Γενικά θέματα 15 Μαρτίου 2010

Ο Φούλε εμμένει σε άρση «απομόνωσης»

Ο Φούλε εμμένει σε άρση «απομόνωσης»

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Φούλε απορρίπτει την επιχειρηματολογία της Λευκωσίας και εμμένει σε απευθείας εμπόριο Ε.Ε.-Τ/κ από τα κατεχόμενα λιμάνια.

Εμμένει σε άρση «απομόνωσης» των Τ/κ
Επίτροπος Στ. Φούλε απορρίπτει την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Κυβέρνησης
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Ο επίτροπος Διεύρυνσης Φούλε εμμένει σε απευθείας εμπόριο Ε.Ε.Τ/κ από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου, υποστηρίζοντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία ότι έφθασε η ώρα για λήψη μέτρων τερματισμού της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Σημαία» του νέου Επιτρόπου διεύρυνσης Στέφαν Φούλε καθίσταται η προσπάθεια άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και η έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος οδηγεί σε «ταϊβανοποίηση» του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου και αποκόλλησή του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης Χριστόφια να ανατρέψει το σκηνικό που στήνει ο Τσέχος Επίτροπος, επαναφέροντας την πολιτική περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, πέφτουν στο κενό και η εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε ξεκαθαρίζει με δήλωσή της στον «Φ» ότι «διατηρούμε την πρότασή μας για μια συμφωνία για απευθείας εμπόριο» με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, ο Στέφαν Φούλε όχι μόνο δεν έχει πεισθεί από την επιχειρηματολογία της Λευκωσίας, αλλά την περασμένη Τετάρτη 9 Μαρτίου, επανέλαβε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ότι έφθασε η ώρα για την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για μια «μικρή κοινότητα», η οποία είναι «απομονωμένη» και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την άρση της «απομόνωσής» της, είπε ο νέος Επίτροπος Διεύρυνσης, εμμένοντας σε έναρξη απευθείας εμπορικών συναλλαγών από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν στον «Φ» ότι ο Επίτροπος Φούλε έχει προ πολλού καθορίσει την ατζέντα του και θεωρεί ότι «η “απομόνωση” των Τουρκοκυπρίων αποτελεί πτυχή του Κυπριακού, εφάμιλλη με το περιουσιακό ή/και το προσφυγικό για τους Ελληνοκυπρίους», θεώρηση η οποία πέρα από τον προκλητικό της χαρακτήρα, είναι και επικίνδυνη.

Η άνεση με την οποία ο νέος Επίτροπος Στ. Φούλε εμμένει στην έγκριση ενός Κανονισμού απευθείας εμπορικών συναλλαγών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκοκυπρίων, από τα κατεχόμενα λιμάνια και κατά παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κατά κύριο λόγο απόρροια της απουσίας προληπτικής πολιτικής από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες έδωσε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, για δεύτερη θητεία, χωρίς να θέτει όρους και προϋποθέσεις αναφορικά με το πλαίσιο διαχείρισης των εθνικών ζητημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, ο νέος Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος ήταν δεκτικός σε παρεμβάσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του, καθόρισε κατά το δοκούν την ατζέντα του, παραγράφοντας τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια και αφού η αρνητική στάση του Στέφαν Φούλε άρχισε να «βοά», ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιστράτευσε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, σε μια αποστολή κατασταλτικού χαρακτήρα, η οποία εκ των πραγμάτων είχε περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Τσέχο Επίτροπο την 1η Μαρτίου, εξήγησε τις θέσεις της Λευκωσίας αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Στέφαν Φούλε είχε προ πολλού αποφασίσει…
Ενεργώντας πλέον στη βάση της γραμμής που καθόρισε, ο Επίτροπος Φούλε μίλησε όπως πληροφορούμαστε την περασμένη Τετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Σοσιαλιστικής Ομάδας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τους Σοσιαλιστές, ο Επίτροπος Διεύρυνσης επέλεξε να αναφερθεί και πάλι, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, στην «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και να ζητήσει την άρση της. Η τοποθέτηση του κ. Φούλε προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα, ο οποίος επεσήμανε με εύσχημο τρόπο ότι η «απομόνωση» είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα στήριξης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, τα οποία έχουν ληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Φούλε αν και άκουσε τις θέσεις που διατυπώθηκαν, επέμεινε στην άρση της «απομόνωσης» της «μικρής κοινότητας» των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να προκαλέσουν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από το θέμα σε όλα τα θεσμικά όργανα, παρεμβαίνοντας και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πηγή της Ευρωβουλής ανέφερε στον «Φ» ότι οι παρεμβάσεις των συνεργατών του Τσέχου Επιτρόπου απετέλεσαν το έναυσμα της προσπάθειας που εκδήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χέλεν Φλοτρ για κοινή συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής, προκειμένου να παρουσιαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μάλιστα, η κ. Φλοτρ είχε αποστείλει και επιστολή ζητώντας να προσκληθεί ο συντονιστής της Ομάδας Επαφής Λίμπορ Ρούτσεκ προκειμένου να ενημερώσει τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές, κάτι που εκ των πραγμάτων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για θέματα «απομόνωσης» και απευθείας εμπορίου.

Η συζήτηση τελικά αναβλήθηκε κατόπιν παρεμβάσεων Κυπρίων ευρωβουλευτών και με πρόσχημα το ενδεχόμενο πρόκλησης αντιπαραθέσεων σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο, εν μέσω της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, παρά την αναβολή, το αίτημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι…

Σοσιαλιστές
Ο Γερμανός τουρκικής καταγωγής Ισμαήλ Ερτούκ και η Ολλαν δέζα επίσης τουρκικής καταγωγής Εμινέ Μποζγκούρτ. Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής τουρκικής καταγωγής Μετίν Καζάκ, οι Σλοβένοι Γέλκο Κάτσιν και Ίβο Βάιγκλ, οι Ολλανδέζες Μαριέτε Σιάκε και Σοφία Ιντ Βελντ και ο Γερμανός Μάικλ Τέουρερ. Μαζί και ο Βρετανός Άντριου Νίκολας Νταφ, ο οποίος είναι μεν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με κριτικό φακό. Άλλωστε, ο κ. Νταφ ήταν αυτός που είχε υποβάλει τη θετικότατη τροπολογία για την Κύπρο, ζητώντας την «άμεση» έναρξη της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Οι Γερμανοί Ζαν Φίλιπ Αλμπρεχτ, Βέρνερ Σουλτς και Φραντζίσκα Κέλλερ, ο Ισπανός Ραούλ Ρομέβα Ι Ρούεντα, ο Εσθονός Ίντρεκ Τάραντ, οι Γαλλίδες Κατρίν Γκρεζ και Καρίμα Ντελί και η Φινλανδέζα Χέιντι Χαουτάλα.

«Διατηρούμε την πρόταση για απευθείας εμπόριο»

Ο «Φ» ζήτησε από την εκπρόσωπο Τύπου του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, Άντζελα Φιλότε, να τοποθετηθεί κατά πόσον ο Τσέχος κοινοτικός αξιωματούχος εμμένει στην άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ ή εάν έχει πεισθεί από τα επιχειρήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε συζήτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Ρωτήσαμε μάλιστα κατά πόσον ο νέος Επίτροπος Διεύρυνσης λαμβάνει υπόψη ότι ο εν λόγω Κανονισμός κρίθηκε ότι αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα και με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, αφού προϋποθέτει το άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την έγκριση του νόμιμου κράτους. Η εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «διατηρούμε την πρότασή μας για μια συμφωνία για απευθείας εμπόριο» με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δήλωση η οποία δίνει αφενός το στίγμα προθέσεων του Τσέχου Επιτρόπου και αφετέρου εξανεμίζει τις ελπίδες της Λευκωσίας για αλλαγή στάσης του Στέφαν Φούλε, γύρω από την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Ζητούνται πρωτοκλασάτοι φιλότουρκοι ευρωβουλευτές
ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΥΣευρωβουλευτές, σε θέσεις κλειδιά αναζητά η Άγκυρα με βασικούς στόχους την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά και την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Η ανασύνταξη του τουρκικού λόμπι στην Ευρωβουλή, μέσω της ομάδας «Φίλοι της Τουρκίας» που έφερε στην δημοσιότητα ο «Φ» την περασμένη Παρασκευή, έχει ήδη δρομολογηθεί. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, οι πρώτες εγγραφές ευρωβουλευτών στους «Φίλους της Τουρκίας» χαρακτηρίζονται ως «ενθαρρυντικές από την Άγκυρα αλλά όχι ιδεώδεις». Ο πυρήνας των 25 ευρωβουλευτών που αναφέρονται στη λίστα της πρόσκλησης για εγγραφή νέων μελών, περιλαμβάνει μόλις δύο ευρωβουλευτές σε θέσεις-κλειδιά, κάτι που όπως πληροφορούμαστε προβληματίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ωστόσο εκτιμά ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες»…

Οι δύο πρωτοκλασάτοι και δεδομένοι υποστηρικτές των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας είναι:

1. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χέλεν Φλοτρ, η οποία είναι μεν πολιτικά ανυπόληπτη, αλλά κατέχει τη θέση-κλειδί της Συμπροέδρου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας. Αν και το πολιτικό βεληνεκές της θεωρείται πολύ μικρότερο του προκατόχου της επίσης ευρωβουλευτή των ΠρασίνωνΓιόστ Λάκενταϊκ, το πείσμα με το οποίο υπερασπίζεται τις τουρκικές θέσεις ικανοποιεί την Κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι βρήκε έναν καλό εκφραστή της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

2. Ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χάουιτ, σκιώδης εισηγητής στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής για την Τουρκία.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής είχε διαδραματίσει αρνητικότατο ρόλο στη διάρκεια της πρόσφατης ψηφοφορίας της έκθεσης, δίνοντας κατεύθυνση για στήριξη του δόγματος άρσης της «απομόνωσης».

Κατά τα λοιπά, ο βασικός πυρήνας του τουρκικού λόμπι περιλαμβάνει αρκετά ηχηρά ονόματα, τα οποία ωστόσο δεν διαθέτουν θέσεις-κλειδιά και ως εκ τούτου καταβάλλεται προσπάθεια για εγγραφή νέων πρωτοκλασάτων ευρωβουλευτών στους «Φίλους της Τουρκίας». Στα ηχηρά ονόματα περιλαμβάνονται ο Πολωνός ευρωβουλευτής του Λαϊκού ΚόμματοςΓιάροσλαβ Βαλέσα, υιός του ηγέτη της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και η επίσης ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Άννα-Μαρία Κοράτσα Μπιλντ, η οποία είναι σύζυγος του ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Από τους «Φίλους της Τουρκίας» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Βρετανός ευρωβουλευτής, τέως ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ο οποίος από το 2004 με συνέντευξη στον «Φ» είχε ταχθεί υπέρ της «ντε φάκτο αναγνώρισης της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», δηλαδή του ψευδοκράτους.

Τον πυρήνα των 25 ευρωβουλευτών «Φίλων της Τουρκίας» συμπληρώνουν:
Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Αλόις Πέτερλε, η Λεττονή Σάντρα Καλνιέτε και η Γερμανίδα Μπίργκιτ Σνίεμπερ-Γιάστραμ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube