REAL TIME |

Γενικά θέματα 15 Ιανουαρίου 2010

Η «ωραία Γιούλια» υπόσχεται ΕΕ

Η βελτίωση στις σχέσεις με τη Ρωσία εμφανίζεται σήμερα ως μονόδρομος. Χωρίς ιδιαίτερους ενεργειακούς πόρους, η Ουκρανία βασίζεται στην προνομιακή μεταχείρισή της από τη Ρωσία, αφού λειτουργεί ως διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΚΙΕΒΟ Ενταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εντός πενταετίας υποσχέθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία. Κλιμακώνοντας την ένταση, η απερχόμενη πρωθυπουργός και υποψήφια πρόεδρος κατηγόρησε τον αντίπαλό της, τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι προετοιμάζει «τερατώδη νοθεία» στις κάλπες. «Η εκλογική διαδικασία έχει διαταραχθεί. Θα γίνουμε μάρτυρες μιας νοθείας του εκλογικού αποτελέσματοςπου όμοιά της δεν θα έχουμε ξαναδεί» είπε.

«Χτίζουμε μια Ευρώπη στην Ουκρανία και αυτό σημαίνει μια βαθιά και συστηματική μεταμόρφωση. Θα κάνω τα πάνταώστεστα πέντε χρόνια που θα είμαι πρόεδροςη Ουκρανία να γίνει μέλος της ΕΕ» δεσμεύθηκε σε συνέντευξη Τύπου η «ωραία Γιούλια». Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για εντυπωσιοθηρική κίνηση, αφού ούτε οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το «πράσινο φως» για επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις ούτε η κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων πληροί οποιεσδήποτε προϋποθέσεις ένταξης. Εξάλλου η κυρία Τιμοσένκο τα λέει αυτά «χωρίς τον ξενοδόχο», εν προκειμένω τη Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι η χώρα ανήκει στη δική της σφαίρα επιρροής, ενώ σε ουκρανικό έδαφος ναυλουχεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος δεν θα μπορούσε ασφαλώς να βρεθεί ξαφνικά επί… ευρωπαϊκού εδάφους.

Η κυρία Τιμοσένκο προβάλλει στα φαβορί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιανούκοβιτς, τον μεγάλο ηττημένο της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004. Ο νυν πρόεδρος, ο φιλοδυτικός Βίκτορ Γιουστσένκο, φαίνεται να μη διαθέτει καμία πιθανότητα επανεκλογής καθώς οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό μόλις περί το 3%.

Ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα κ. Γιανούκοβιτς αναμένεται να τερματίσει πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 33% των ψήφων. Αν συμβεί αυτό, στις 7 Φεβρουαρίου, στον δεύτερο γύρο, πιθανόν να αντιμετωπίσει την απερχόμενη πρωθυπουργό, η οποία συγκεντρώνει δημοσκοπικά 15%. Αγνωστος μέχρι στιγμής είναι ο ρόλος που θα παίξει ο τέταρτος υποψήφιος, ο τραπεζίτης πρώην υπουργός Οικονομίας Σεργκέι Τίγκιπκο, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων με ποσοστό 9%.

Α πό το 2004, όταν ανήλθε στην εξουσία με την «Πορτοκαλί Επανάσταση», ο πρόεδρος Γιούστσενκο είχε καταστήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του. Επί της προεδρίας του οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν, ενώ και η ΕΕ δηλώνει πλέον απογοητευμένη από τη διαρκή πολιτική αναταραχή και την εκτεταμμένη διαφθορά που μαστίζουν τη πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η Ουκρανία διαπραγματεύεται μια νέα Συνθήκη Σύνδεσης με την ΕΕ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανατολικής Σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο στενότερες πολιτικές σχέσεις και ευρύτερη οικονομική συνεργασία.

Γεγονός είναι ότι η φιλοδυτική πολιτική που ακολούθησε το Κίεβο από το 2004 δεν απέφερε τα αναμενόμενα, ενώ η διεθνής οικονομική κρίση έχει βυθίσει τη χώρα σε απόγνωση. Η βελτίωση στις σχέσεις με τη Ρωσία εμφανίζεται σήμερα ως μονόδρομος. Χωρίς ιδιαίτερους ενεργειακούς πόρους, η Ουκρανία βασίζεται στην προνομιακή μεταχείρισή της από τη Ρωσία, αφού λειτουργεί ως διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube