Γενικά θέματα 23 Μαρτίου 2010

Συνετρίβη το πρωτότυπο του τουρκικού ελικοπτέρου Τ-129 ΑΤΑΚ

Συνετρίβη το πρωτότυπο του τουρκικού ελικοπτέρου Τ-129 ΑΤΑΚ

Όνειρο απατηλό η παράδοση του πρώτου τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 ΑΤΑΚ το 2013 μετά την καταστροφή του πρώτου πρωτοτύπου στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω ελικόπτερο συνετρίβη και καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια δοκιμών. Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή και ώρα 16.30 κοντά ιταλική πόλη Preglia di Crevoladossola στη βορειοδυτική Ιταλία 130 χλμ. βόρεια του Τορίνο.

Το ελικόπτερο με νηολόγιο CSX81723 αποτελούσε το πρώτο ελικόπτερο δοκιμών P1 του υπό ανάπτυξη προγράμματος και εκτελούσε δοκιμές. Η αιτία της πτώσης του ήταν η απώλεια του ουραίου στροφείου με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πέσει από ύψος 15.000 ποδών.

Το διμελές πλήρωμα τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο ατύχημα πιθανώς να καθυστερήσει την εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης του Τ-129 ΑΤΑΚ καθότι η έναρξη της τελικής συναρμολόγησης για τα πρωτότυπα P2 και P3 θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2010 και τον Μάρτιο του 2010 αντίστοιχα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Συντριβή του τουρκικού πρωτότυπου T-129
Το πρωτότυπο επιθετικό ελικόπτερο του τουρκικού προγράμματος Τ-129 συνετρίβη την προηγούμενη παρασκευή Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 16:30 τοπική ώρα, στην περιοχή Oasis Preglia, Crevoladossola, στην Ιταλία. Το ελικόπτερο εκτελούσε δοκιμαστική πτήση στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγράμματος της ιταλικής Agusta Westland και της τουρκικής Turkish Aerospace Industries, για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τραυματισμένοι και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές για τα αίτια της συντριβής, το πρωτότυπο AgustaWestland/TAI T129 ATAK (AW729) με νηολόγιο CSX81723 έχασε το ουραίο στροφείο του σε ύψος 15.000 πόδια περίπου.

Το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν το μοναδικό πρωτότυπο του προγράμματος, αν και δύο ακόμη πρωτότυπα είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν φέτος. Η συντριβή του ελικοπτέρου, το οποίο πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, θα καθυστερήσει για άγνωστο χρονικό διάστημα το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του προγράμματος.
http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/03/t-129.html

Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου ήταν Ιταλοί, πιλότος ο Luigi Cassioli, 59 ετών απο την Ρώμη και μηχανικός ο Renato Iulita, 57 ετών απο το Μιλάνο. Ο πιλότος της Augusta ,είναι ένας από τους πλέον έμπειρους της εταιρείας με χιλιάδες ώρες πτήσεως και χάρις την ικανότητα του απέτρεψε την πτώση του ελικοπτέρου πάνω απο την πόλη.Επίσης αναφέρεται ως αιτία της πτώσης αναφέρεται απο την Ιταλική εφημερίδα το σταμάτημα της λειτουργείας του κινήτηρα.Μετά την παύση της λειτουργείας υπήρξε έκρηξη στον κινητήρα, η οποία και έγινε αντιληπτή απο πολλούς κατοίκους, δε η ιταλική αστυνομία διεξάγει έρευνα για να εντοπίσει τα υπολείματα του κινητήρα.
corrieredinovara.it

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube