Γενικά θέματα 14 Φεβρουαρίου 2010

Στο ΔΝΤ με ευρωπαϊκές… συστάσεις

Το μεγάλο τεστ θα γίνει την άνοιξη όταν η Ελλάδα θα βγει στη γύρα για δανεικά. Για την ώρα όμως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Ελλάδα γλίτωσε την νέα υποβάθμισή της από τον οίκο Moody’s, που την είχε στο συρτάρι του μέχρι και χθες…

Της απεσταλμένης μας ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Μια εβδομάδα εντονότατων διμερών και πολυμερών διαβουλεύσεων, συναντήσεων και βιντεοσυσκέψεων ανάμεσα σε ευρωπαίους ηγέτες, υψηλούς αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατέληξε σε συμπεράσματα κατώτερα των προσδοκιών για ευρωπαϊκή «σωτηρία» της Ελλάδας, η οποία όμως και με τη βούλα της Ε.Ε. και δική της πρωτοβουλία ή συναίνεση, φορτώθηκε στην πλάτη της και τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Στην πολιτική στήριξη εξάντλησαν τη βοήθειά τους οι «16» στον Γ. Παπανδρέου.
Η Ελλάδα, εν ολίγοις, την προσεχή άνοιξη θα αναμετρηθεί και πάλι μόνη της με τις διεθνείς αγορές για να δανειστεί τα 20 δισ. ευρώ που χρειάζεται.

Η Αθήνα είχε την τιμητική της -με αρνητικό πρόσημο- όλο το τελευταίο δεκαήμερο στους κόλπους της Ε.Ε.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί στο Παρίσι, συζητήθηκε η πιθανότητα παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να «ησυχάσουν οι αγορές» και να μην χτυπηθεί περαιτέρω το ευρώ, στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που παίρνουν σειρά για δανεισμό.

Πρώτα το ευρώ

Οι προσπάθειες του Ν. Σαρκοζί να πείσει την Α. Μέρκελ «να βάλει το χέρι στην τσέπη», δηλαδή να συναινέσει είτε σε διμερή δανεισμό προς την Ελλάδα είτε σε κεντρικό επίπεδο μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπεσαν στο κενό. Η Α. Μέρκελ (με την οποία μυστηριωδώς ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να έχει τις ελάχιστες δυνατές επαφές) αναλογίστηκε τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της. Αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά να συναινέσει σε ευρωπαϊκή «σωτηρία» της Ελλάδας, φοβούμενη εκτός των άλλων ότι θα άνοιγε έτσι ο δρόμος για τη «σωτηρία» και άλλων κλυδωνιζόμενων οικονομικών χωρών στη ζώνη του ευρώ.

Η Α. Μέρκελ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη «χαλύβδινη προστασία» του ευρώ από τις αγορές και τους κερδοσκόπους, γι’ αυτό και επέμενε στην έκφραση πλήρους -πλην ρητορικής- εκδήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

Παίρνοντας το μήνυμα η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε επί τροχάδην και απνευστί τα «πρόσθετα μέτρα» (φορολογικό, ασφαλιστικό κ.λπ.), ως καλή μαθήτρια, που θα περνούσε εξετάσεις μπροστά στους αυστηρούς ευρωπαίους κριτές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Η συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί την Τρίτη στο Παρίσι (αλλά και πάλι όχι συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ) είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευθεί -αν και αόριστα- ο Γ. Παπανδρέου ότι είναι «έτοιμος να πάρει και πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί».

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν τηλεδιάσκεψη για να διαμορφώσουν το πλαίσιο της συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης: ναι στην έκφραση πλήρους πολιτικής αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα, αν και αυτή «πρέπει να κάνει τη δουλειά της μόνη της», να εφαρμόσει τα μέτρα της και να πάρει και άλλα.

Οι «16» με αυτόν τον τρόπο έδειξαν και πάλι ότι στόχος είναι να προστατευθεί πάση θυσία το ευρώ, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε μέτρα ευρωπαϊκής σωτηρίας της Ελλάδας, που έτσι και αλλιώς πρέπει να ψάξει για δανεικά το επόμενο δίμηνο.

Την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ακόμα τηλεφωνική «γύρα» ανάμεσα σε Σαρκοζί – Μέρκελ – Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Ρομπάι, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ανάμεσα στον στόχο της «θωράκισης» του ευρώ, με παράλληλη συγκεκριμένη κίνηση «ευρωπαϊκής σωτηρίας» της Ελλάδας από τους κερδοσκόπους.

Η τηλεφωνική συζήτηση κατέληξε μόνον στη συμφωνία να συναντηθούν τετ α τετ οι πρωταγωνιστές του δράματος την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη σύνοδο κορυφής, η οποία ξεκίνησε φιλόδοξα, για μια πρώτη συζήτηση για το οικονομικό μέλλον την Ευρώπης και κατέληξε σε μια σπαζοκεφαλιά για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα.

Την Πέμπτη το πρωί μαζεύτηκαν «για καφέ» οι Μέρκελ, Σαρκοζί, Παπανδρέου, Ρομπάι, αλλά και οι οικονομικοί «βαρόνοι» της Ενωσης: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ, και τηλεφωνικώς ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γιούνκερ, αλλά και ο προεδρεύων της Ε.Ε., ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο.

Η συζήτηση φαίνεται ότι κόλλησε και πάλι στην άρνηση της Α. Μέρκελ για απτό πρόγραμμα ευρωπαϊκής σωτηρίας της Ελλάδας, συνεπικουρούμενης απ’ ό,τι φαίνεται και από τον Τρισέ. Και έτσι ξαφνικά, στη συζήτηση ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, ξεφύτρωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «ως εργαλείο» στήριξης της Ελλάδας.

Η καινοτομία του ΔΝΤ

Πρόκειται βεβαίως για μια καινοτομία, που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της ευρωζώνης, καθώς μέχρι τώρα τουλάχιστον θεωρείτο ως «κεκτημένο» ότι η ευρωζώνη, ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. δηλαδή, έχει τα μέσα και το οικονομικό κύρος να αποφεύγει την ανάμειξη του ΔΝΤ, που κατά κανόνα ασχολείται με «τρίτες χώρες» με καταρρέουσα οικονομία και επιβάλλει κατευθυνόμενα «απεχθή μέτρα» για να «σώζει» τις χώρες, εξυπηρετώντας όμως τους δικούς του στόχους (ήδη η Ουγγαρία, η Ρουμανία και βαλτικές χώρες-μέλη εκτός ευρωζώνης έχουν πέσει στις αγκάλες του ΔΝΤ).

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πλήρως ποιος από τους συνδαιτυμόνες έριξε την ιδέα του ΔΝΤ ως πρόσθετο μέσο «σωτηρίας» της Ελλάδας.

Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι ο ίδιος -επειδή «είναι φίλος» με τον διευθυντή του ΔΝΤ, σοσιαλιστή Στρος -Καν- εδώ και ένα δίμηνο γυροφέρνει την ιδέα να κληθεί το ΔΝΤ να προσφέρει «την τεχνογνωσία του» στη λήψη και εφαρμογή μέτρων και στην Ελλάδα, αφού τέτοια «τεχνογνωσία» δεν έχει η Ευρώπη.

Βεβαίως ο Γ. Παπανδρέου, κατανοώντας απολύτως τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην Ελλάδα η «βοήθεια» από το ΔΝΤ, έσπευσε να παραδεχθεί ότι η χώρα έχει υποστεί «μείωση της εθνικής κυριαρχίας» από την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και κάλεσε σε συστράτευση «για να αποκτήσουμε και πάλι την κυριαρχία μας».

Ετσι, στη σύνοδο των 16 ηγετών της Ε.Ε. πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, λύθηκε ο γόρδιος δεσμός της Ελλάδας:

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει και πάλι την απόλυτη πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, συστρατεύοντας το Συμβούλιο, την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παραπάνω δεν πάει. Δεν λέει όμως λέξη για «ευρωπαϊκή οικονομική σωτηρία της Ελλάδας», τουτέστιν δεν της δίνει ευρωπαϊκό χρήμα για να βολευθεί η κατάσταση.

Επιπροσθέτως ανακοινώνει την στενότατη επιτήρησή της στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και των πρόσθετων μέτρων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, από την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και -το κερασάκι στην τούρτα- το ΔΝΤ και την «τεχνογνωσία του».

Απαιτεί ακόμα από την Ελλάδα τη λήψη «και πρόσθετων απαραίτητων μέτρων» – εδώ πιάνει δουλειά το ΔΝΤ.

Εν ολίγοις, οι Ευρωπαίοι με εύσχημο και κομψό τρόπο, χωρίς αντιρρήσεις από την Ελλάδα, της ανοίγουν ευγενικά και την πόρτα του ΔΝΤ, αν πρόκειται οι ίδιοι να ησυχάσουν από τον πονοκέφαλο που τους προκαλεί η κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο τεστ θα γίνει την άνοιξη όταν η Ελλάδα θα βγει στη γύρα για δανεικά. Για την ώρα όμως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Ελλάδα γλίτωσε την νέα υποβάθμισή της από τον οίκο Moody’s, που την είχε στο συρτάρι του μέχρι και χθες…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube