Γενικά θέματα 11 Μαρτίου 2010

Κομισιόν: έτοιμο το σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας

Αν παρουσιαζόταν σήμερα η ανάγκη για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει το σχέδιο και τα μέσα για να αναλάβει δράση, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Παρ’ όλο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου είχε ανακοινώσει ότι εφ’ όσον χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα αναλάβει αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης», μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές λεπτομέρειες.

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Τρίτη, ότι επεξεργάζεται από κοινού με το Eurogroup μηχανισμό βοήθειας, για πρώτη φορά η Επιτροπή δηλώνει με τόση σαφήνεια ότι είναι έτοιμη να δράσει ακόμη και σήμερα. Ο μηχανισμός βοήθειας θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και δεν πρέπει να συγχέεται με το υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, διευκρινίζει η Κομισιόν. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη είχαν τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Μπαρόζο, είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει στιβαρό και αποτελεσματικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα πείσει όλες τις πλευρές: Κομισιόν, εταίρους και αγορές. Εμείς θεωρούμε ότι με τα επιπρόσθετα μέτρα τα επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού ΠΣΑ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Ολι Ρεν.

Eurogroup και EcoFin
Το ελληνικό ΠΣΑ θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup και αναμένεται να υιοθετηθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο EcoFin. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού ΠΣΑ περιλαμβάνει την εκτίμηση ότι, εξαιτίας της μεγαλύτερης ύφεσης το 2009 και το 2010, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα συγκεντρώσει τα αναμενόμενα έσοδα. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί και η λειτουργία του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντοτε υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα τεθούν στη διάθεση της Ελλάδας εγγυήσεις για σύναψη δανείων. Πιθανή θα μπορούσε να είναι και η αγορά ελληνικών ομολόγων από γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες. Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Ράινερ Μπρούντερλε είπε ότι το υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που προσφεύγουν σε αυτό για οικονομική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ρομάνο Πρόντι θεωρεί ότι η ελληνική κρίση έληξε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα επεκταθεί στην Ευρωζώνη.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Kωστα Kαρκαγιαννη

Ετοιμάζεται μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα
Η Ευρώπη εξετάζει τα δεδομένα παρέμβασης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ -ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η Κομισιόν εξετάζει μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον κριθεί αναγκαίο, επισήμανε χθες ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Για την κερδοσκοπία, είπε ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα υπήρχαν, απλώς επιβάρυνε (η κερδοσκοπία) την κατάσταση.

Η παρέμβαση του κ. Μπαρόζο, που έχει μορφή γραπτής δήλωσης, εκδόθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν, στο Στρασβούργο, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και εν όψει της εξέτασης της κατάστασης που θα γίνει τη Δευτέρα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα πήρε τα αναγκαία μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα φέτος, τα οποία δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματά της.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά. Η Επιτροπή συνεργάζεται με μέλη της Ευρωζώνης για να σχεδιάσει μηχανισμό, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, ανέφερε.

Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα είναι κοινοτικός, διότι απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά μια συντονισμένη από την Κομισιόν βοήθεια που θα προέλθει από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της βοήθειας, αλλά είναι γνωστό ότι θα έχει κυρίως τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων, με εγγύηση των εταίρων.

Εκείνο που είπε ο κ. Μπαρόζο και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι, εάν τελικά κριθεί αναγκαία και δοθεί η βοήθεια, αυτό θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια, θα ζητηθούν από την κυβέρνηση κάποια ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (αγορά εργασίας, κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.).

Κερδοσκοπία
Αναφορικά με την κερδοσκοπία, ο πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνει ότι τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν προκλήθηκαν από την κερδοσκοπία, απλώς η κερδοσκοπία ήταν ένας παράγοντας που επιδείνωσε την κατάσταση.

Οπως είπε, η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στην αγορά και θα περιορίσουν τους κινδύνους. Ιδίως θα επικεντρωθεί στα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα κρατικά ομόλογα και θα εξετάσει κατά ποσόν είναι εφικτό να προχωρήσει στην απαγόρευση των κερδοσκοπικών πωλήσεων. Πρόκειται για τις πωλήσεις των λεγόμενων «γυμνών» CDS, δηλαδή των συμβολαίων χωρίς ο πωλητής να έχει στη διάθεσή του το προϊόν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube