Γενικά θέματα 11 Μαρτίου 2010

Επικοινωνιακή επιτυχία

Η αποτελεσματικότητα των επαφών του Γιώργου Παπανδρέου στην Ευρώπη και την Αμερική θα φανεί στην πορεία. Ηδη πάντως είναι σαφές ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο η περιοδεία του Ελληνα πρωθυπουργού στις σημαντικότερες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου ήταν απόλυτα επιτυχής.

Η εκστρατεία συνεντεύξεων του γερμανομαθούς αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, βελτίωσε το κλίμα και προετοίμασε το έδαφος για την καλή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη Παρασκευή. Μπορεί τα σύννεφα των εκατέρωθεν υπερβολών και συχνά ανοησιών να μην εξαφανίσθηκαν εντελώς, αλλά είναι βέβαιο ότι αραίωσαν πολύ.

Αντίστοιχα, οι δίαυλοι επικοινωνίας του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με το Μέγαρο των Ηλυσίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και συνετέλεσαν στη θετική έκβαση της συνάντησης που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο την Κυριακή στο Παρίσι. Στον όλο σχεδιασμό εντάχθηκε ευφυώς και το σύντομο πέρασμα του κ. Παπανδρέου από το Λουξεμβούργο, όπου η κατανόηση που εισέπραξε από τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, αποτέλεσε όπλο στα χέρια του Ελληνα πρωθυπουργού για τη συνέχεια.

Τέλος, ήρθε η τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όπου ο κ. Παπανδρέου αξιοποίησε τη θετική εικόνα που είχε οικοδομήσει ως υπουργός Εξωτερικών, τόσο στα κέντρα αποφάσεων όσο και στα μέσα ενημέρωσης, και εμφανίσθηκε όχι ως πρωθυπουργός ενός μικρού, προβληματικού και αναξιόπιστου κράτους, αλλά ως ένας Ευρωπαίος ηγέτης του οποίου η χώρα έχει πέσει θύμα κερδοσκόπων και μεταφέρει στον πρόεδρο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου την έκκληση όχι μόνο του ιδίου, αλλά ολόκληρης της Ε.Ε., να υπάρξουν καλύτεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αγορών.

Οικοδομώντας στις προσωπικές σχέσεις που διατηρεί, αλλά και στην αποτελεσματικότητα του πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη, μέσα σε λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο και ανακοίνωσε την κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες πολίτες, συμμετείχε μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο και τις συζύγους τους στον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, είχε εκτενή συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, είδε τους υπουργούς Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, τις ηγεσίες των δύο κομμάτων στη Γερουσία, νομοθέτες που ασχολούνται με τα διεθνή ζητήματα, ηγετικά στελέχη της Ομογένειας και εβραϊκές οργανώσεις, ενώ επισκέφθηκε δύο σημαντικά ιδρύματα (Brookings, και Center for American Progress) και έδωσε σωρεία συνεντεύξεων.

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σχεδιασμού οι κοινές συνεντεύξεις Τύπου με τους δύο σημαντικότερους ηγέτες της Ευρώπης, την Αγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποιήθηκαν στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, τη στιγμή δηλαδή που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, με αποτέλεσμα να προβληθούν εκτενώς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης και στις συναντήσεις με την Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τις οποίες στο σύνολό τους αποτίμησαν θετικά.

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός επέδειξε αξιοζήλευτη δραστηριότητα, ευρισκόμενος στο οικείο γι’ αυτόν διεθνές περιβάλλον. Επί μια εβδομάδα υπήρχαν σχεδόν καθημερινά επαφές με ισχυρές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες. Το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να είναι απόλυτα ικανοποιημένο. Ο στόχος επετεύχθη, και με το παραπάνω. Τώρα, όμως, πρέπει να ακολουθήσει η ουσία. Διότι καλή είναι η επικοινωνία, και συχνά αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση αλλά, τελικά, ο ηγέτης κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Tου Αθανασιου Ελλις
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube