Γενικά θέματα 9 Φεβρουαρίου 2010

Ανθ’ ημών Δρούτσας

Ανθ’ ημών Δρούτσας

Των ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, η καθυστέρηση της αναμενόμενης αναβάθμισής του σε υπουργό. Ισως γιατί κάθε μέρα που περνάει εντείνεται η κριτική και η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.
Στην κυβέρνηση αποτελεί περίπου κοινό μυστικό ότι ο Θ. Πάγκαλος και ο Χ. Παμπούκης δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενδεχόμενη αναβάθμισή του σε υπουργό. Ο ίδιος φέρεται να συγκαταλέγει στους ενδοκυβερνητικούς του αντιπάλους και τους συναδέλφους του Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Μπεγλίτη.
Πρόβλημα λέγεται ότι υπάρχει και με τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ειδικά με αυτό της Μαριλένας Κοππά, καθώς ο Δ. Δρούτσας δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις μαζί της, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός την εκτιμά.
Διπλωμάτες και διοικητικοί υπάλληλοι μιλούν για «καζάνι που βράζει» στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και αποδίδουν τις υψηλές θερμοκρασίες στη νοοτροπία και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Δ. Δρούτσας.
Μιλούν για «μονοκρατορία, αυταρχισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης στα στελέχη του υπουργείου». «Συνεργάζεται μόνο με τη σύζυγό του και με τον εκπρόσωπο Τύπου Γρ. Δελαβέκουρα (που ήταν στην ίδια θέση ως έμπιστος της Ντόρας Μπακογιάννη), με τους οποίους διαβουλεύεται σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο».

Απόηχος στο Μαξίμου
Οι «κοχλασμοί» έχουν φτάσει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ώς το μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βαρύ κλίμα αποτυπώνεται και σε κείμενο που βρίσκεται στα χέρια υπουργών του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος, σε επικοινωνία του με την «Κ.Ε.», δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν κακόβουλα σχόλια για τον εκπρόσωπο τύπου, ειδικά αυτά που αναφέρονται στη νεοδημοκρατική προέλευσή του, καθώς «πρόκειται για έναν εξαιρετικό νέο, με πάρα πολλά προσόντα». Για τη σύζυγό του, που είναι δημοσιογράφος, ανέφερε ότι τον βοηθάει στα επικοινωνιακά «χωρίς να αμείβεται».
Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρά γεγονότα. Μια από τις πρώτες ενέργειές του, όταν εγκαταστάθηκε στο ΥΠΕΞ, ήταν να επιχειρήσει την ανάκληση έλληνα διπλωμάτη που υπηρετεί σε γειτονική χώρα. Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση, καθώς, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ενωσης Διπλωματικών, «πρόκειται για έναν από τους πλέον έντιμους και ικανούς διπλωμάτες που διαθέτουμε, ο οποίος εργάζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Παλιές αμαρτίες
Η άρνηση διπλωματών να αντικαταστήσουν τον συνάδελφό τους και η αναταραχή που προκλήθηκε έκαναν τον αναπληρωτή υπουργό να διακόψει την ανάκληση του διπλωμάτη, ο οποίος ιδεολογικά βρίσκεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ. «Ισως αυτό να είναι μειονέκτημα για τον Δ. Δρούτσα» σχολιάζουν σκωπτικά τα φιλοκυβερνητικά στελέχη του ΥΠΕΞ, που δεν κρύβουν ότι τον θεωρούν δεξιό. Θυμίζουν ότι ο (διπλής υπηκοότητας) Δ. Δρούτσας, το 1998-99 ήταν στο επιτελείο του υπερσυντηρητικού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Β. Σούσελ (είχε αποκαλέσει «ξυπόλητο» τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του), ο οποίος έγινε καγκελάριος το 2000, σχηματίζοντας κυβέρνηση με τον ακροδεξιό Γιορκ Χάιντερ.
Η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού έχει προκαλέσει την μήνιν στελεχών, όχι μόνο του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» αλλά και εκείνων που βρίσκονται πολύ κοντά στον Γ. Παπανδρέου. Είναι γνωστό ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ν. Κοτζιάς μίλησε με τα πλέον απαξιωτικά λόγια για το πρόσωπό του και διέκοψε τη σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου, όταν του πρότεινε να πάει υφυπουργός στο ΥΠΕΞ, υπό τον κ. Δρούτσα.
Εκείνος διακηρύττει ότι η σχέση του με το κυβερνών κόμμα περνάει, αποκλειστικά, από τη σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου και διαρρέει ότι η σύζυγός του «είναι στενή φίλη της Αντας».
Κυβερνητικά στελέχη τού καταλογίζουν και προσπάθεια παραπλάνησης σε σχέση με το επιστημονικό του προφίλ, καθώς, στο βιογραφικό του στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, στη Βιέννη, ενώ σ’ εκείνο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει «βοηθός καθηγητής». Πού οφείλεται άραγε αυτή η εκ των υστέρων αναθεώρηση προς τα κάτω των ακαδημαϊκών του τίτλων;
ΕΝΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube