Γενικά θέματα 16 Δεκεμβρίου 2009

«Η μεγαλύτερη, τη νέα χρονιά, επιχείρηση θα γίνει στο Ανατ. Αιγαίο»

«Η μεγαλύτερη, τη νέα χρονιά, επιχείρηση θα γίνει στο Ανατ. Αιγαίο»

Το 75% των συλλήψεων για παράνομη είσοδο από τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. έγινε φέτος στο Αιγαίο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex κ. Ιλκα Λαϊκίνεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ενίσχυση μέτρων κατά της παράνομης εισόδου στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να «σφραγίσει» τα σύνορα σε συνεργασία με τον Frontex
Της Μαριας Δεληθαναση

Το 75% των συλλήψεων για παράνομη είσοδο από τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. έγινε φέτος στο Αιγαίο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex κ. Ιλκα Λαϊκίνεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο υπ. ΠτΠ πρόσθεσε ότι οι αυξημένοι έλεγχοι στα μεγάλα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των συλληφθέντων για παράνομη έξοδο στην Ε.Ε. από τη χώρα. Προσωπικό του Frontex εργάζεται από την αρχή του χρόνου στους Κήπους, την Κακαβιά, το αεροδρόμιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο υπ. ΠτΠ έχει επιπλέον εντείνει τους ελέγχους στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και στην Κόρινθο. Συγχρόνως, προκειμένου οι αλλοδαποί να επαναπροωθούνται στη χώρα καταγωγής ή διέλευσης, άλλο προσωπικό του Frontex διενεργεί ταυτοποιήσεις στο τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη και αναλαμβάνει την επαναπροώθησή τους. Οπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης «σε συνεργασία με τον Frontex θα ενισχύσουμε τη δυνατότητά μας να ταυτοποιούμε την εθνικότητα των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα».

Η αποτροπή της εισόδου, η απαγόρευση της εξόδου και η επαναπροώθηση αποτελούν τον κύριο κορμό της πολιτικής του υπ. ΠτΠ στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται από τις προσπάθειες για τη δημιουργία Υπηρεσίας Ασύλου. «Επιχειρούμε να κάνουμε μια πρότυπη Υπηρεσία Ασύλου, όπου οι εκπαιδεύσεις θα γίνουν πρωτίστως από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες ειδικές ΜΚΟ», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, που ανέρχεται σε 0,10%, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η χώρα υποχρεούται να παρέχει άσυλο σε όσους το δικαιούνται, ανεξαρτήτως ποσοστού».

Περιφερειακός βραχίονας
Η ανάληψη από την Ελλάδα του περιφερειακού βραχίονα του Frontex στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ήταν ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους δύο άνδρες. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου του Frontex στην Ε.Ε., θα ανακοινωθούν οι πόλεις όπου θα δημιουργηθούν περιφερειακοί βραχίονες για την ενίσχυση της ευέλικτης αντίδρασης σε απόπειρες εισόδου στην Ε.Ε. Η Ελλάδα διεκδικεί ήδη από τα τέλη 2008 την έδρα του βραχίονα νοτιοανατολικής Ευρώπης στον Πειραιά (Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων) ή στο Ακτιο (στον χώρο της αμερικανικής βάσης). Επίσης, το 2010 θα αυξηθούν οι κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού και ο οργανισμός θα εντείνει τη συμβουλευτική του δράση με εμπειρογνώμονες και τεχνικό εξοπλισμό στα κράτη-μέλη. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος ήρθαν στη χώρα 98 αξιωματούχοι για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, 87 για τις χερσαίες, 6 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και μεταφέρθηκε εξοπλισμός για την επιτήρηση των συνόρων.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας – Frontex, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενισχυθεί από την Ε.Ε. οικονομικά και με υποδομές, προκειμένου να διαχειρισθεί τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που κινούνται προς την Ευρώπη, αλλά σημείωσε «στη μεγάλη χρηματοδότηση θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αξιοποιήσει όλους τους πόρους που υπάρχουν και δεν είχαν αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος, η οποία θα ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα πανελλαδικά και θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τις επόμενες ημέρες, αποτελεί η λαθρεμπορία καυσίμων.

Κοινοτική δύναμη στο πρότυπο Europol

Σε θεσμική και επιχειρησιακή αναβάθμιση του Frontex προχωράει το 2010 η Ε. Ε. με την αλλαγή της οδηγίας που αφορά τις επιχειρήσεις του Οργανισμού. Με τον διορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Frontex αναμένεται να αναβαθμιστεί σε επίσημη κοινοτική δύναμη στο πρότυπο της Europol. Τη σχετική πρόταση είχε κάνει ήδη από τα τέλη 2008 ο τέως υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος. Η πρόθεση των κρατών – μελών να αναβαθμίζουν τον ρόλο του Frontex για την προστασία μιας «Ευρώπης φρουρίου» είναι εμφανής στην εντυπωσιακή ετήσια αύξηση των προϋπολογισμών, που υπερ-τετραπλασιάσθηκε σε τέσσερα χρόνια.

Το έδαφος για τη θεσμική αναβάθμιση προετοίμασε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που εγκρίθηκε το 2008. Στη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της Ε. Ε. στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο 2009 τέθηκαν οι βάσεις για το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης (2010-2014), που αφορά σε θέματα Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Η Στοκχόλμη δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς Ευρώπης». Από τη μια πλευρά, λοιπόν, πιστοποιείται ως έγκλημα η παράνομη είσοδος (ανεξάρτητα εάν πρόκειται για πρόσφυγα ή άλλη ευάλωτη ομάδα) και συγχρόνως αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος του Frontex. Το 2010 αναμένεται να αυξηθούν οι κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού και να ενισχυθεί η ικανότητα των κρατών – μελών να χρησιμοποιούν εμπειρογνώμονες και τεχνικό εξοπλισμό.

«Η μεγαλύτερη, τη νέα χρονιά, επιχείρηση θα γίνει στο Ανατ. Αιγαίο»
Συνέντευξη στον Γιαννη Σουλιωτη

«H Eλλάδα θα παραμείνει τo 2010 στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Frontex. Η μεγαλύτερη, τη νέα χρονιά, επιχείρηση του οργανισμού θα πραγματοποιηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Frontex κ. Ιλκα Λαϊτίνεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο κ. Λαϊτίνεν προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των πλωτών και εναέριων μέσων που θα διατεθούν για περιπολίες κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και αποκάλυψε την απόφαση του Frontex να επεκτείνει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις αναγκαστικού επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών. «Ο “Ποσειδώνας” συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη επιχείρηση του Frontex. Θεωρούμε μάλιστα δεδομένη την αύξηση των πόρων που θα διαθέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Δεν περιοριζόμαστε, ωστόσο, σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων. Αναπτύσσουμε τις τεχνικές ταυτοποίησης των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών ώστε στη συνέχεια να οργανώσουμε τις επιχειρήσεις αναγκαστικού επαναπατρισμού τους», υπογράμμισε ο κ. Λαϊτίνεν. Χαρακτήρισε τις εν λόγω επιχειρήσεις ως «βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής διαχείρισης συνόρων της Ε. Ε.» και αποκάλυψε ότι στη χώρα μας βρίσκονται επτά Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μεταφέρουν σε Ελληνες αξιωματούχους τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα των επαναπατρισμών. Για το θέμα της επιχείρησης «Ποσειδώνας», ο κ. Λαϊτίνεν τόνισε ότι έχει ήδη παρθεί απόφαση να επεκταθεί χρονικά καλύπτοντας ολόκληρη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Frontex, η βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης του οργανισμού απαιτεί επέκταση του δικτύου συλλογής πληροφοριών. «Πρέπει να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για το modus operandi των κυκλωμάτων διακίνησης ώστε να καταστείλουμε τη δράση τους», ανέφερε ο κ. Λαϊτίνεν και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτόν καλλιεργείται στενότερη συνεργασία με τη γειτονική Τουρκία, με στόχο, όπως διευκρίνισε, «να αποτελέσει συνεργάτη του Frontex και να συμμετάσχει μελλοντικά σε κοινές επιχειρήσεις του οργανισμού».

Ταυτόχρονα ο κ. Λαϊτίνεν προανήγγειλε τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε. αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του 7ου Κοινοτικού Προγράμματος Ερευνας θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη τεχνολογιών επιτήρησης των συνόρων της Ε. Ε. Είπε ο κ. Λαϊτίνεν: «Από το 7ο Κοινοτικό Πρόγραμμα Ερευνας, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται ετησίως στον τομέα της ασφάλειας. Ο Frontex συνδιαμορφώνει τα περισσότερα από τα εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επιτήρησης».

ΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube