Γενικά θέματα 11 Μαρτίου 2010

Ισχυρό ευρωχαστούκι στη Λευκωσία

Ισχυρό ευρωχαστούκι στη Λευκωσία
575 Ευρωβουλευτές εξισώνουν Άγκυρα-Λευκωσία για τα προβλήματα Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

“ότι η θέση που έλαβε το Σώμα δεν είναι άσχετη με την εμμονή της Κυβέρνησης Χριστόφια να αρνείται να υποβάλει, για ιδεολογικούς λόγους, αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη”.

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ράπισμα από 575 ευρωβουλευτές δέχθηκε η Κυβέρνηση Χριστόφια, με επίκεντρο την εξίσωση ευθυνών Άγκυρας-Λευκωσίας για την προβληματική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα της Ευρωβουλής αναφορικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. «αποδοκιμάζει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, η οποία αυξανόμενα υπονομεύει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», βάζοντας Άγκυρα και Λευκωσία στο ίδιο καλάθι.
Κύκλοι της Ευρωβουλής έλεγαν στον «Φ» ότι η θέση που έλαβε το Σώμα δεν είναι άσχετη με την εμμονή της Κυβέρνησης Χριστόφια να αρνείται να υποβάλει, για ιδεολογικούς λόγους, αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια αποτροπής της επίμαχης αναφοράς, την οποία κατέβαλαν από κοινού η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου είχε υποβάλει τροπολογία για διαγραφή της κοινής ευθύνης Άγκυρας-Λευκωσίας, ζητώντας και ονομαστική ψηφοφορία, για ευνόητους λόγους…. Ωστόσο, η απάντηση της Ευρωβουλής ήταν κάθετα αρνητική.

Στην ψηφοφορία που έγινε, 575 ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την κοινή ευθύνη Άγκυρας-Λευκωσίας ενώ μόνο 79 την καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές. Αντίθετα, θετική για τη Λευκωσία κατάληξη είχε η τροπολογία για έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, η οποία απορρίφθηκε. Την ίδια ώρα, οι συντονιστές της Επιτροπής Εξωτερικών αποφάσισαν να αναβάλουν τη λήψη απόφασης αναφορικά με το γραπτό αίτημα της ευρωβουλευτού των Πρασίνων Χέλεν Φλοτρ για πραγματοποίηση κοινής συνεδρίας με την Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε-Τουρκίας προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα παραμένει στο τραπέζι, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να μη διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση, εν μέσω των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube