Γενικά θέματα 4 Μαρτίου 2010

Σήκωσαν μπαϊράκι

Μήνυμα αμφισβήτησης στη φιλοϊσλαμική κυβέρνηση και στους φίλα προσκείμενους σ’ αυτήν εισαγγελείς, που έδωσαν εντολή για την προφυλάκιση δεκάδων στρατιωτικών γύρω από την παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν, έστειλε η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι «πασάδες» έθεσαν το στρατηγό Σαλντιράι Μπερκ ως επικεφαλής των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται στα σύνορα με την Αρμενία με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, μόλις μία ημέρα μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Ο Μπερκ είναι ο πρώτος εν ενεργεία ανώτερος αξιωματικός που πρόκειται να δικαστεί μαζί με έναν εισαγγελέα, για σχέδιο με στόχο τη δυσφήμηση της κυβέρνησης και του θρησκευτικού κινήματος του μουσουλμάνου κληρικού Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Η πίεση προς την κυβέρνηση αυξήθηκε και από τους δικαστικούς, οι οποίοι την προειδοποίησαν να μην προωθήσει το σχέδιό της για αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος μάλιστα φέρεται να πρόσκειται στην κυβέρνηση, προειδοποίησε την κυβέρνηση με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι οι δικαστές θα εμποδίσουν το σχέδιό της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μεν απαραίτητη, αλλά χρειάζεται συναίνεση».

Φήμες για δίωξη

Η προειδοποίηση ήρθε την ώρα που φημολογείται ότι ο γενικός εισαγγελέας, Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, σχεδιάζει να ασκήσει νέα δίωξη σε βάρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως είχε πράξει και το 2008. Σχολιάζοντας τις φημολογίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για το Σύνταγμα, Μπουρχάν Κουζού, ο οποίος είναι μέλος της παράταξης, χαρακτήρισε τον Γιαλτσίνκαγια ως απειλή για όλα τα κόμματα αλλά και δαμόκλειο σπάθη.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας συνεχίζει την προσπάθεια για την προώθηση της αναθεώρησης του Συντάγματος με στόχο να διοργανώσει σχετικό δημοψήφισμα μελλοντικά. Ο πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, συναντήθηκε με τους ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε μια προσπάθεια να τους πείσει να πάψουν να εναντιώνονται στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση.

Παρέμβαση υπέρ Τουρκίας από βιομηχανίες των ΗΠΑ
Σε μια σπάνια κίνηση, σημαντικές βιομηχανίες από το χώρο της κατασκευής οπλικών συστημάτων και της αεροδιαστημικής των ΗΠΑ κάλεσαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταψηφίσουν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι διευθυντές των βιομηχανιών προειδοποίησαν ότι αν το σχέδιο εγκριθεί, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η παρέμβαση αποδεικνύει τη μεγάλη ανησυχία των βιομηχανιών, οι οποίες προχώρησαν σε πωλήσεις αμυντικού και αεροναυπηγικού εξοπλισμού επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία το 2009. Η Αγκυρα έχει υπογράψει συμφωνία και για την αγορά 14 ελικοπτέρων τύπου Σινούκ, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων και συμμετέχει μαζί με άλλες χώρες σε προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, όπως το μαχητικό F-35, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
dimitouz@yahoo.gr
agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube