REAL TIME |

Γενικά θέματα 24 Φεβρουαρίου 2010

«Ελλάδα – Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν για τη λύση»

Γκόρντον: Το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα.

ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προβλήματος όπου η περιφερειακή ηγεσία είναι αναγκαία για την ύπαρξη προόδου, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, σε ομιλία του στο Πρόγραμμα Κόκκαλη της Σχολής Κυβερνητικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Θέμα της ομιλίας, «Το όραμα της Κυβέρνησης Ομπάμα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Παρότι το Κυπριακό δεν είναι αυστηρά θέμα των ελληνοτουρκικών διμερών σχέσεων, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν αμφότερες να παίξουν σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο, προτρέποντας τα κυπριακά μέρη στην κατεύθυνση διαρκούς λύσης των διαφορών τους», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις υπό την ηγεσία των Κυπρίων διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις κι οι Κύπριοι ηγέτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρουν αυτές οι συνομιλίες για μία δίκαιη και διαρκή διευθέτηση, η οποία επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο Φίλιπ Γκόρντον μίλησε για μία αξιοσημείωτη πρόοδο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν στις διμερείς τους σχέσεις στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον αναζωογονημένο διάλογο στους τελευταίους μήνες των πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «προσφέρει ένα ελπιδοφόρο και διδακτικό παράδειγμα της ισχύος της προσωπικής διπλωματίας. Προσβλέπουμε στην παροχή υποστήριξης και προς τις δύο χώρες, καθώς συνεχίζουν να ενδυναμώνουν τη σχέση τους».

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι παρότι η απόφαση για ένταξη της Τουρκίας δεν θα ληφθεί από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτρέπουμε την Τουρκία να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην κατεύθυνση των δημοκρατικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για να γίνει μέλος». Αυτές οι αλλαγές, συνέχισε, «όχι μόνο ενισχύουν την τουρκική αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, αλλά επίσης εκδημοκρατικοποιούν και εκσυγχρονίζουν την Τουρκία».

Ως σημαντικές χειρονομίες εκ μέρους της Αγκυρας χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και περαιτέρω δημοκρατικά ανοίγματα προς τους Κούρδους, καθώς και πρόοδο στο Κυπριακό, «που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τουρκικές προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube