Γενικά θέματα 26 Μαρτίου 2010

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί έπειτα από συμπλοκή με Παλαιστινίους

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί έπειτα από συμπλοκή με Παλαιστινίους

Επιβεβαίωση του θανάτου δύο Ισραηλινών στρατιωτικών στη διάρκεια συμπλοκής με Παλαιστινίους -μέλη της Χαμάς στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο δύο Ισραηλινών, ενός αξιωματικού και ενός στρατιώτη που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Παλαιστίνιους κοντά στο σημείο που έχει κλειστεί από τους Ισραηλινούς για λόγους ασφαλείας και χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τρομοκράτες που διέθεταν και εκρηκτικά και τα είχαν τοποθετήσει κοντά στο σημείο ασφαλείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την ανταλλαγή πυρών οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν τρία ακόμα μέλη της Χαμάς η οποία ελέγχει την περιοχή.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν τα βρήκαν Νετανιάχου και Ομπάμα.Άκαρπη απέβη η συνάντησή τους για τους ισραηλινούς εποικισμούςAP, Reuters
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Λευκού Οίκου και ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ και κατ’ επέκταση αυτό της προώθησης των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να κατέληξε σε νέα αδιέξοδα, με την αμερικανική πλευρά να διαρρέει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προτάσεις του πρώτου στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των πρόσφατων εντάσεων στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά, ανακινώντας την έγκριση σχεδίου για τη μετατροπή πρώην ξενοδοχείου της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πολυκατοικία για Εβραίους εποίκους. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ κλονίστηκαν προ δύο εβδομάδων με αφορμή την αδειοδότηση σχεδίου ανέγερσης 1.600 κατοικιών για Εβραίους εποίκους σε συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μπορεί ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, Νιρ Τσεφέτζ, να δήλωνε ότι η προχθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση των κ. Νετανιάχου και Ομπάμα στον Λεύκο Οίκο να διεξήχθη σε καλό κλίμα, πλην όμως διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο περί κλίματος εκνευρισμού στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς», οι δύο άνδρες συναντήθηκαν δύο φορές αργά το βράδυ της Τρίτης. Οταν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια ενενήντα λεπτών, ο κ. Ομπάμα φέρεται να αποχώρησε από το Οβάλ Γραφείο, ενώ ο κ. Νετανιάχου κατευθύνθηκε στην αίθουσα Ρούζβελτ, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του. Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής πλευράς και οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μισή, επιπλέον, ώρα. Επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους, η «Χάαρετς» αναφέρει ότι τόσο η κ. Κλίντον όσο και ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» προκειμένου να καταστήσουν σαφές στον κ. Νετανιάχου ότι θα απαιτηθούν «σαφώς περισσότερες κινήσεις καλής θέλησης για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ». Αμερικανικές πηγές, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι ο κ. Νετανιάχου παρέδωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ επιστολή στην οποία αναφέρονταν όλες οι κινήσεις καλής θέλησης που προτίθεται να κάνει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων και της οικοδόμησης θετικού κλίματος εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις ισραηλινές προτάσεις. Ενδεικτικό της δυσφορίας της Ουάσιγκτον θεωρείται το γεγονός ότι επισήμως ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία δημοσιογράφων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων που προωθεί ο Λευκός Οίκος παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ηδη χθες ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, υποστήριξε ότι «ο κ. Νετανιάχου κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ των εποικισμών και της ειρήνης και επέλεξε τους εποικισμούς».http://geopolitics-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_3152.html

Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ-Ισραήλ: Για ταπεινωτική φιλοξενία του Netanyahu στο Λευκό Οίκο, μιλούν τα MME
Με τα όσα αναφέρει ο ισραηλινός τύπος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά την διήμερη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον στις 23 και 24 Μαρτίου ουσιαστικά ταπεινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, σαν να βρισκόταν σε επίσκεψη ο πρόεδρος της Γουινέας, όπως χαρακτηριστικά είπε ισραηλινός που μετείχε της αντιπροσωπείας.

Σε μια περίπτωση μάλιστα όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατάφερε να αποσπάσει μια γραπτή δήλωση συναίνεσης γύρω από το θέμα της ανέγερσης νέων οικισμών αποχώρησε από τη συνάντηση –η οποία πραγματοποιούταν μέσα στο Λευκό Οίκο- λέγοντας στον Netanyahu να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, να συμβουλευθεί με τους συμβούλους του και αν υπάρξει εξέλιξη να τον ειδοποιήσουν(!) λέγοντας «είμαι εδώ τριγύρω». Αφού συσκέφτηκε με τους συμβούλους του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετακινούμενος στο Roosevelt Room έφυγε μετά μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ehud Barak έφυγαν για την Ισραηλινή πρεσβεία από το φόβο μήπως οι αμερικανοί θα τους υπέκλέπταν τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός επέκτεινε την επίσκεψή του για μια ημέρα ακόμη, αναχωρώντας όμως την επομένη χωρίς την έκδοση κάποιου κοινού ανακοινωθέντος. Επέστρεψε στο Ισραήλ εχθές το βράδυ όπου και απομονώθηκε(!) μετά από μια επίσκεψη που τα ισραηλινά ΜΜΕ αποκάλεσαν ως «ενέδρα του Λευκού Οίκου» ρίχνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον ίδιο. Σύμφωνα με πηγές στο Ισραήλ ο Benjamin Netanyahu απέτυχε να εντυπωσιάσει τον Πρόεδρο Obama αλλά απέτυχε και να τον πείσει πως δεν είχε καμιά ιδέα για τον χρονικό συντονισμό της ανακοίνωσης της ανέγερσης νέων οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ με την επίσκεψη του αντιπροέδρου Joe Biden, γεγονός που ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης Obama για μια επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή, με τον θυμό του Barack Obama να κρατά ακόμη τις σχέσεις των δύο χωρών στη δίνη της σοβαρότερης κρίσης εδώ και χρόνια. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz περιέγραψε το κλίμα της επίσκεψής με μια μόνο φράση «Ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε την Αμερική ντροπιασμένος , απομονωμένος και συνολικά πιο αποδυναμωμένος από ότι πριν έρθει».

Τμήμα ειδήσεων defencenent.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube