REAL TIME |

Γενικά θέματα 18 Ιανουαρίου 2010

H Τουρκία ένας σύμμαχος του Ισραήλ

H Τουρκία ένας σύμμαχος του Ισραήλ

Σε Δημοσίευμα των Reuters αναφέρεται οτι η συμμαχία Ισραήλ και Τουρκίας είναι στρατηγικής σημασίας και προς όφελος και των δύο πλευρών.Στο βαθμό που τα συμφέροντα είναι ταυτόσημα συνεργάζονται για να επιλύσουν τα προβλήματα.Η Τουρκία είτε ως κοσμικό κράτος είτε ως Μουσουλμανική χώρα έχει μια προιστορία στην στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ και έχει ενεργήσει ως μεσολαβητής για το εβραϊκό κράτος στον αραβικό κόσμο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετσντί Γκονούλ, και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Εχούντ Μπαράκ,εξέτασαν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας την Κυριακή, στα πλαίσια συνομιλιών στην Άγκυρα. Ο κ. Γκονούλ αργότερα δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι, όσο «τους αναγκάζουν» τα συμφέροντά τους.Από την πλευρά του ο κ. Μπαράκ χαρακτήρισε την Άγκυρα σημαντικό «παράγοντα» στη περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να ξεπεράσουν «τα σκαμπανεβάσματα», όπως είπε, στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του ο αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν αναφέρει οτι ο Νεντανιάχου είναι ακραίος ριζοσπάστης εθνικιστής όμως ο Ολμέρτ και ο Μπαράκ είναι σε απόλυτη αρμονία με την πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Στην ίδια αναλυση αναφέρει οτι ΗΠΑ έχουν διορίσει το AKP στο ρόλο του μετριοπαθούς Ισλάμ και αυτό με την πολιτική του προσπαθεί να σύρει τους Άραβες από το ριζοσπαστικό Ισλαμισμό στον μετριοπαθές Ισλάμισμό. Η προσπάθεια γίνεται χρησιμοποιώντας την Hamas.Aναφέρει επίσης ότι τόσο το ριζοσπαστικό Ισλάμ όσο και το μετριοπαθές Ισλάμ έχουν ρίζες στις ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ δήλωσε οτι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν ολοκληρώσει επτά από τα 13 στρατιωτικά προγράμμτα, συμπεριλαμβανομένου της αναβάθμισης των μαχητικών F-4 και F-5. Το Ισραήλ θα παραδώσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron στην Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Τουρκία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη στην παρακολούθηση των Κούρδων ανταρτών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube