσει σήμερα. Αύριο ίσως είναι αργά».

Πρυτάνεις: Προστατέψτε το άσυλο

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου ζήτησαν από την ΕΛ.ΑΣ. την προφύλαξη των Προπυλαίων
Η επιστολή που απηύθυναν προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Γ. Κρεατσάς και Ι. Καράκωστας και ζητούσαν την προφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων περιμετρικά του Πανεπιστημίου

Την πιο κρίσιμη δοκιμασία του περνάει ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου. Χθες, για πρώτη φορά, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας που- ύστερα από τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα- αποτελούνται από τους τρεις αντιπρυτάνεις, ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή των Προπυλαίων.

«Παρακαλούμε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη, περιμετρικώς, του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι», έγραψαν στην επιστολή τους οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Γ. Κρεατσάς και Ι. Καράκωστας, επισημαίνοντας έτσι εμμέσως ότι όποτε τίθεται ζήτημα καταπάτησης του ασύλου συμβαίνει επειδή προηγουμένως η Αστυνομία δεν έχει η ίδια φροντίσει να περιφρουρήσει τους «επικίνδυνους» χώρους…

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονιζόταν χθες ότι η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών σηματοδοτεί ευπρόσδεκτη αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν ζητούσαν την αστυνομική φρούρηση. Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται πως δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Η χθεσινή ανακοίνωσή της είναι χαρακτηριστική: «Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το σημερινό καθεστώς- που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Η Ν.Δ. είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση».

Για καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου από εκείνους που επιτέθηκαν στον κ. Κίττα έκανε λόγο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού Πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας» δήλωσε.

Έτσι χθες το μεσημέρι, οι διαδηλωτές βρήκαν την Αστυνομία να έχει σχηματίσει περίμετρο μπροστά στα Προπύλαια, εμποδίζοντας την πρόσβαση. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά που οδήγησαν προχθές στον τραυματισμό του πρύτανη- ο οποίος βγήκε από την Εντατική αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο- αλλά και να μη βρουν καταφύγιο οι αντιεξουσιαστές στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, το οποίο περιλαμβάνεται στους χώρους προστασίας του ασύλου.

Προβληματισμένοι οι πρυτάνεις μετά την επίθεση κατά του Χ. Κίττα
ΘΕΜΑ ΑΣΥΛΟΥ όμως έθεσαν και άλλοι πρυτάνεις. Ανάμεσά τους, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κων. Μουτζούρης, ο οποίος δήλωσε (στο ραδιόφωνο Real) ότι «εκ των πραγμάτων ύστερα από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε».

Χθες το απόγευμα απειλήθηκε έφοδος και στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, καθώς μετά την πορεία συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές από τα διάφορα συντονιστικά προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά και αντιεξουσιαστές. Οι συγκεντρωμένοι όμως αποχώρησαν μετά τις 6 το απόγευμα προς τα Εξάρχεια και έτσι η επέμβαση της Αστυνομίας στο ιστορικό κτίριο του ιδρύματος αποφεύχθηκε.

Στο μεταξύ, κύμα οργής επικράτησε χθες στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τον τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Κίττα. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν χθες όλοι οι συνάδελφοί του, ενώ σε ανακοίνωσή της και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έκανε λόγο για «κατάχρηση- κατάλυση του ασύλου από ομάδες ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσμπολάκης μάλιστα μίλησε για «φασιστικές ενέργειες», ενώ πήγε και ένα βήμα παραπέρα επιτιθέμενος και στον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν είναι δυνατόν αρχηγός κόμματος να εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις και τον εισαγγελέα επειδή μπήκαν μέσα στη γιάφκα του Κερατσινίου ότι παραβίασαν δήθεν το οικογενειακό άσυλο».

Στη Θεσσαλονίκη
Τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας προκάλεσε η χθεσινή επέμβαση της Αστυνομίας στον χώρο του ασύλου του ΑΠΘ, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, κυρίως μαθητές και φοιτητές. Η ενέργεια των αστυνομικών να εισβάλουν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και να πετάξουν χημικά, κυνηγώντας εξωπανεπιστημιακούς που πετούσαν πέτρες και μία μολότοφ, προκάλεσε την αγανάκτηση των φοιτητών, οι οποίοι απάντησαν με κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος. «Εγκληματική» χαρακτήρισε την ενέργεια και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στον πρύτανη ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία αυτών που έδωσαν την εντολή για την επέμβαση. Η κατάληψη της Πρυτανείας έληξε χθες το απόγευμα.

Οι βανδαλισμοί υπονομεύουν το άσυλο
Τα πανεπιστήμια «ανοίγουν» και επισήμως το θέμα- «Εγκληματική» η επίθεση κατά του κ. Κίττα, δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου

Ωρίμασε ο χρόνοςνα επανεξεταστεί το θέμα του ασύλου και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βρίσκονται πλέον με το χέρι στο τηλέφωνο, για να ζητήσουν και επισήμως τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών. Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης δήλωσε χθες ανοιχτά ότι «έφτασε ο χρόνος για να δούμε ποιοι είμαστε», ενώ τα πανεπιστήμια «ανοίγουν» και επισήμως θέμα ασύλου στη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεών τους, που αρχίζει την Παρασκευή στο Λαύριο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του «Βήματος», στη διάρκεια της συνόδου θα αναζητηθεί «κοινός βηματισμός» στα θέματα ασύλου που θα δεσμεύσει τα ανώτατα ιδρύματα και θα εγγυάται την εφαρμογή του νόμου. Στο Πολυτεχνείο, πάντως, το άσυλο έφτασε χθες ένα βήμα πριν από την κατάργησή του, καθώς ομάδες αναρχικών κλείστηκαν στο κεντρικό κτίριο επί της οδού Πατησίων, όπου και έπαιζαν επί περίπου δύο ώρες κλεφτοπόλεμο με τους άνδρες της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικές αρχές εισέρχονταν πλέον κανονικά στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, κατόπιν αυτεπάγγελτης επέμβασης των αρχών στη διάρκεια επεισοδίων στο Ιδρυμα.

Το υπουργείο Παιδείας επισήμως αποφεύγει να θέσει θέμα κατάργησης του ασύλου, αλλά αναμένει από τα πανεπιστήμια να αντιδράσουν ως αυτοδιοικούμενα Ιδρύματα. « Υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου » ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με αφορμή την προχθεσινή επίθεση ομάδων αναρχικών, που προσπαθούσαν να καταλάβουν την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σε βάρος του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Χρ. Κίττα, ο οποίος νοσηλευόταν και χθες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που ακολούθησε τον τραυματισμό του, ενώ επίθεση και προπηλακισμούς δέχθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος. « Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν, με την επίθεση εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας ζήτησε ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και κατέληξε λέγοντας ότι «ε ίμαστε σε μια εποχή όπου δημοκρατία και φόβος δεν μπορεί να συνυπάρχουν ». Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία ζήτησε χθες επισήμως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέροντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στην «τολμηρή απόφαση». «Το σημερινό καθεστώς, που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ηδη η «φόρμουλα» βρέθηκε χθες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίασε χθες υπό τους τρεις αντιπρυτάνεις κκ. ΔημοσθένηΑσημακόπουλο, ΓεώργιοΚρεατσά και ΙωάννηΚαράκωστα, αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως από την Αστυνομία τη φύλαξη του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια του χθεσινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε από τους αντιπρυτάνεις στον αρχηγό της Αστυνομίας, «παρακαλούμε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών». Μάλιστα, προσθέτουν οι πανεπιστημιακοί, «σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι». Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή του καταδίκασε χθες «τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στο κλειστό κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μετά την εισβολή ομάδας εξωπανεπιστημιακών στοιχείων». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρυτανικό συμβούλιο « καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, είτε ασκείται σε πανεπιστημιακούς χώρους είτε εκτός αυτών, και καλεί τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις και ενέργειες που αλλοιώνουν και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία και την εύρυθμη λειτουργία του ».

«Π ιστεύω ότι πρέπει να διευκρινιστεί νομοθετικώς τι καλύπτει το άσυλο, δηλαδή η ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και τα δικαιώματα των μελών του πανεπιστημίου σε αυτά » δήλωσε προς «Το Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Καράκωστας. « Ετσι, οποιαδήποτε παραβίαση του ασύλου αυτού, από όποιον κι αν γίνεται, θα υπόκειται στις διατάξεις του νόμου και θα τιμωρείται όπως όλα τα αδικήματα του ποινικού κώδικα. Οπως, για παράδειγμα, η παραβίαση του οικιακού ασύλου » καταλήγει.

« Οταν παραβιάζεται το άσυλο και διαπράττονται κακουργηματικές πράξεις δεν απαιτείται η απόφαση πρυτανικού συμβουλίου για την παρέμβαση της Αστυνομίας » λέει στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης οικονομικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλος. « Είναι γελοίο να περιμένεις τη συνεδρίαση ενός πρυτανικού συμβουλίου όταν κάποιο μέλος του μπορεί από φυσική ή προσωπική αδυναμία να μην μπορεί συμμετάσχει σε αυτό. Οταν διαπιστώνεται παραβίαση των διατάξεων του νόμου και διενεργούνται κακουργηματικές πράξεις, η δημόσια δύναμη παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα » συνεχίζει. Οπως αναφέρει ο κ. Ασημακόπουλος, η απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, με την οποία ζητήθηκε η φύλαξη του κτιρίου της πρυτανείας του Ιδρύματος, ήταν το αυτονόητο αίτημα και πράγματι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της χωρίς να αγγίξει το πανεπιστημιακό άσυλο. « Πρέπει να πω, βέβαια, ότι οι καταλήψεις φοιτητών σε τμήματα του πανεπιστημίου ουδεμία σχέση έχουν με τα αποτρόπαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών σε κτίρια που επιλέγονται εκ της θέσεώς τους από βανδάλους » καταλήγει ο κ. Ασημακόπουλος.

Για φασιστική επίθεση έκανε λόγο χθες και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης , καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν αρχηγός κόμματος να βγαίνει και να καταγγέλλει την έφοδο της Αστυνομίας σε γιάφκα του Κερατσινίου, ως παραβίαση του οικογενειακού ασύλου». Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εκφράζοντας τηναποδοκιμασία της για τα προχθεσινά επεισόδια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube