REAL TIME |

Γενικά θέματα 2 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΜΕΣΩ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΜΕΣΩ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι αποκαλύψεις μιας μυστικής βάσης κατασκόπων , που υποτίθεται οργανώθηκε στην Άγκυρα για να συλλέξει απόρρητες πληροφορίες για το Ιράν και την Συρία, οδήγησε το Τελ Αβίβ σε ένα νέο κατασκοπικό σκάνδαλο.

Τουρκικές πηγές στο κυβερνητικό κόμμα είπαν στo Ρωσικό Mignews ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες διοικούν έναν προηγμένο ηλεκτρονικά σταθμό από την στρατιωτική έδρα της Άγκυρας για να μπορούν να παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες μεταξύ Ιράν και Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η οποίες δόθηκαν με όρο την ανωνυμία, o σταθμός των μυστικών υπηρεσιών Signals διοικείται αποκλειστικά από προσωπικό των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και είναι απαγορευμένη ζώνη για μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη αυτή, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει τη κατακραυγή στην Τουρκία , τώρα που διέρρευσε στις εφημερίδες και στα ΜΜΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί είναι στο επίκεντρο μεγάλου κατασκοπευτικού σκανδάλου. Για χρόνια Ισραηλινοί πολιτικοί ήταν ο ιθύνων νους μυστικών επιχειρήσεων και τρομοκρατικών πλοκών σε πολυάριθμες χώρες ,συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, Συρίας, Λίβανου, Ελβετίας και ΗΠΑ.

Εντούτοις, ένα μεγάλο μέρος των Ισραηλινών επιχειρήσεων κατασκοπίας επικεντρώνονται στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, πρωτίστως λόγω των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν κάτι το οποίο το Ισραήλ το εκλαμβάνει ως θανάσιμη απειλή.

Το Ισραήλ το οποίο φαίνεται να έχει ένα οπλοστάσιο από 200 δικές του πυρηνικές κεφαλές , κατηγορεί το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και ως συνήθως απειλεί να καταστρέψει την χώρα συθέμελα .Αυτό γίνεται ενώσω το Ιράν αντίθετα από το Ισραήλ, είναι μέλος της Συνθήκης για την Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και έχει επιτρέψει τον έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τα Η.Ε

Στα μέσα του 2009, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρεζ επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν , βόρειο γείτονα του Ιράν, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση Μπακού να υπογράψει ένα ασαφές ‘’’έγγραφο’’ για την κατασκευή ενός εργοστασίου στο Αζερμπαϊτζάν κατασκοπευτικών δορυφόρων και στρατιωτικών οχημάτων χωρίς χειριστή.

Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε τον πρώην Πρέσβη της Ισραηλινής πρεσβείας στο Μπακού Arthur Lenk υπεύθυνο για αυτή την συμφωνία μετά την 4ετή διαπραγμάτευση .

Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν, ότι το Ισραήλ έχοντας αποτύχει στο να κερδίσει την Αμερικανική υποστήριξη σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, ψάχνει να τρόπους ώστε να μποϋκοτάρει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με κάθε μέσον.

“Με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών , το Ισραήλ με μυστικότητα επικεντρώθηκε στο να εξουδετερώσει ταυτόχρονα και τα βασικά προτερήματα που περιλαμβάνονται στο πυρηνικό πρόγραμμα και να υπονομεύσει την Ιρανική αλυσίδα τροφοδοσίας από πυρηνικά,” είπε ο Reva Bhalla, διευθυντής ανάλυσης με στρατηγική πρόβλεψη , επίσης γνωστή σαν Stratfor, μια ιδιωτική μυστική υπηρεσία με έδρα το Τέξας που έχει στενούς δεσμούς με την Αμερικάνική μυστική υπηρεσία.

Ο Bhalla υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί χειριστές στοχεύουν Ιρανούς επιστήμονες για τα πυρηνικά σαν τμήμα των προσπαθειών να εκφοβίσουν τους Ιρανούς εμποδίζοντάς τους από την συνέχιση αυτής της εργασίας. Το αναλύει μέχρι του βαθμού να πει ‘’ότι υπήρχε έντονη παρουσία της μυστικής υπηρεσίας ‘’ όπου ένας από τους κορυφαίους πυρηνικούς φυσικούς στο Ιράν ο Ardeshir Hassanpour δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 από την Μοσσάντ.

Ο Dr. Massoud Ali-Mohammadi, ένας άλλος πυρηνικός φυσικός, θεωρείται επίσης ότι και αυτός δολοφονήθηκε από την Ισραηλινή Μοσσάντ στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη στις 12 Ιανουαρίου

Μετάφραση:Κα. Χριστίνα

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=117408&sectionid=351020104

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube