Γενικά θέματα 4 Φεβρουαρίου 2010

Αίσιο τέλος για τους ναυαγούς του «Αιγέα»

Σώοι εντοπίστηκαν από το επιβατηγό οχηματαγωγό «Blue Star 1» οι τρεις επιβαίνοντες του τουριστικού σκάφους «Αιγέας» , οι οποίοι αγνοούνταν όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε έπειτα από πρόσκρουση σε ύφαλο, λίγο έξω από τη νησίδα Καλολίμνου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το σκάφος το οποίο είχε ναυλωθεί από τον Ελληνικό Στρατό είχε παραλάβει λίγο νωρίτερα έναν στρατιώτη, ο οποίος, συνοδεία ενός ταγματάρχη, επρόκειτο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλύμνου, λόγω ασθενείας.

Λίγο μετά την αναχώρησή του από την Καλόλιμνο, το σκάφος προσέκρουσε σε ύφαλο και παρ’ ότι προκλήθηκε ρήγμα ο κυβερνήτης συνέχισε το ταξίδι του. Ωστόσο, περίπου ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της Καλύμνου, το σκάφος άρχισε να γεμίζει νερά, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του να εκπέμψει σήμα κινδύνου και να ειδοποιήσει το τοπικό λιμεναρχείο.

Μετά την εκπομπή του σήματος κινδύνου έσπευσαν στην περιοχή η κανονιοφόρος «Μαχητής» του Πολεμικού Ναυτικού, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα Super Ρuma από τη Ρόδο, ένα C-130, το επιβατηγό Βlue Star Ιθάκη και τρία ιδιωτικά σκάφη. Στην περιοχή βρισκόταν και ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο, από τον πλοίαρχο του οποίου, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, ζητήθηκε να απομακρυνθεί. Λόγω της σπουδαιότητας της περιοχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμανε συναγερμός τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Βρέθηκαν και περισυνελέγησαν ζωντανοί οι ναυαγοί της Καλολίμνου! Εντοπίστηκαν από Super Puma στις 00:02 και περισυνελέγησαν ζωντανοί από την θάλασσα οι τρεις ναυαγοί! Τώρα το ελικόπτερο κατευθύνεται προς την Κάλυμνο. Το ευτυχές τέλος μιάς παραλίγο τραγωδίας δεν αλλάζει σε τίποτα τα αντικειμενικά περιστατικά και τις ευθύνες αυτών που έκριναν ότι δεν έπρεπε (για λόγους οικονομίας;) να σηκωθεί ελικόπτερο από την Ρόδο ή από κάποιο άλλο από τα νησιά, αλλά με ψαρόβαρκα να μεταφερθεί ο στρατιώτης. Επιστρέψαμε στην δεκαετία του ’50; Εκτός και αν υπάρχει άλλο θέμα και δεν επιτράπηκε στο ελικόπτερο να εκτελέσει νυχτερινή αποστολή στην Καλόλιμνο. Κάτι που να έχει σχέση με το να μην “ενοχληθούν” οι … απέναντι. Πάντως η ανακοίνωση του υπουργείου για το ότι η πολιτική ηγεσία “παρακολουθούσε” από το ΕΘΚΕΠΙΧ την επιχείρηση εκδόθηκε μετά τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ναυαγών…

Τό τμήμα ειδήσεων defencenet.gr είχε αναφέρει νωρίτερα ότι την επιχείρηση την παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή μέσω του ΕΘΚΕΠΙΧ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Πάνος Μπεγλίτης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, σε συντονισμό με το ΛΣ.Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι σχετικά καλές (άνεμος 4 μποφόρ, κατάσταση θάλασσας «3» και ορατότητα καλή). Η έρευνα θα συνεχισθεί χωρίς καμία διακοπή με όλα τα αναγκαία μέσα”.

Βήμα,Ελευθεροτυπία,defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube