Γενικά θέματα 13 Μαρτίου 2010

Οθωμανικά κόλπα, βυζαντινή κληρονομιά

Άρθρο του Τουργκούτ Αφσάρογλου στην Αφρίκα
Η ΑΓΚΥΡΑκάλεσε τους Έρογλου και Ταλάτ και εξέφρασε την υποστήριξή της. Στη συνέχεια το ίδιο έκανε και με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Τι θα μπορούσε να κάνει ο καημένος ο Ταχσίν; Θα μπορούσε μήπως να πει ότι δεν δε θα ήθελε την υποστήριξή της;

Τέτοιο ανδρισμό δεν επέδειξε ούτε ο Ταλάτ, ούτε ο Ερογλου. Το θέμα είναι ποια υποστήριξη έχει βαρύτητα. Η Άγκυρα τι επιδιώκει άραγε; Αν ήθελε την εκλογή του Ταλάτ, μπορούσε ο Ερντογάν να τηλεφωνήσει στον Έρογλου και να του πει: «Κύριε Ντερβίς, είμαστε ικανοποιημένοι από την «πρωθυπουργία» σας.

Παρακαλώ συνεχίστε την αποστολή σας αυτή και εφαρμόστε κατά γράμμα τη δέσμη οικονομικών μέτρων στην οποία συμφωνήσαμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος του ένδοξου τουρκικού έθνους η επανεκλογή του Ταλάτ καθότι έτσι θα διαμηνύσουμε στον κόσμο ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση. Είμαστε σίγουροι ότι την παράκλησή μας αυτή θα αποδεχτείτε με κατανόηση» Εσείς έχετε την γνώμη ότι ο Έρογλου θα μπορούσε να απορρίψει μια τέτοια παράκληση του Ερντογάν; Θα μπορούσε να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του; Προσωπικά, δεν το πιστεύουμε.

Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν υπάκουσε. Τότε θα βλέπατε την αναταραχή αν η Άγκυρα καθυστερούσε ένα δίμηνο να εμβάσει τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων. Θα αναστατώνονταν το ΚΕΕ, ο Ερογλου θα παραμερίζονταν, θα άνοιγε ο δρόμος για την υποψηφιότητα Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και νικητής της αναμέτρησης -και μαλιστα με διαφορά- θα ήταν ο Ταλάτ.

Η Άγκυρα δεν κινήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν ενήργησε όπως παλιά. Προσέχει τα μηνύματα που θα δοθούν προς τα έξω.

Τι προσπαθεί να αποδείξει η Αγκυρα στον έξω κόσμο; -Η «ΤΔΒΚ» είναι ένα δημοκρατικό «κράτος» και εγώ θα συνεργαστώ με όποιον εκλεγεί. Υπάρχει και ένα ακόμη μήνυμα της Αγκύρας προς τον έξω κόσμο: Θα ήθελα την επανεκλογή του Ταλάτ αλλά να ξέρετε ότι σε περίπτωση που νικητής θα είναι ο Ερογλου, αυτό θα οφείλεται στη δική σας διπρόσωπη πολιτική.

Τι είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς; Αν εκλεγεί ο Ερογλου, οι συνομιλίες δεν πρόκειται να συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν Θα υπάρξει μια σημαντική απώλεια χρόνου. Έως ότου εγκλιματιστεί ο Ερογλου, θα ακολουθήσουν οι επόμενες «εκλογές». Και τι γίνεται με τον Ταχσίν; Αν ο Ερογλου αναρριχηθεί στην «προεδρία», η Άγκυρα θα ήθελε τον Ταχσίν στην «πρωθυπουργία» κάτι στο οποίο ο Ερογλου αντιδρά.

Στο σημείο αυτό η Αγκυρα θέλησε έμμεσα να στριμώξει τον Ερογλου αφήνοντας να νοηθεί ότι αν δεν συγκατατεθεί στην πρωθυπουργία για Ταχσίν, θα κατέλθει και αυτός στον στίβο ως υποψήφιος και ο Ερογλου θα χάσει ψήφους. Από την άλλη στρέφεται στον Ταλάτ και του λέγει: Για να είσαι ο νικητής των «εκλογών», κατέβασα στον στίβο τον Ταχσίν, ο οποίος θα αφαιρέσει ψήφους από τον Ερογλου. Τι άλλο μπορώ να κάνω για σένα; Όλα αυτά είναι οθωμανικά κόλπα, τα οποία οι Οθωμανοί κληρονόμησαν από τους Βυζαντινούς.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube