Γενικά θέματα 5 Φεβρουαρίου 2010

Ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου

Πιστό στο αρχικό του πνεύμα, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Της Μαριας Δεληθαναση
Παραμένοντας πιστό στο αρχικό του πνεύμα κατατέθηκε χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων. Το νομοσχέδιο συνιστά καίρια τομή στον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος και κατατίθεται χωρίς αλλαγές στα βασικά σημεία του προσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από ενάμιση μήνα. Πολιτογραφούνται πολλές χιλιάδες αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον μία 5ετία και αρκετές χιλιάδες νέων που έχουν έρθει στη χώρα σε μικρή ηλικία ή έχουν γεννηθεί εδώ. Η προϋπόθεση της 5ετούς νόμιμης διαμονής αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό «μέσο όρο». Ομως, για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στη χώρα, στο εξής ορίζεται η 7ετής παραμονή ως προϋπόθεση για αίτηση πολιτογράφησης.
Ο υπ. Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν καλύψει έως τώρα την 5ετία, δεσμεύθηκε ότι θα άρει τα τεχνητά εμπόδια που έχουν καταστήσει αδύνατη μέχρι στιγμής την απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος. Αυτή αφορά δυνατότητα εργασίας του μετανάστη σε κράτος-μέλος της επιλογής του, εφόσον έχει συμπληρώσει 5ετή νόμιμη διαμονή σε αρχικό κράτος-μέλος. Η διαδικασία έχει ώς σήμερα μπλοκαριστεί, με αποτέλεσμα μόλις 130 μετανάστες να έχουν αποκτήσει αυτή την ιδιότητα, αν και οι άδειες αορίστου ή δεκαετούς διάρκειας και 5ετούς διαμονής ανέρχονται σε 76.000 (!).
Η 5ετής διαμονή με οριστικούς και όχι προσωρινούς (όπως άδειες για εργασία ή φοίτηση αιτούντος άσυλο) τίτλους συνιστά προϋπόθεση για τους γονείς όσων παιδιών θα αποκτήσουν ιθαγένεια. Αλλη προϋπόθεση αποτελεί η 6ετής φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Το στοιχείο που προστέθηκε μετά τη διαβούλευση είναι η «επιτυχής» φοίτηση, καθώς κρίθηκε ότι όποιος αποκτά την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη πρέπει να πληροί κάποιες μορφωτικές προϋποθέσεις. Αμεσα αποκτούν ελληνική ιθαγένεια παιδιά μεταναστών οι οποίοι έχουν γεννηθεί και διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «τρίτη γενιά».

Εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, άμεσα μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, για να ψηφίσουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, 266.250 αλλοδαποί τρίτων χωρών.
Σημαντική αλλαγή συνιστά ο τρόπος εξέτασης των αιτήσεων για απόκτηση ιθαγένειας. Οι αιτήσεις θα ελέγχονται από την Επιτροπή Πολιτογράφησης σε κάθε περιφέρεια. Για όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους, σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο από το Συμβούλιο Ιθαγένειας. Σε τρίτο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι εκκρεμούσες υποθέσεις ομογενών εξ Αλβανίας θα διεκπεραιωθούν άμεσα με απευθείας αποφάσεις των γ.γ. Περιφέρειας, εφόσον δεν προκύπτουν ποινικά κωλύματα. Ομογενείς, κοινοτικοί υπήκοοι, πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς θα πληρώνουν 100 ευρώ παράβολο για τη διαδικασία. Για τους υπολοίπους, διατηρήθηκε το αρχικά προτεινόμενο παράβολο των 1.000 ευρώ, παρά τις περί αντιθέτου συστάσεις των οργανώσεων κατά τη διαβούλευση, που αιτούσαν το παράβολο να μειωθεί στα 300-500 ευρώ, όμοιο με τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε. που παραδοσιακά απορροφούν μετανάστες.

Θετικές κρίνει τις αλλαγές Ραγκούση η Ρηγίλλης

Tης Ελλης Tριανταφυλλου
Σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετές κρίνει η Ν. Δ. τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση επί του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό και κλιμακώνει την πίεση εν όψει της συζήτησης, τη Δευτέρα, των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή και της μετέπειτα ψήφισής του.
Στη χθεσινή τετ α τετ συνάντηση του προέδρου της Ν. Δ. με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, η οποία έγινε στον απόηχο της συνάντησης Παπανδρέου – Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα προκληθούν αν η κυβέρνηση επιμείνει στις ρυθμίσεις που προωθεί και που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστούν την Ελλάδα το «χαλαρότερο κατώφλι» σε όλη την Ευρώπη. Για τον αρχηγό της Ν. Δ. το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου μεταναστών και λαθρομεταναστών προς την Ε. Ε., καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Τρίτη είχε ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να ανακρούσει πρύμναν και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση για το μεταναστευτικό, ανέλυσε στον υπουργό Εσωτερικών τις θέσεις της Ν. Δ., ενώ μνημόνευσε τις νομοθεσίες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτες τη Γαλλία και τη Γερμανία, για να καταδείξει ότι οι απόψεις του κόμματός του δεν είναι ακραίες και οι προβληματισμοί δεν είναι αβάσιμοι. Η ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εσωτερικών έγινε με φόντο τη δεδηλωμένη πρόθεση του αρχηγού του ΛΑΟΣ να κλιμακώσει κατακόρυφα τους τόνους με αιχμή το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούν ότι αποδίδει καρπούς στον Γ. Καρατζαφέρη.
Οι κ. Σαμαράς και Ραγκούσης συζήτησαν και για το σχέδιο Καλλικράτης και τον εκλογικό νόμο, ζητήματα για τα οποία επίσης ο αρχηγός της Ν. Δ. ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει με διάθεση συνεννόησης.
Την κορύφωση της αντιπολιτευτικής πίεσης προς την κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου προανήγγειλαν αμέσως μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Παναγιωτόπουλος και ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης. «Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι σοβαρότερες και αυστηρότερες» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος και ζήτησε η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο που έχουν χαράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ζώης τόνισε ότι η τεκμηριωμένη πίεση που άσκησε η Ν. Δ. υποχρέωσε και οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγές, που όμως πολύ απέχουν από τις ανάγκες του τόπου.
KATHIMERINI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube