Γενικά θέματα 17 Δεκεμβρίου 2009

Οι αγορές δεν πείθονται από τα μέτρα. Νέα αυστηρή υποβάθμιση από την S&P

Οι αγορές δεν πείθονται από τα μέτρα. Νέα αυστηρή υποβάθμιση από την S&P


Ανεπαρκή κρίνονται τα μέτρα
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη δεύτερη κατηγορία της Eυρωζώνης προχώρησε χθες και η Standard & Poor’s (S&P), ο πιο σημαντικός από τους οίκους αξιολόγησης, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση στο εγγύς μέλλον, εάν δεν λάβει πρόσθετα και αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, η S&P τονίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Η απόφαση της S&P να υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ΒΒΒ+ σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα χρόνο περίπου. Η εξέλιξη αυτή και κυρίως η προειδοποίηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, που αιφνιδίασε την αγορά, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπό την πίεση των αγορών, της Κομισιόν και των Ευρωπαίων εταίρων, ανακοίνωσε χθες από το Λονδίνο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πιο επιθετική πολιτική ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 8,7% αντί του 9,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Τριβές για τον ΟΛΠ
Εντονες πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλούν τα «χρυσά» κίνητρα που ως φαίνεται προσφέρει η κυβέρνηση για την εθελουσία εξοδο των λιμενεργατών που απασχολούνται στον ΟΛΠ.

Εξετάζεται η δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας θέσης υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με δεδομένο ότι στις 70 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο χώρος του λιμανιού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Καθημερινά ζητημάτα τα οποία αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι πρωτίστως η ναυτιλία, αλλά και οι περί τους λιμένες δραστηριότητες, δεν παρακολουθούνται καν από γενικό γραμματέα. Με δεδομένο ότι χηρεύει και η θέση του παραιτηθέντος υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ντίνου Ρόβλια, δεν είναι διόλου απίθανο να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης, όχι με χρονική απόσταση από την ίδρυση υφυπουργείου Ναυτιλίας.
Προβληματική μοιάζει και η υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Φαίνεται μάλιστα ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Λιμενικό (δεν έχει ακόμη επακριβώς καθορισμένες αρμοδιότητες) επιτρέπει στην υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο. Σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχε την Τρίτη, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι δεν υφίσταται θέμα απεμπλοκής του Λιμενικού από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα και ως δισυπόστατο.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάντως, έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι ανεξαρτήτως του πόσοι λιμενικοί θα υπηρετούν «με απόσπαση» στο υπουργείο Οικονομίας, θα λογοδοτούν στον αρχηγό του Λιμενικού. Ο τελικός καθορισμός των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube