Γενικά θέματα 22 Ιανουαρίου 2010

“Φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

“Φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αστυνομικών, στρατιωτικών και λιμενικών προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την αντίθεση του στις ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λιμενικούς να αποστρατεύονται 48 ετών και τόνισε ότι θα μπει ένα οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις εθελούσιες εξόδους.

Όσο για τους ένστολους -όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στην κρατική τηλεόραση- μετά από κάποια ηλικία ή αν προκύψουν θέματα υγείας θα αξιοποιούνται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σήμερα, όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική μπορούν να βγουν στη σύνταξη άνδρες γυναίκες μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας ακόμα και 48 ετών εισπράττοντας γενναιόδωρες συντάξεις χάρη στα πλασματικά χρόνια που προσθέτουν στον ασφαλιστικό τους βίο.

Για παράδειγμα ανθυπαστυνόμος, 49 ετών, με 28 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας παίρνει σύνταξη 1.671,62 ευρώ. Αρκετοί ένστολοι μπροστά στον ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας, τρέπονται σε φυγή οδηγώντας σε βέβαιη κατάρρευση το ταμείο πρόνοιας του δημοσίου που ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Ενδεικτικά, οι παραιτήσεις στις ένοπλες δυνάμεις από 1.777 το 2007 έφτασαν τις 2.272 το 2008 ( 1.042 το 2009 ) ενώ στην αστυνομία έφυγαν 2.000 από 870 ( 2009 2.354).

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να δημιουργηθεί μια παράλληλη επετηρίδα ώστε να μην εξέρχονται πρόωρα οι αξιωματικοί από την υπηρεσία τους. Πάντως οι αστυνομικοί θα ζητήσουν από τον κ Χρυσοχοϊδη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης.MEGA TV

Τέλος η πρόωρη για ένστολους
Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί μετά την αποστράτευσή τους από επιχειρησιακές θέσεις θα μπορούν να κάνουν δουλειά γραφείου ή να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα

Την κατάργηση της συνταξιοδότησης σε νεαρή ηλικία (στα 48 ή τα 51, όπως είπε χαρακτηριστικά) των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος.

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πορεία του Ασφαλιστικού, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και λιμενικοί που υπηρετούν «δεν γίνεται να βγαίνουν στη σύνταξη στα 48 ή τα 51 τους χρόνια και μετά να ψάχνουν στον ιδιωτικό τομέα δουλειά ώστε να συμπληρώσουν το εισόδημά τους», ενώ έκανε γνωστό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μετά την… αποστράτευσή τους από επιχειρησιακά πόστα, θα μπορούν να κάνουν εντός της υπηρεσίας τους δουλειά γραφείου ή ακόμα και να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ώστε να συνταξιοδοτούνται κανονικά όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, είναι θέμα διαβούλευσης με τους συναρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Αμυνας, Ευ. Βενιζέλο, και Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο Α. Λοβέρδος ξεκαθάρισε επίσης ότι θα μπει τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι «σύντομα θα προχωρήσουμε στην εξάλειψη των κινήτρων για την εθελούσια συνταξιοδότηση», ενώ ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο παιδί θα πρέπει να συνοδευτεί με αντισταθμιστικά ωφελήματα».ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube