Γενικά θέματα 9 Δεκεμβρίου 2009

Fitch: Δεν πείθουν τα ελληνικά μέτρα

Fitch: Δεν πείθουν τα ελληνικά μέτρα


Η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα που υπάρχουν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2010 είναι προσωρινού και όχι μόνιμου χαρακτήρα, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Chris Pryce κορυφαίο στέλεχος της Fitch.

Σύμφωνα με τον κ. Pryce υπάρχει σαφώς πιθανότητα νέας υποβάθμισης της χώρας μας, καθώς η Fitch την έχει θέσει υπό «αρνητική παρακολούθηση», αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα. Όπως πάντα υποστήριξε «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παρέμβασης των ευρωπαϊκών Αρχών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι «σαφώς αυτή είναι η πρόθεσή τους. Είναι κάτι που το υποστηρίζουν δημόσια, χωρίς πάντως να εξηγούν με ποιο τρόπο θα συμβεί. Άλλωστε κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει οι Ευρωπαίοι να δηλώσουν δημόσια ότι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα στην τύχη της».

Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο υποβάθμισης κάποιας άλλης οικονομίας της ευρωζώνης. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην περίπτωση της Ιρλανδίας –η οποία έχει υψηλό χρέος αλλά και έλλειμμα- φρόντισε να διαχωρίσει πλήρως την κατάσταση σε αυτήν σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Κατά τον κ. Pryce η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα –όπως η μείωση κατά 6% των κρατικών δαπανών εντός του 2010- τα οποία έχουν «πείσει» την Fitch για τις προθέσεις της και ως εκ τούτου η ιρλανδική οικονομία δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση.
euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube