Γενικά θέματα 18 Φεβρουαρίου 2010

Οργισμένη η Ρωσία με το Ιράν. Δεν του δίνει S-300

Ενδειξη έντασης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας για αναβολή της πώλησης συστοιχιών πυραύλων αναχαίτισης τύπου S-300 στο Ιράν. Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί τεχνικών προβλημάτων, η κίνηση αποκαλύπτει την οργή της Ρωσίας για τους λεονταρισμούς του προέδρου Αχμεντινετζάντ απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στις Δυτικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον δεν μελετά και ουδέποτε πρόκειται να σχεδιάσει στρατιωτική ενέργεια κατά της ισλαμικής δημοκρατίας.

H Ρωσία δεν δίνει τους S-300 στο Ιράν
Ανεβλήθη η παράδοση λόγω… «τεχνικών προβλημάτων»

Ως νέα προειδοποιητική βολή προς το Ιράν μπορεί να εκληφθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία η πώληση πυραύλων S – 300 στο Ιράν παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Για την αναβολή αυτή ο Αλεξάντρ Φομίν, αντιπρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, επικαλέστηκε «τεχνικά προβλήματα». «Οταν θα έχουν επιλυθεί, τότε θα γίνει η παράδοση», είπε, δεν φαίνεται όμως να έπεισε πολλούς εντός και εκτός Ρωσίας ως προς τα αίτια της αναβολής και των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων κατά την παράδοση των πυραύλων, για τις οποίες διαμαρτυρήθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη.

Εξού και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν πέρασε απαρατήρητη η συγκυρία που περιβάλλει τη νέα καθυστέρηση. Προχθές, μια ημέρα πριν από τη σχετική ανακοίνωση συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν είχε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, που έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τη Ρωσία για την πώληση των S – 300 στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετέβη, καθώς λέγεται, στη Ρωσία για να πείσει τη ρωσική ηγεσία περί της αναγκαιότητας επιβολής «σκληρών κυρώσεων» εις βάρος του Ιράν, μετά τον ορυμαγδό που προκάλεσε ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 20% στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ πριν από 10 ημέρες.

Προχθές η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία απηύθυνε επιστολή προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στην οποία η Τεχεράνη επικρίνεται για την απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο κατά 20%, τη στιγμή κατά την οποία εκκρεμεί η πρόταση περί «ανταλλαγής» της ΙΑΕΑ, βάσει της οποίας το ιρανικό ουράνιο θα εμπλουτίζεται στο εξωτερικό και θα παραδίδεται στο Ιράν. Απαντώντας στο ιρανικό επιχείρημα ότι ο εμπλουτισμός κατά 20% εξυπηρετεί θεραπευτικές ανάγκες σε ραδιοϊσότοπα, οι τρεις δυνάμεις αντιπρότειναν στο Ιράν να τα προμηθευτεί από τη διεθνή αγορά με απολύτως νομότυπο και σχετικώς ανέξοδο τρόπο.

Και η πρόταση αυτή απερρίφθη χθες ως παράλογη από τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεμανπαράστ, ο οποίος είπε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί και προειδοποίησε ότι θα απορριφθούν όλες οι προτάσεις, που θέτουν ως όρο τη διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα του Νατάνζ.

Τι προκάλεσε δυσφορία
Ολα αυτά προκαλούν ενδεχομένως δυσφορία στη Ρωσία, παρά τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί εδώ και χρόνια με το Ιράν και παρά τη στάση που έχει τηρήσει στο Σ.Α. του ΟΗΕ, όταν τίθεται θέμα επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Τη Ρωσία πιθανώς ενόχλησε και το γεγονός ότι στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα επετείου της ισλαμικής επανάστασης, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν μεταξύ άλλων πέντε αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι δύο ήταν Ρώσοι. Λίγο πριν το Ιράν είχε εκφράσει την ενόχλησή του για τις καθυστερήσεις στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Οι δύο Ρώσοι απελευθερώθηκαν γρήγορα, ωστόσο η περιπέτειά τους, σε συνδυασμό με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος, υπήρξε μια επιπλέον αιτία δυσφορίας για τη Μόσχα, πιστεύουν οι αναλυτές. Η ιρανική ηγεσία απέρριψε χθες και το αίτημα της Δύσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, που έχουν συλληφθεί κατά τις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Επιστρέφοντας στους S – 300, την επίσημη ρωσική εκδοχή περί τεχνικών προβλημάτων διαψεύδει ο κατασκευαστής των συστημάτων αεράμυνας της εταιρείας Almaz – Antey, που κατασκευάζει τους S – 300. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφαξ, «ουδέν πρόβλημα υφίσταται, αντιθέτως το ζήτημα είναι καθαρώς πολιτικό».

Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας για τους S – 300 δεν έχει γίνει γνωστό. Σύμφωνα όμως με το Ιντερφάξ, η συμφωνία προβλέπει την πώληση πέντε συστοιχιών πυραύλων S – 300PMU1 αντί 800 εκατ. δολαρίων.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube