Γενικά θέματα 11 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΧΕΣ

ΟΙ ΕΚΔΟΧΕΣ

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν μας τα λένε καλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Συμφωνούν ότι η οικονομία μας δεν πάει καλά-ούτε η δική τους άλλωστε. Αλλά δεν καταφέρνουν να αποφασίσουν αν είμαστε σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο Μπαρόζο το ξέκοψε λέγοντας ότι θέμα χρεοκοπίας δεν υπάρχει. Ωστόσο ο Τρισέ (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είπε βαριές κουβέντες και άφησε υπονοούμενα ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Ξένοι Οίκοι όλο και υποβαθμίζουν την πιστοληπτική μας ικανότητα. Αλλά κάποιοι βρίσκουν ύποπτη τη στιγμή των σχετικών ανακοινώσεων. Οι Άγγλοι δεν χάνουν την ευκαιρία, μας στήνουν στα έξη μέτρα. Τι συμβαίνει;
-Πρώτη εκδοχή: Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος, όπως στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.
-Δεύτερη εκδοχή: Όλοι ξέρουν τι λένε αλλά ο καθένας στην ΕΕ αντιπροσωπεύει και εξυπηρετεί διαφορετικά συμφέροντα. Άλλοι συμπράττουν με τους κερδοσκόπους -έτσι έγινε πλούσιος ο Σόρος, ποντάροντας στην υποτίμηση της αγγλικής λίρας- κι άλλοι προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Άλλοι παίζουν με ξένα εθνικά συμφέροντα, Αμερικανικά, Γερμανικά, κλπ που ζητούν μερίδιο επιρροής στη χώρα μας και πιέζουν την κυβέρνηση, όπως πίεζαν και την προηγούμενη. Ας το σκεφθούμε.
-Τρίτη εκδοχή: Οι Άγγλοι χτυπάνε την Ελλάδα για να πλήξουν τη ζώνη του ευρώ. Πολλοί το υποστηρίζουν. Άδικα;
-Τέταρτη εκδοχή: Ορισμένοι ευρωπαίοι χτυπάνε (ή δεν στηρίζουν) την Ελλάδα επειδή υποστηρίζει την (αμερικανική πολιτική για) ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αποκλείεται;
-Πέμπτη εκδοχή: Μας πιέζουν στα οικονομικά για να υποχωρήσουμε στα εθνικά. Διαδεδομένη ιδέα και η ατιμωρησία της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες, συνηγορεί.
Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές όπως υπάρχουν κι άλλες απορίες, μερικές τις έχουμε ξαναπεί. Για παράδειγμα: Μας ζητάνε μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, μείωση των (δημοσίων) δαπανών. Τίποτα από τα τρία δεν είναι αναπτυξιακό. Πως θα βγούμε από την ύφεση και επομένως θα μειώσουμε το έλλειμμα; Ούτε το Ασφαλιστικό ούτε η αύξηση των ετών εργασίας προσφέρουν στην ανάπτυξη αν και η αναδιάρθρωση χρειάζεται.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποφασίσει ούτε καν αν βγαίνουν οι ίδιοι από την ύφεση, αν η κρίση ξεπεράστηκε, επιτέλους. Προ 15 ημερών ήταν όλο θριάμβους. Η Ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, έλεγαν, ενώ στις ΗΠΑ ήδη ανέκαμψε. Την περασμένη βδομάδα ήρθαν τα ανάποδα. Έπεσε η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία (1,8%), ανησυχούν στις ΗΠΑ για την πορεία της οικονομίας τους, βυθίζονται όλο και περισσότερο οι Βρετανοί. Φαίνεται ότι η πρώτη εκδοχή ισχύει. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να ισχύουν μαζί και όλες οι άλλες.
EΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 11-12-09

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube