Γενικά θέματα 22 Μαρτίου 2010

Ασκήσεις μόνο επί Χάρτου.Καταργούνται τα στρατιωτικά γυμνάσια για να εξοικονομηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ασκήσεις μόνο επί Χάρτου.Καταργούνται τα στρατιωτικά γυμνάσια για να εξοικονομηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ.


Οι στρατιωτικοί που επεξεργάστηκαν τις περικοπές των ασκήσεων εκτιμούν ότι αν και κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα κάτι έχει να προσφέρει, οι περικοπές δεν αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Tην εβδομάδα που πέρασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων εξέτασε τις εισηγήσεις των επιτελών και αποφάσισε να κοπούν μαχαίρι οι εξής ασκήσεις:
Σάρισα και Δικέφαλος Αετός με κόστος 7,2 εκατομμύρια ευρώ,Πολύφημος Οδυσσέας κόστους 880,00 ευρώ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί μέρος των σεναρίων της άσκησης στον Παρμενίωνα

Μειώνεται η συμμετοχή του στρατού ξηράς σε έξι πολυεθνικές ασκήσεις χρήματα που εξοικονομούνται 4,7 εκατομμύρια ευρώ

Η Πολεμική Αεροπορία θα αποσύρει την συμμετοχή της από πέντε πολυεθνικές ασκήσεις
Bold Aveger 2010,Brilliant Ardent 2010,Frisian Flag,Red Flag,Steadfast Noon
To κέρδος από την απόσυρση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμάται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.Εντός συνόρων οι εκπαιδευτικές ασκήσεις της Π.Α. και ειδικά αυτές των πολεμικών μοιρών κρίθηκε ότι δεν πρέπει να πειραχθούν στο ελάχιστο

Ανάλογη θα είναι η κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό το ποίο εκτός του ότι αποσύρει η μειώνει σημαντικά τις δυνάμεις του από πέντε πολυεθνικές ασκήσεις, καταργεί η τουλάχιστον αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τις ασκήσεις, Καταιγίδα, Νηιριήδα, Ορμή και Βροντή με συνολικό κέρδος 5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτονόητο θεωρείται το κόψιμο του airshow Αρχάγγελος που είχε σχεδιαστεί να γίνεται κάθε δύο χρόνια στην γιορτή της Π.Α. τον Νοέμβριο το airshow ματαιώνεται όχι μόνο ελληνικών περικοπών αλλά και λόγω οικονομιών των μεγαλύτερων αεροναυπηγικών βιομηχανιών που δεν στέλνουν μαχητικά για πτήσεις .

Η μόνη μεγάλη διακλαδική άσκηση που παραμένει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων είναι ο Παρμενίωνας ο οποίος πολύ πριν ξεσπάσει οικονομική κρίση είχε αποφασισθεί να γίνεται αν διετία.

Οι στρατιωτικοί που επεξεργάστηκαν τις περικοπές των ασκήσεων εκτιμούν ότι αν και κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα κάτι έχει να προσφέρει, οι περικοπές δεν αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι η σωστή εκπαίδευση ενός λόχου μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από μια μεσαίας κλίμακας αλλά αρκετά δαπανηρή-διακλαδική άσκηση.Περισσότερες επιφυλάξεις έχουν οι αεροπόροι που εκτιμούν ότι κάθε ώρα πτήσης από έναν ιπτάμενο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει .

realnews-ΠΑΡΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ

Επικίνδυνοι πειραματισμοί με τις Ένοπλες Δυνάμεις
Αναστέλλονται για το 2010 όλες οι κύριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, τη προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εξέτασε τις εισηγήσεις των επιτελών και αποφάσισε:

* την ακύρωση των Τακτικών Ασκήσεων Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) του Ελληνικού Στρατού ΣΑΡΙΣΑ, ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ, ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ καθώς και τη μείωση της συμμετοχής με προσωπικό και μέσα σε έξι πολυεθνικές συμμαχικές ασκήσεις.

* την ακύρωση των ΤΑΜΣ του Πολεμικού Ναυτικού ΚΑΤΑΙΓΙΣ, ΝΗΡΗΙΣ, ΟΡΜΗ, ΒΡΟΝΤΗ, ασκήσεις που επηρεάζουν το σύνολο των Διοικήσεων του ΠΝ, καθώς και τη μείωση της συμμετοχής με προσωπικό και μέσα σε πέντε πολυεθνικές συμμαχικές ασκήσεις.

* την ακύρωση της συμμετοχής της Πολεμικής Αεροπορίας στις πολυεθνικές συμμαχικές ασκήσεις του εξωτερικού ΒΟLD AVENGER 2010, BRILLIANT ARDENT 2010, FRISIAN FLAG, RED FLAG, STEADFUST NOΟN 2010.
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube