Γενικά θέματα 19 Φεβρουαρίου 2010

S&P: Αναβαθμίζει την κατάταξη της Τουρκίας σε «ΒΒ»

S&P: Αναβαθμίζει την κατάταξη της Τουρκίας σε «ΒΒ»


Στην κατάταξη «ΒΒ» αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Standard&Poor΄s, δίνοντας μάλιστα «θετική» προοπτική, που υποδηλώνει το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης εντός των επόμενων 12-24 μηνών.

«Η Τουρκία περιορίζει σταθερά το δημόσιο χρέος της την τελευταία 10ετία, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στην οικονομική της πολιτική», αναφέρει ο διεθνής οίκος, τονίζοντας ότι «ο χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας παραμένει σταθερός, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον».

Η S&P αναβαθμισε επίσης σε «ΒΒ+» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας για δανεισμό σε εγχώριο νόμισμα, ενώ επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β».

Η αναβάθμιση από την S&P γίνεται έναν μήνα μετά την αναβάθμιση από τη Moody΄s των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, κατά μία βαθμίδα σε «Ba2». Τον Δεκέμβριο, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Τουρκίας κατά δύο βαθμίδες σε «BB+» επικαλούμενη την απόδοση της οικονομίας κατά τη διάρκειας της κρίσης.

«Η επαρκής κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας, με λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 80%, επιβεβαιώνει τον χαμηλό δανεισμό των νοικοκυριών, σε αντίθεση με πολλούς αντίστοιχους κλάδους της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας υποστηρίζεται από τις Κατά την S&P, oι επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση δικαιολογεί την αξιολόγησή της.

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube