REAL TIME |

Γενικά θέματα 9 Μαρτίου 2010

Χ. Κλίντον: Υπερπολύτιμος σύμμαχος η Ελλάδα

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την Ελλάδα.Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η κ. Κλίντον χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δέχθηκε την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού να συζητήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη την ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του G20.
Στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια, αλλά και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η κ. Κλίντον τόνισε «τον ηγετικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια» και εξήρε τις πρωτοβουλίες του ίδιου του κ. Παπανδρέου στο διπλωματικό πεδίο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από κανέναν άλλο, αλλά αναδεικνύει την αναγκαιότητα καλύτερων και συντονισμένων ελέγχων από τις κυβερνήσεις, έτσι, ώστε να αποφεύγονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος χωρών και λαών. Τόνισε, επίσης, το στόχο ενσωμάτωσης όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, ενώ έκανε γνωστό ότι προτίθεται να συναντηθεί σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κλίντον δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή του στο θέμα του Αφγανιστάν. Έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, μία από αυτές είναι η οικονομική. Θέλω να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ξέρουμε πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Θα έχουμε στενή επαφή και στο μέλλον. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήσαμε και τα θέματα των Βαλκανίων. Επιπλέον, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας για το Κυπριακό. Η Ελλάδα είναι ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος και εταίρος».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Τιμή μου που βρίσκομαι μαζί σας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδανικά για τις χώρες μας. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Θα συναντηθώ στο προσεχές μέλλον με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Όσον αφορά στην οικονομία, εμείς καλούμαστε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Παπανδρέου: Βασικό πρόβλημα η έλλειψη ελέγχων στο οικονομικό σύστημα

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία και στο μέλλον.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων στο οικονομικό σύστημα και σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Μπράουν και τον κ. Θαπατέρο η Ευρώπη είναι έτοιμη να εργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κερδοσκοπίας στην επόμενη σύνοδο του G20.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολες αποφάσεις που έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και ευχαρίστησε την κ. Κλίντον για τα θερμά της λόγια και την αλληλεγγύη που επέδειξε.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως φυσικά και στην Κύπρο, όπου υπενθύμισε ότι παραμένουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Σημείωσε δε ότι σύντομα θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση στη διαδικασία προσέγγισης που άρχισε πριν μερικά χρόνια και θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η κυβέρνηση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να αλλάξει τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξελέγη πρόσφατα με στόχο να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να τερματιστεί ο ακριβός δανεισμός, με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό ζητά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έτσι, ώστε οι κερδοσκόποι να μη δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο αναγκάζει την Ελλάδα να δανείζεται με υψηλά επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση η κ. Κλίντον κατέστησε σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα βήματα που ακολουθεί η Αθήνα και τις αλλαγές που προωθεί με δεδομένες τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που κληρονόμησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κ. Κλίντον τόνισε ότι αυτός είναι στρατηγικός και ότι η «Ατζέντα 2014» για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί στόχο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη στρατηγική, συνέχισε η κ. Κλίντον, η Ελλάδα αποτελεί έναν απόλυτα απαραίτητα εταίρο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Και όχι μόνο καλωσορίζουμε, αλλά εκτιμούμε πολύ την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube