Γενικά θέματα 11 Μαρτίου 2010

Τουρκικό λόμπι για σκηνικό προόδου

ΠΙΕΖΟΥΝτα Ηνωμένα Έθνη οι Τούρκοι για να ανακοινωθεί πρόοδος στο Κυπριακό πριν από τις ψευδοεκλογές. Παράλληλα επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες για να κατηγορηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Το παιχνίδι αυτό διαδραματίζεται στο παρασκήνιο και για τις κινήσεις που διαδραματίζονται η Λευκωσία είναι ενήμερη.

Η Λευκωσία αναμένει τον Ισπανό ΥΠΕΞ για διαβουλεύσεις στη Λευκωσία
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκηνικό προόδου και κινητικότητας στο Κυπριακό στήνεται από την Άγκυρα, η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες ενθαρρύνει να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας. Στο πλαίσιο αυτό κινείται έντονα για την προώθηση της ιδέας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σχετικά τους αξιωματούχους ξένων κρατών, για το ενδεχόμενο να βολιδοσκοπήσουν τη Λευκωσία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στον «Φ», ότι ο στόχος είναι να εκτεθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση και να παρουσιασθεί ως αρνητική. Καθώς γνωρίζει εκ προοιμίου η Άγκυρα ότι η Λευκωσία δεν ευνοεί την πραγματοποίηση πενταμερούς καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα την εξίσωνε με το ψευδοκράτος των κατεχομένων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις του χθες, και σχολιάζοντας πληροφορίες, ανέφερε πως συνάντησε την περασμένη Παρασκευή στη Μαδρίτη (πριν την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στην Κόρντοβα) τον Ισπανό ομόλογό του, Μορατίνος και δεν του έθεσε θέμα διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Είπε πως συζήτησαν το Κυπριακό και τέτοιο ζήτημα δεν εγέρθηκε ούτε υπό τη μορφή βολιδοσκόπησης.

Ο κ. Μορατίνος, πάντως, φθάνει σήμερα στην Κύπρο συνοδεύοντας τη βασίλισσα Σοφία και αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Η Λευκωσία δεν αναμένει πως ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών θα την αιφνιδιάσει μεταφέροντας κάποιες ιδέες στο Κυπριακό, κυρίως γιατί δεν προετοίμασε το έδαφος στη συνάντηση της Παρασκευής. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλείσει κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου θα αναμένουν τις αυριανές επαφές του κ. Μορατίνος στη Λευκωσία.

Πέραν τούτου, είναι σαφές πως κινητικότητα, κυρίως στο παρασκήνιο, υπάρχει. Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ», τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξε πρωτοβουλία του Λονδίνου για κοινή παρέμβαση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, ώστε να ενισχυθεί το μομέντουμ και να δημιουργηθεί κλίμα προόδου. Το Λονδίνο πριν την κάθοδο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, προσέγγισε το Παρίσι και ζήτησε να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο «θα ενθαρρύνονταν και οι δυο πλευρές» για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων καθώς και για την εντατικοποίηση των συζητήσεων. Η Ιδέα αυτή δεν προχώρησε γιατί είχαν εκφραστεί ενστάσεις από πλευράς της Γαλλίας, που δεν θεώρησε σωστό να υπάρξει παρέμβαση στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

«Μειώνουν την ταχύτητα των συνομιλιών οι Ε/κ»
ΑΓΚΥΡΑ
ΠΙΕΖΟΥΝτα Ηνωμένα Έθνη οι Τούρκοι για να ανακοινωθεί πρόοδος στο Κυπριακό πριν από τις ψευδοεκλογές. Παράλληλα επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες για να κατηγορηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Το παιχνίδι αυτό διαδραματίζεται στο παρασκήνιο και για τις κινήσεις που διαδραματίζονται η Λευκωσία είναι ενήμερη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ως γνωστό συνάντησε προχθές τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Άγκυρα, φέρεται να τον προειδοποίησε «για τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που έχουν μειώσει», όπως είπε, «την ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ, που αναφέρθηκε στη συνάντηση, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν προχωρεί στις διαπραγματεύσεις «αποτελεσματικά και με την απαιτούμενη ταχύτητα», υπενθύμισε στον κ. Ντάουνερ ότι στο ψευδοκράτος τον Απρίλιο θα διεξαχθούν «προεδρικές εκλογές». Και είπε: «Θα πρέπει να κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς στην Κύπρο και να εστιαστούμε στο αποτέλεσμα. Κάντε αυτό που αναλογεί σε εσάς, έτσι ώστε να μην μετανιώσετε αργότερα».

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά δήλωσε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης θα συναντηθούν στις 16 Μαρτίου και οι σύμβουλοί τους στις 11 και 12 Μαρτίου. Αναφέρθηκε, επίσης όπως και ο Νταβούτογλου, για αργό ρυθμό σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες, συμπλήρωσε δε ότι τώρα υπό συζήτηση βρίσκονται τα θέματα ΕΕ και οικονομίας, αλλά «κάποτε συζητούνται, επίσης, τα θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσιών».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube