Γενικά θέματα 10 Μαρτίου 2010

Κομμένη-ραμμένη στο όραμα των Τούρκων για περιουσιακό

Κυνική παραδοχή Ερτσακιτζά στην απόφαση ΕΔΑΔ για την «επιτροπή».
…η πιο σημαντική πτυχής της απόφασης είναι ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές «που υπερασπιζόμαστε στις συνομιλίες» και να προσθέσει πως η τουρκική πλευρά οραματίζεται λύση του περιουσιακού μέσω αποζημιώσεων, ανταλλαγών και αποκατάστασης με περιεκτική λύση….

ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ

H απόφαση του ΕΔΑΔ «εναρμονίζεται με τις αρχές» που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για το περιουσιακό και για αυτό θα αξιοποιηθεί το χαρτί αυτό στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Αντιδρώντας η κυβέρνηση ζητά να αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής της απόφασης στο τραπέζι των συνομιλιών διαφορετικά και η ίδια θα αναγκαστεί να προβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη.

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικές των προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κατοχικού ηγέτη η απόφαση «συνιστά θεμέλιο για το περιουσιακό στην Κύπρο και αποκάλυψε ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά τις παραμέτρους λύσης του προβλήματος». Προχώρησε δε για να υποστηρίξει πως η πιο σημαντική πτυχής της απόφασης είναι ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές «που υπερασπιζόμαστε στις συνομιλίες» και να προσθέσει πως η τουρκική πλευρά οραματίζεται λύση του περιουσιακού μέσω αποζημιώσεων, ανταλλαγών και αποκατάστασης με περιεκτική λύση.

Οι δηλώσεις Ερτσακιτζά αποτελούν συνέχεια ανάλογων δηλώσεων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καταδεικνύοντας τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς για το τι θα προβάλει κατά τη συζήτηση του περιουσιακού. Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ταλάτ ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε με το ίδιο νόμισμα, αναφερόμενος σε καταδικαστικές για την Τουρκία αποφάσεις. Σημείωσε πως το περιουσιακό και άλλες πτυχές του Κυπριακού δεν θα λυθούν με προσφυγές στα δικαστήρια, καθώς όπως είπε ο κ. Χριστόφιας πέραν από νομικό είναι και πολιτικό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί περίπου δεδομένο ότι ο κ. Ταλάτ «θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση της αναγνώρισης της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων». Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει έτοιμες τις απαντήσεις της οι οποίες αφορούν προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΑΔ όπως η 4η Διακρατική αλλά και η απόφαση στην υπόθεση Όραμς. Ακόμα η ε/κ πλευρά σκοπεύει να προτάξει την αναφορά του ΕΔΑΔ ότι «η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων δημιουργήθηκε από την Τουρκία, από την κατοχική δύναμη, δεν είναι ένδικο μέσο της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου». Πρόσθετα ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως τέτοια επιτροπή δεν θα λειτουργήσει με τη λύση του Κυπριακού και άρα δεν πρέπει να αναμένει η τουρκική πλευρά ότι θα αποτελέσει το όργανο εκείνο που θα καθορίσει το περιουσιακό.

Την ανάγκη αποφυγής εκμετάλλευσης της απόφασης του ΕΔΑΔ στις συνομιλίες θα προτάξει στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στα κατεχόμενα με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε και χθες πως εάν η τουρκική πλευρά επιμένει στο να επιδιώξει επίλυση του περιουσιακού μέσω της απόφασης του ΕΔΑΔ τότε και η ελληνοκυπριακή θα προτάξει την απόφαση στην υπόθεση Όραμς.

Οι πανηγυρισμοί στα κατεχόμενα αλλά και η νέα δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί «διπλωματική επιτυχία» της Άγκυρας, καταδεικνύει το έντονο παρασκήνιο που είχε προηγηθεί. Ένα παρασκήνιο που συνεχίζει να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Κύπρου, με πολιτικά κόμματα να επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Ιδιαίτερα έντονα επικριτικό για τους χειρισμούς είναι το ΕΥΡΩΚΟ το οποίο φορτώνει την αποκλειστική ευθύνη στον Πρόεδρο Χριστόφια για το πώς συμπεριφέρθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών κατά τη συζήτηση του περιουσιακού. Από την άλλη, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την ανάγκη ανάλυσης και μελέτης του όλου ζητήματος που προέκυψε από την απόφαση του ΕΔΑΔ εντός του Εθνικού Συμβουλίου και με τη συμβολή ξένων εμπειρογνωμόνων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube