Γενικά θέματα 9 Φεβρουαρίου 2010

Το Βρώμικο Δίδυμο και η Κυπριακή Δημοκρατία

Την περασμένη βδομάδα αποκαλύψαμε το οργιώδες παρασκήνιο με τις πιέσεις από την Τουρκία και την επιστολή Ταλάτ (18.5.2009) προς το ΓΓ του ΟΗΕ για διαγραφή από την Έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας της παραγράφου 10, που αναφερόταν στην Απόφαση Όραμς. Η τουρκική απαίτηση έγινε αποδεκτή με την έγκριση και μεθόδευση -αν όχι με πρωτοβουλία – του διδύμου Ντάουνερ-Πάσκο (Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Αναπληρωτής ΓΓ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αντίστοιχα).

Άλλοι αξιωματούχοι στην Γραμματεία του ΟΗΕ επεσήμαναν το παράδοξο της παρέμβασης επειδή η Έκθεση είχε ήδη καταταχθεί ως έτοιμη προς έκδοση (cleared for issue) και η παράγραφος κατέγραφε τα γεγονότα (factual events) της Απόφασης, τίποτα άλλο. Σήμερα αποκαλύπτουμε πρόσθετες ενέργειες όπου το βρώμικο δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο λειτουργεί έξω από τα πιο ακραία όρια των εντολών υπηρεσιών τους. Δεν πρόκειται μόνο για ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά. Τα στοιχεία συνηγορούν στην διάπραξη καταχρήσεων και παραπτωμάτων. Ωστόσο, ακατανόητη παραμένει η στάση της Κυβέρνησης που τα αποδέχεται χωρίς καν διαμαρτυρία, καθώς τέτοιες στοιχειοθετημένες ενέργειες επηρεάζουν το κυπριακό κατά χειρότερο τρόπο από την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στο «προεδρικό» του Ταλάτ.

Για την υπόθεση Όραμς, ο Ντάουνερ δήλωνε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική/αστική υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου που δεν αφορά τις αρμοδιότητες του ως μεσολαβητή του ΟΗΕ. Δηλαδή, ο ίδιος δημόσια οριοθέτησε τα όρια των εντολών του ως μεσολαβητή. Στο παρασκήνιο όμως, εμφανίζεται να προβαίνει σε συνωμοσία πασιφανώς έξω από τις αρμοδιότητες του, όπως άλλωστε και ο ίδιος οριοθετούσε όταν δήλωνε πως το θέμα Όραμς δεν τον αφορά! Επιπλέον, παραμένει στη θέση του ως μεσολαβητής, αν και προβαίνει σε υπερβάσεις και καταχρήσεις με μοναδικό στόχο του την εξουδετέρωση της συγκεκριμένης Δικαστικής Απόφασης. Η Κυβέρνηση αυτή, όπως κάθε Κυβέρνηση, έχει υποχρέωση -ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων για το κυπριακό- να προασπίζεται τη νομιμότητα και το σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Παρακάμπτουμε σωρεία αναφορών που φέρουν το βρώμικο δίδυμο να αγωνιά για το αποτέλεσμα της υπόθεσης Όραμς (που υποτίθεται δεν αφορά και ούτε ενδιαφέρει) και παραθέτουμε στοιχεία παραπτωμάτων.

Ο Ντάουνερ με συνεργάτες του

(α) προσέγγισαν Δικαστή του ΔΕΚ με σκοπό να αποκτήσουν προνομιακή ενημέρωση και πιθανώς να τον επηρεάσουν, γύρω από την υπόθεση Όραμς και τις προεκτάσεις της στο κυπριακό
(β) δαπάνησαν κονδύλια του ΟΗΕ για να λάβουν συμβουλές και επιχειρήματα εμπειρογνωμόνων εναντίον της Απόφασης Όραμς και της εφαρμογής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Ποια πρόνοια του ΟΗΕ καλύπτει τέτοιες δραστηριότητες;
(γ) μεθόδευσαν τη ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ του Συμβουλίου Ασφαλείας και ετοίμασαν εκ των προτέρων φτιαχτές απαντήσεις που απέκρυβαν το λόγο της διαγραφής της παραγράφου 10 για την Απόφαση Όραμς (δες έγγραφο). Πιο συγκεκριμένα, το δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο γνώριζε ότι η διαγραφή της παραγράφου 10 ήταν τουρκική απαίτηση για ύψιστης σημασίας θέμα, αλλά συνωμότησαν και απαίτησαν από άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ να πουν ψέματα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα. Ανάμεσα στα πρόσθετα αμείλικτα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν είναι: ποιος «δασκάλεψε» τους Τούρκους να απαιτήσουν απευθείας από τον ΓΓ του ΟΗΕ, διαγραφή της παραγράφου 10; Που βρισκόταν ο Ντάουνερ την ημέρα αποστολής της επιστολής Ταλάτ; Πόση ώρα χρειάστηκε για να γίνουν οι αλλαγές κατόπιν του τουρκικού αιτήματος; Οι απαντήσεις σε αυτά προκαλούν συνειρμούς που έπρεπε να τρομάζουν την Κυπριακή Κυβέρνηση για το βάθος της συνομωσίας και όχι να «κοιμάται».

Συνοπτικά, κατόπιν παρέμβασης του διδύμου Ντάουνερ-Πάσκο, η ακολουθητέα και κανονική διαδικασία του ΟΗΕ ανατράπηκε και προσαρμόστηκε η Έκθεση στο τουρκικό αίτημα με τρόπο που επηρεάζεται καθοριστικά το περιεχόμενο της λύσης στο κυπριακό. Από την άλλη, η διαπραγματευτική ομάδα θυμώνει όταν της υποδεικνύονται οι ασήκωτες ευθύνες της για την καταβαράθρωση που συνεχίζεται.

Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy
Φιλελεύθερος 6.2.2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube