Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2009

Υπονόμευση του βέτο Καραμανλή


Δικαιολογημένα προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο και αναπαράχθηκε από πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για τις θέσεις που εξέφρασε η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2008 με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Η καταγραφή του περιεχομένου της συνάντησης σε απόρρητο έγγραφο «ειδικού χειρισμού» από το πλέον αρμόδιο άτομο στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, καταδεικνύει απογύμνωση του βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που είχε προβάλει προ πενταμήνου στο Βουκουρέστι ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο εξαιτίας των θέσεων που κατά το απόρρητο έγγραφο πρόβαλε η Ντόρα.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η τέως υπουργός Εξωτερικών δεν επιχειρεί ούτε καν να σώσει τα προσχήματα για τη στάση που τήρησε. Οχι, βεβαίως, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του εγγράφου, αφού αυτό είναι αδύνατον. Γνωρίζει ότι το έγγραφο είναι γνήσιο και η γνησιότητά του αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας. Δεν αποπειράται όμως ούτε καν να προβάλει την έωλη δικαιολογία ότι η συντομία του εγγράφου δεν απέδωσε όλο το εύρος της επιχειρηματολογίας της κατά τη συνάντηση εκείνη. Κανείς δεν θα την πίστευε, αλλά τουλάχιστον θα είχαν κάτι να λένε οι υπερασπιστές της.

Οι «παραλείψεις» της Ντ. Μπακογιάννη είναι πάρα πολλές και εξαιρετικά κρίσιμες πολιτικά για να αποδοθούν σε ανεπαρκή εκ μέρους της παρουσίαση του θέματος. Δεν αναφέρει τον θεμελιώδη όρο χρήσης του όποιου συμφωνημένου ονόματος «έναντι όλων», το περιβόητο πλέον erga omnes. Επιδεικνύει μια ανεξήγητη «μεγαλοψυχία» δηλώνοντας ότι η Αθήνα «δεν ασχολείται με το Σύνταγμα» της γειτονικής χώρας, τη στιγμή που το «έναντι όλων» είναι αδύνατον να κατοχυρωθεί χωρίς την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να αντικατασταθεί ο όρος «Μακεδονία» με το όποιο αμοιβαίο αποδεκτό όνομα. Προτείνει, όπως αναφέρει το έγγραφο, «τον όρο «Μακεντόνσκι» στην κυριλλική ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων», αναγνωρίζοντας έτσι στην πραγματικότητα μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Εν πρώτοις η Ελλάδα πρέπει να αναπέμψει ευχαριστίες προς τον… πολιτικό κρετινισμό της ηγεσίας της ΠΓΔΜ! Ευτυχώς που τα «Σλαβοαμερικανάκια» των Σκοπίων πάσχουν από τέτοιο σύνδρομο αιθεροβάμονος αλαζονείας, που αντί να αδράξουν την ευκαιρία που τους πρόσφερε στο πιάτο η Ντόρα, νόμισαν ότι θα ήταν εύκολο να αποσπάσουν περισσότερα στη συνέχεια, έχοντας απέναντί τους τέτοιον… «σκληρό» διαπραγματευτή. Τώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αρχίσει και τις συνομιλίες μαζί τους ίσως έχουν σχηματίσει την άποψη ότι ενδεχομένως θα πετύχουν να απαγορεύσουν στη… Θεσσαλονίκη να ονομάζεται πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας!

Πέρα όμως από τη στάση και τις αυταπάτες των Σκοπίων, το μείζον ερώτημα που εγείρεται είναι άλλο: Ολα αυτά τα έκανε η Ντόρα εν αγνοία του Κ. Καραμανλή ή μήπως σε συνεννόηση μαζί του; Τον ενημέρωνε έστω και εκ των υστέρων; Και πώς αντιδρούσε αυτός; Της τίναζε στον αέρα το κλίμα «αλληλοκατανόησης» με τον Μιλοσόσκι ή την άφηνε, ίσως και την ενθάρρυνε να συνεχίσει;

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν την άλλαξε από υπουργό Εξωτερικών. Επομένως ή είχε άγνοια της στάσης της ή πειθαναγκαζόταν να ανέχεται τη γραμμή της, αν δεν συμφωνούσε κιόλας. Στην πρώτη περίπτωση της άγνοιας σε τόσο κρίσιμο για τη χώρα θέμα ήταν ανεπαρκής για πρωθυπουργός και ευτυχώς που τον έδιωξαν οι ψηφοφόροι. Στη δεύτερη περίπτωση, της ανοχής ή συμφωνίας, οι ευθύνες του είναι βαρύτατες, γιατί συνεπάγονται συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Θα έπρεπε να έχει την ευθιξία να πληροφορήσει τους πολίτες τι πραγματικά συνέβαινε, αν τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του.

ΠΛΗΡΕΣ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ»-Σήμερα η ΝΔ δεν συμφωνεί

Το παρελθόν, ειδικά όταν είναι τόσο πρόσφατο και επηρεάζει τόσο πολύ το παρόν και το άμεσο μέλλον, έχει πάντα τη σημασία του. Η ουσία όμως είναι ότι τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο Κ. Καραμανλής δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Ευτυχώς. Ακόμη ευτυχέστερο είναι το γεγονός ότι η νέα ηγεσία υπό τον Αντώνη Σαμαρά βρήκε ευκαιρία να διατυπώσει τη θέση πως «είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικού» έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι επιμένουμε σε μια ονομασία για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις». Αυτό για την ώρα αρκεί.Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ-ΕΘΝΟΣ

ΟΧΙ» ΑΠΟ ΝΤΟΡΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΝΗ * Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Διπλωματική ωτίτιδα
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στις σχέσεις Σαμαρά-Ντόρας μόλις 10 ημέρες από την προεδρική εκλογή. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε «ωτίτιδα» και δεν θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. αύριο στη Βόνη, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αντίθετα, η πολιτική συμμαχία Σαμαρά-Αβραμόπουλου, που έδωσε δυναμική στην υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού σε μια κρίσιμη στιγμή της προεδρικής κούρσας, ενδυναμώνεται. Με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός ορίστηκε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ., που θα γίνει την άνοιξη, θέση που έπαιρναν τιμής ένεκεν ιστορικά πρόσωπα της παράταξης, όπως ο Γεώργιος Ράλλης και άλλοι. Ο Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να αναλάβει και επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων της Ν.Δ., εντός και εκτός Βουλής. Θα είναι δηλαδή «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών απέναντι στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έχει κρατήσει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Οι πόρτες της Ρηγίλλης φαίνεται ότι ετοιμάζονται να ανοίξουν για τον Πέτρο Τατούλη. «Πολύ σύντομα θα φανεί, αν το σύνολο των πολιτικών απόψεων και προτάσεων που διατύπωσα μπορεί να έχει θέση στη νέα προσπάθεια της Ν.Δ.», δήλωσε ο πρώην βουλευτής.

Πάντως, με τους ρόλους στους «ημέτερους» και με επιθέσεις φιλίας αλλά χωρίς ουσία στους άλλους οδεύει προς το παρόν ο Α. Σαμαράς. Το μέλλον θα δείξει αν θα περάσει τις εξετάσεις της ενότητας στο τραυματισμένο κόμμα του από τη βεντέτα των «σαμαρικών» και των «μητσοτακικών» στον προεκλογικό αγώνα και όντως έβαλε «σφουγγάρι».

Η (νέα) ψυχρότητα στις σχέσεις Ντόρας-Σαμαρά δημιουργήθηκε μετά τις σαφείς αποστάσεις που πήρε η Ρηγίλλης από τη συνομιλία που φέρεται να έχει κάνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό της Μιλόσοσκι, τον Σεπτέμβριο του 2008, στο Παρίσι, λίγο καιρό πριν από την πρόταση Νίμιτς, που άφηνε εκτός διαπραγμάτευσης το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας των Σκοπίων όπως εκείνοι ζητούσαν. Σύμφωνα με το απόρρητο τηλεγράφημα του τότε πρέσβη στη Γαλλία (δημοσιεύθηκε στο «Εθνος»), η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνομιλία αυτή έριξε το βάρος της στο θέμα της ονομασίας και το εύρος χρήσης της, χωρίς όμως να επιμείνει στη γραμμή για «μία χρήση έναντι όλων» (erga omnes). Το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. δήλωσε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την ύπαρξη δήθεν μακεδονικού έθνους, γλώσσας και ταυτότητας και ότι η μοναδική ελληνική θέση είναι η μια ονομασία έναντι όλων».

Η Ντόρα Μπακογιάννη διεμήνυσε στο γραφείο του νέου προέδρου της Ν.Δ. ότι δεν θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του κόμματος που μεταβαίνει αύριο στη Βόνη για το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μπαρόζο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες της Κεντροδεξιάς. Ο επίσημος λόγος που επικαλέστηκαν οι συνεργάτες της είναι ότι στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται για ξεκούραση, έπαθε «ωτίτιδα». Πρόκειται όμως μάλλον για διπλωματική ασθένεια, όπως εκτιμούσαν πολλά στελέχη της Ν.Δ.

Σημαντικές είναι οι διαφορές που έχουν στα εθνικά θέματα ο Α. Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από το σχέδιο Ανάν (η Ντόρα ήταν υπέρ, ο Σαμαράς κατά) μέχρι το Σκοπιανό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάλιστα σε καμία συνέντευξή του δεν έχει δηλώσει ότι αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή τη χρήση του όρου Μακεδονία. Στις σχετικές ερωτήσεις έριχνε το μπαλάκι στους Σκοπιανούς, λέγοντας ότι αυτοί κατ’ αρχήν δεν συζητούν τη σύνθετη ονομασία. Η καχυποψία υπάρχει ανάμεσα στους δύο. Το ερώτημα «αν η Ντόρα θα αντέξει να λειτουργεί υπό τον Σαμαρά» άρχισε αρκετούς να απασχολεί στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Εχουν διαφορές και στην οικονομική πολιτική. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, ενώ ο Σαμαράς προτάσσει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με στήριξη στους αδύναμους και τους μικρομεσαίους. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube